Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητείται ενδιαφέρον και εκτός τραπεζών

Το διεθνές κλίμα δείχνει υποστηρικτικό, όμως για να διατηρηθεί η ανοδική αντίδραση απαιτείται διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και εκτός τραπεζικού κλάδου. Οι απεικονίσεις ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Τα τεχνικά σενάρια.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Υπάρχει τίποτε άλλο εκτός από Εθνική και τράπεζες; Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν η σημερινή και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καθώς για την διατήρηση της ανοδικής αντίδρασης αν μη τι άλλο χρειάζεται και διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Μπορεί η χθεσινή συνεδρίαση να άφησε θετικές παρακαταθήκες, αφού έδωσε τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 16 συνεδριάσεων, όμως λόγω της φτωχής εγχώριας ειδησεογραφίας η εξάρτηση από τις διεθνείς αγορές παραμένει υψηλή.

Ξεκινώντας λοιπόν από το εξωτερικό, χθες το βράδυ η Wall Street έκλεισε με μικρά κέρδη, θετικό πρόσημο για τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια (ο Nikkei με οριακά κέρδη), ενώ για θετικό άνοιγμα προϊδεάζουν τα futures τόσο των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών όσο και της Wall Street.

Η ατζέντα σήμερα εμπεριέχει αποτελέσματα β’ τριμήνου από Abbot Laboratories και Rio Tinto, ανεργία στην Βρετανία και βιομηχανική παραγωγή και πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Επιστρέφοντας στη Σοφοκλέους, ασφαλώς όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα τόσο σε δείκτες όσο και σε επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλους. Ξεκινώντας από τον τραπεζικό δείκτη που το χθεσινό +7,21% ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη άνοδος για το τρέχον έτος, ζητά κλείσιμο υψηλότερα των 2.544 μονάδων προκειμένου να επαναπροσεγγίσει τις επόμενες αντιστάσεις στις 2.670 και 2.854 μονάδες.

Ο FTSE 20 πέτυχε ένα πρώτο ζητούμενο, που ήταν το κλείσιμο υψηλότερα των 1.090 μονάδων. Οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις στις 1.120 και 1.132 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μέσα στη ζώνη 2.154-2.175 μονάδων. Αν διασπάσει ανοδικά το άνω άκρο της ζώνης, πιθανότατα θα δημιουργήσει μεγαλύτερες ανησυχίες σε όσους επιμένουν να διατηρούν short θέσεις και θα επιταχύνει την κίνησή του προς τις 2.198 και 2.210 μονάδες.

Παραμένει τεχνικά ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 2.225 μονάδων προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για κίνηση προς τις 2.300-2.310 μονάδες.

Επίσης, όσον αφορά την Εθνική, που ασφαλώς και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το χθεσινό +10,92%. Εδώ ίσως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έρχεται από την αγορά Παραγώγων, αφού χθες στον εν λόγω τίτλο σημειώθηκαν ανοικτές πωλήσεις 946.211 τεμαχίων, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αντίθετα, δεν ενθουσιάζουν οι διαγραμματικές απεικονίσεις σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών δείχνει αδύναμος στο να δώσει πειστική ανοδική αντίδραση και αν συνεχίσει να κινείται πλαγιοκαθοδικά θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στα 10,20 ευρώ.

Τέλος, όσον αφορά τον τίτλο του Οργανισμού Προγνωστικών, η χθεσινή συνεδρίαση έδειξε ότι έχει μάλλον δυσεπίλυτα θέματα μπροστά του (νέα φορολογικά μέτρα, επικείμενη απεργία πρακτόρων). Ετσι, μετά το προχθεσινό ανοδικό διάλειμμα, χθες επέστρεψε σε αρνητικό πρόσημο.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι από το υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους των 24,10 ευρώ (συνεδρίαση 7/5), η μετοχή καταγράφει απώλειες 27,39%. Εχασε την στήριξη των 18,18 ευρώ και αν δεν δώσει άμεση ανοδική αντίδραση, η επόμενη σοβαρή στήριξη οριοθετείται στα 16,7 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v