Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 2 2015

H PIMCO, ο Βαρουφάκης και τα «ορφανά» 700 εκατ. ευρώ

Η αμερικανική PIMCO (Pacific Investment Management Company), θυγατρική του γερμανικού ομίλου Allianz, είναι μία από τις πιο γνωστές εταιρείες διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων στον κόσμο.

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια τρίτων της PIMCO ανέρχονταν σε 1,3 τρισ. δολάρια στις αρχές του 2015, ενώ το μεγαλύτερο Ομολογιακό Αμοιβαίο Κεφάλαιο στον κόσμο, το PIMCO Total Return Fund, είναι δικό της.

Τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2010, ο ΟΔΔΗΧ αναζητώντας επενδυτές για τα ελληνικά ομόλογα εκτός ευρωζώνης είχε απευθυνθεί στην PIMCO για μια δολαριακή έκδοση ώστε να μαζέψει λεφτά σύμφωνα με όσα είχαν γίνει τότε γνωστά.

Όμως, οι τότε υπεύθυνοι της PIMCO γνωστοποίησαν στην Αθήνα ότι δεν ενδιαφέρονταν, το ελληνικό ταξίδι-roadshow στις ΗΠΑ αναβλήθηκε. Και τα υπόλοιπα είναι γνωστά.

Οι συνθήκες σήμερα δεν είναι ίδιες με τότε. Όμως, η PIMCO έρχεται ακόμη μία φορά στο προσκήνιο. Είναι ένας από τους ξένους επενδυτές στους οποίους οφείλει η χώρα έντοκα γραμμάτια αξίας 650-700 εκατ. ευρώ περίπου που λήγουν στις 14 Απριλίου.

Είναι λοιπόν σημαντικό να πεισθεί η αμερικανική εταιρεία να «ρολάρει» τα έντοκα που κατέχει στο μέλλον για να περιορισθούν οι ανάγκες του Δημοσίου. Ιδανικά, θα μπορούσε να είναι αγοραστής ακόμη περισσότερων εντόκων αν μέχρι τότε προχωρούσε η συμφωνία Ελλάδας-Ε.Ε., αλλά αυτό δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Επομένως, οι συναντήσεις στελεχών της PIMCO με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Σ. Παπαδόπουλο εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο.

Θα μπορούσε να πεισθεί η PIMCO να μετακυλίσει τα ψίχουλα, για το μέγεθός της, που έχει τοποθετήσει σε ελληνικά έντοκα; Δεν θα στοιχημάτιζα σε κάτι τέτοιο, αλλά θα ήταν ευχάριστη έκπληξη αν συνέβαινε γιατί θα μείωνε τον λογαριασμό των 650-700 εκατ. ευρώ περίπου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v