Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε Εθνική και δικαίωμα το 60% του τζίρου

Μέσω ΕΤΕ (+7,9%) δείχνει να διέρχεται η σημερινή άνοδος. Στο «πράσινο» όλοι οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι, σημαντικά κέρδη για μετοχές των μικρότερων τραπεζών. Ανοδος για MPB (4,7%), Alpha (4,6%). Πιέσεις για ΟΠΑΠ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Τραπεζική αντεπίθεση με «ταγό» τον τίτλο της Εθνικής, όχι μόνο γιατί καταγράφει τα μεγαλύτερα κέρδη από τους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους, αλλά και διότι αποσπά την «μερίδα του λέοντος» μαζί με το δικαίωμα από την μικτή αξία συναλλαγών.

Είναι ενδεικτικό ότι λίγο πριν συμπληρωθούν 4 ώρες συνεδρίασης και ενώ ο τζίρος φθάνει τα 138 εκατ. ευρώ, η αξία συναλλαγών στον τίτλο της Εθνικής και στο δικαίωμά της ακουμπάνε τα 82 εκατ. ευρώ, ή αλλιώς το 60% της μικτής αξίας συναλλαγών.

Από εκεί και πέρα συνεχίζεται η προσπάθεια διεύρυνσης του ενδιαφέροντος εκτός FTSE 20, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις των ημερήσιων κερδισμένων οι συναλλαγές δείχνουν μάλλον αναιμικές.

Τεχνικά και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη θα μπορούσε να θεωρηθεί εξαιρετικά θετικό ένα κλείσιμο υψηλότερα των 2.154 μονάδων.

Από τον μάλλον καταπράσινο 20άρη, υπάρχουν δυο «κόκκινες παραφωνίες». Ο ΟΠΑΠ κινείται με αξιοσημείωτες απώλειες στα 17,70 ευρώ και η Coca Cola με αρνητικό πρόσημο στα 14,54 ευρώ, ενώ από πλευράς συναλλαγών παραμένουν σε πενταψήφιο νούμερο Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια και Τιτάνας.

Ασφαλώς το +6,93% της Εθνικής κερδίζει τις εντυπώσεις, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 4% ακολουθούν ΤΤ, ΜΡΒ, Αγροτική και Alpha Bank και του 3% Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Eurobank, Κύπρου, MIG και Πειραιώς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τουλάχιστον αξιοπρόσεκτα κέρδη καταγράφουν και οι τίτλοι των «μικρότερων» τραπεζών. Ετσι, ο τίτλος της Τράπεζας Αττικής κερδίζει 5,56%, της Γενικής 8,43%, της Proton Bank 7,32% και της Aspis Bank 15,79%.

Αρα, πολλά θα κριθούν από τα αποτελέσματα που ανακοινώνει σήμερα η Goldman Sachs, όχι μόνο για την Wall Street, αλλά και για την περαιτέρω πορεία των μετοχών του τραπεζικού κλάδου διεθνώς, ενώ αρκετοί παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι στην σημερινή εντυπωσιακή κίνηση της Εθνικής υπάρχουν και σαφείς ενδείξεις short covering.

Το δικαίωμα της Γενικής στα 0,09 ευρώ με κέρδη 28,57% και 3.537.515 κομμάτια και αυτό της Εθνικής στα 1,33 ευρώ με κέρδη 23,15% και συνολικό όγκο 19.363.156 τεμάχια.

Σημαντική κινητικότητα και στα ΣΜΕ επί μετοχών για τον τίτλο της Εθνικής, καθώς έχουν αλλάξει χέρια 1.890 συμβόλαια τα οποία έχουν κινηθεί σε ένα εύρος μεταξύ 17,02 και 17,26 ευρώ.

Πολλοί παράγοντες της αγοράς εντοπίζουν τον σημερινό αυξημένο τζίρο, θεωρούν ότι το ενδιαφέρον θα παραμείνει αμείωτο μέχρι τέλους και επισημαίνουν ότι η σημερινή συνεδρίαση είναι μια πρώτη σημαντική μάχη εντυπώσεων μεταξύ αγοραστών-πωλητών αλλά και χαρτοφυλακίων με γρήγορα αντανακλαστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v