Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 22 2014

Ανοίγει παράθυρο ο Ρέγκλινγκ για τα λεφτά του ΤΧΣ

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του EFSF και του ESΜ, έχει δύο ιδιότητες που καθιστούν τις εκάστοτε δηλώσεις του σημαντικές. Είναι επικεφαλής του προσωρινού και του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης και ταυτόχρονα Γερμανός στην καταγωγή και επιλογή του Βερολίνου για τη θέση.

Το τελευταίο διάστημα έχει κάνει διάφορες δηλώσεις που έχουν ελληνικό ενδιαφέρον. Ίσως γι' αυτόν τον λόγο, η πιο πρόσφατη που έκανε την περασμένη Δευτέρα πέρασε στο ντούκου, όπως συνηθίζουμε να λέμε.
Κι όμως, η συγκεκριμένη δήλωση του κ. Ρέγκλινγκ είναι η πιο σημαντική, κατά την άποψή μου.

Τι είπε;

Ότι τα αποτελέσματα του AQR/στρες τεστ της ΕΚΤ θα δείξουν πόσα διαθέσιμα λεφτά θα έχει η Ελλάδα και πόσα επιπλέον θα χρειασθούν για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες το 2015.

Με άλλα λόγια, εμμέσως υπονοεί ότι τα εναπομείναντα λεφτά του ΤΧΣ θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της Ελλάδας το 2015, μαζί με ό,τι άλλο ποσό χρειασθεί.

Στο παρελθόν, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι τα λεφτά του ΤΧΣ μπορούν να πάνε στη μείωση του δημοσίου χρέους, προσθέτοντας ότι για οποιαδήποτε άλλη χρήση θα χρειασθεί η έγκριση των κοινοβουλίων των χωρών-μελών.

Θα στοιχηματίζαμε ότι ο κ. Ρέγκλινγκ έχει συζητήσει το θέμα με αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης για να κάνει μια τέτοια δήλωση και ασφαλώς γνωρίζει την ελληνική πρόταση για ενδεχόμενη χρησιμοποίησής τους ως ένα είδος προληπτικής γραμμής.

Αν δεχθούμε ως σωστές τις πληροφορίες στις οποίες αναφερθήκαμε την προηγούμενη Παρασκευή και οι οποίες ήθελαν οι ελληνικές τράπεζες να αντλούν από το χρηματιστήριο λιγότερα από 1,5 δισ. ευρώ και ίσως λιγότερα από 1 δισ. για να ικανοποιήσουν τα AQR/στρες τεστ της ΕΚΤ, τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα.

Είναι αυτά αρκετά λεφτά για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του 2015 και να αναπληρωθεί το υπόλοιπο των δανείων από το ΔΝΤ όπως επιθυμεί η κυβέρνηση; Θεωρητικά, θα μπορούσε να συμβεί αν ξανάνοιγαν οι αγορές και δανειζόταν 9 δισ. ευρώ, όπως προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Πρακτικά, η απάντηση θα πρέπει να είναι αρνητική μετά τα τελευταία γεγονότα και την έξαρση του πολιτικού ρίσκου.

Ακόμη κι αν κλείσει η αξιολόγηση και η Ελλάδα εισπράξει 7,5 δισ. ευρώ από τα δάνεια των EFSF, ΔΝΤ και επιστροφές από τα ομόλογα της ΕΚΤ και των εθνικών τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v