Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: "Όλα τα λεφτά" στην Εθνική

"Αφιερωμένη" στην ΕΤΕ η σημερινή συνεδρίαση, καθώς κάλυψε το 53% του τζίρου, με τη μετοχή στο +10.9% και το δικαίωμα στο +32,4%. "Άλμα" 7,12% για τράπεζες. Αποχρώσες ενδείξεις short covering. Χαμηλός δανεισμός τίτλων.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Έντονα ανοδική συνεδρίαση που συνδυάστηκε με τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 16 συνεδριάσεων και τον Γενικό Δείκτη να κλείνει πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, καθώς μέσω των δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Motor Oil, Alpha Bank και Εθνική (στο χαμηλό ημέρας ο τίτλος της Βιοχάλκο).

Τελικά η Εθνική και το δικαίωμά της έπεσαν στο 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, όμως και αυτό από μόνο του αποτελεί ένα αξιοσημείωτο γεγονός.

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και επτά συνεδριάσεις με αρνητικό πρόσημο, για τον Γενικό Δείκτη, στις τελευταίες οκτώ, ήλθε με “χρονοκαθυστέρηση” η ανοδική αντίδραση που είχε σαν κινητήριο μοχλό τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους και “ατμομηχανή” την μετοχή της Εθνικής.

Η αντίδραση συνοδεύτηκε με σχετική αύξηση της μικτής αξίας συναλλαγών (η πρώτη ώρα έδινε εχέγγυα για τζίρο υψηλότερο των 300 εκατ. ευρώ, όμως στην συνέχεια μειώθηκε ο αρχικός “βηματισμός”), κάτι που έδωσε ενδιαφέρον και παραπέμπει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις προκειμένου να δικαιωθούν όσοι έσπευσαν να τοποθετηθούν, ή αυτοί που εξέλαβαν την σημερινή έντονα ανοδική αντίδραση του Τραπεζικού κλάδου σαν εξαιρετική ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε καλύτερα επίπεδα τιμών.

Αντίθετα μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση προσπάθησαν αλλά δεν κατάφεραν να επωφεληθούν με πειστικό τρόπο από το θετικό κλίμα και διαθέσεις που δημιούργησαν οι Τράπεζες και έτσι στις περισσότερες των περιπτώσεων οι ημερήσιες μεταβολές επετεύχθησαν με λίγες έως ελάχιστες συναλλαγές.

Αυτό το τελευταίο επιβεβαιώνει την επιφυλακτική στάση που συνεχίζουν να τηρούν χαρτοφυλάκια που παραδοσιακά δραστηριοποιούνται σε τίτλους μεσαίων και μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων και τα οποία μάλλον περιμένουν “πειστικότερα” και συνεχόμενα δείγματα γραφής από τα blue chips για να επανέλθουν στο προσκήνιο. Μέχρι τότε κάθε αύξηση της αγοραστικής δύναμης των χαρτοφυλακίων θα είναι καλοδεχούμενη.

Άλαλα τα χείλη των “ασεβών” (“short”), επισημαίνει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ και φίλος Μάνος Χατζηδάκης και τονίζει ότι μετά από αρκετές συνεδριάσεις οι διατηρούντες “short” θέσεις έρχονται σε δύσκολη θέση που αναμένεται να επιδεινωθεί αν συνεχιστεί η ανοδική αντίδραση, καθώς ο δανεισμός τίτλων παραμένει υψηλός.

Αντίθετα ο φίλος Μάνος βλέπει φοβισμένες και άκρως επιλεκτικές κινήσεις σε μεσαία και πολύ περισσότερο σε μικρή κεφαλαιοποίηση, σαφή ένδειξη ότι σε κάποιους Δεικτοβαρείς τίτλους ίσως επιχειρείται και κίνηση “short covering”.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Π.Α. και μέχρι τις 17.00 δεν σημειωνόταν αξιοπρόσεκτος δανεισμός, ενώ στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών μακράν πρώτη σε συναλλαγές η Εθνική και σε σημαντική απόσταση η Τρ. Κύπρου.

Στα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα της Goldman Sachs εστιάζει την προσοχή του ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Κώστας Βέργος και εκτιμά ότι αν υπάρξουν θετικές εκπλήξεις και από άλλες Τράπεζες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αυτό πιθανότατα θα σηματοδοτήσει έναν νέο γύρο ανόδου στον Τραπεζικό κλάδο διεθνώς.

Σε αυτό το τελευταίο φαίνεται να “ποντάρουν” και αρκετά ισχυρά και ίσως “διορατικά” χαρτοφυλάκια που έσπευσαν να πάρουν θέσεις σε Δεικτοβαρείς και όχι μόνο, Τραπεζικούς τίτλους από την αρχή της συνεδρίασης.

Μάλιστα αργά αλλά σταθερά υπάρχει (μεταξύ των αισιόδοξων) η πεποίθηση ότι η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, λειτουργεί πλέον περισσότερο καθησυχαστικά για την Αγορά, καθώς είναι κοινή αντίληψη στους περισσότερους ότι μετά το πρώτο 15μερο του Αυγούστου, όταν θα έχουν μπει προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές και θα έχουν ρευστοποιήσει οι “γρήγοροι”, ο τίτλος μπορεί να κινηθεί ψηλότερα.

Τεχνικά και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση και τον Γενικό Δείκτη, αυτός έκλεισε μέσα στην ζώνη αντίστασης 2154 – 2175 και αν δώσει ανοδική διαφυγή η αμέσως επόμενη ζώνη αντίστασης στις 2198 – 2210 μονάδες, κάτι που αναμένεται να επιτευχθεί γρήγορα καθώς θα εντατικοποιηθούν οι κινήσεις “stop loss”.

Ας σημειωθεί ότι το σημερινό +7,21% είναι η τέταρτη μεγαλύτερη άνοδος του τραπεζικού δείκτη για το τρέχον έτος (οι προηγούμενες τρεις στις 10/3 +11,45%, 8/4 +7,44%, 5/5 +8,17%).

Από τους τίτλους του FTSE με απώλειες μόνο ο τίτλος του ΟΠΑΠ (-2,78%).

Από την άλλη ασφαλώς και δεσπόζει το +10,92% της Εθνικής, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 5% ακολούθησαν οι Alpha Bank και MPB. Με κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων οι Αγροτική και Ταχ. Ταμιευτήριο και των τριών ποσοστιαίων μονάδων οι Eurobank, MIG, Κύπρου, Πειραιώς, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ (συνεχίζει να απογοητεύει διαγραμματικά), Τιτάν, Coca-Cola, Intralot, Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας (2169,54) και συγκεκριμένα στις 2169,34 μονάδες με κέρδη 3,12%, ενώ ο τζίρος σκαρφάλωσε στα 232 εκατ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 156 ανοδικές μετοχές έναντι 50 πτωτικών και 20 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 7 έως 16,84%.

Μεταξύ των διακριθέντων και οι Aspis Bank, Proton Bank, Folli Follie, Λιβάνη, Δίας Ιχθ., Κυριακίδης, ΓΕΚ Τέρνα, Ελγέκα, Νηρέας, Γενική Τρ., ΕΧΑΕ, Τρ. Αττικής, Ιντρακόμ, Δίας ΑΕΕΧ κ.λ.π.

Το δικαίωμα της Γενικής στα 0,07 ευρώ, αμετάβλητο με συνολικό όγκο 6.669.544 τεμάχια και το δικαίωμα της Εθνικής στα 1,43 ευρώ (+32,41%) με όγκο 26.716.208 τεμάχια.
---Δανεισμός τίτλων, short selling

Παρέμεινε χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (5700 Alpha Bank, 20100 Coca-Cola, 26800 MIG, 65500 Πειραιώς, 20800 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4321), Alpha Bank (893), ΔΕΗ (281), Κύπρου (1110), ΟΤΕ (493), Ταχ. Ταμιευτήριο (989), ΟΠΑΠ (446), MPB (167), Ιντρακόμ (154), Eurobank (743), Μυτιληναίος (391), ΕΧΑΕ (185), Πειραιώς (432), Μέτκα (103), ΓΕΚ (729).

Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. και στην συνεδρίαση της 14/7 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική 946211 τεμ., Eurobank 44736 τεμ., Γενική 50000 τεμ., Intralot 18241 τεμ., ΟΠΑΠ 60000 τεμ.

Το κυριότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική 114968 τεμ., ΟΠΑΠ 77545 τεμ. 


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v