Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ-ΕΤΕ "φρενάρουν" το Γενικό Δείκτη

ΟΠΑΠ και ΕΤΕ δυσκολεύουν το ΧΑ να ακολουθήσει την ανοδική κίνηση των ευρωαγορών. Αξιοσημείωτα κέρδη για Eurobank, MPB, Alpha και Πειραιώς, παραμένει απονευρωμένο από πλευράς ενδιαφέροντος το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Κοντά στα υψηλά ημέρας κινούνται τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ αντίθετα το ΧΑ δείχνει δυσκολία να ακολουθήσει την έντονα ανοδική κίνηση των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, όχι τόσο λόγο της σχετικής πίεσης που δέχεται ο τίτλος της Εθνικής, αλλά της πολύ μεγαλύτερης πίεσης που δέχεται ο ΟΠΑΠ.

Η εικόνα του τίτλου του Οργανισμού επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο μετά τις δηλώσεις το διευθύνοντος συμβούλου κ. Χ. Χατζηεμμανουήλ στο Bloomberg, σύμφωνα με τις οποίες ο ΟΠΑΠ ενδέχεται να μην πιάσει τους στόχους κερδοφορίας για το 2009.

Ο τίτλος υφίσταται απώλειες 3,54% έχοντας τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών από όλον τον 20άρη (1.639.481 τεμάχια). Τεχνικά και εάν κλείσει χαμηλότερα από την στήριξη των 16,9 ευρώ (σύμφωνα με την Fortius Finance) η αμέσως επόμενη στήριξη οριοθετείται στα 16,5 ευρώ.

Αντίθετα, ο τίτλος της Εθνικής περιόρισε κάπως τις αρχικές απώλειες, βοηθούμενος από το δικαίωμα που γύρισε σε θετικό πρόσημο (αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι λίγο πριν συμπληρωθούν τέσσερις ώρες συνεδρίασης το δικαίωμα της Εθνικής κινείται στα 1,45 ευρώ με κέρδη 1,4%, ενώ έχουν αλλάξει χέρια 10.316.959 κομμάτια).

Από τους υπόλοιπους δεικτοβαρείς τίτλους, μια ακόμα απογοητευτική συνεδρίαση για τον ΟΤΕ, ενώ με αρνητικό πρόσημο αλλά με απώλειες που δεν ξεπερνούν την μια ποσοστιαία μονάδα κινούνται Motor Oil και Τιτάνας.

Αντίθετα, τα μεγαλύτερα κέρδη καταγράφουν Eurobank (+3,97%) και ΜΡΒ (+3%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ακολουθούν Πειραιώς και Alpha Bank.

Σαφώς μεγαλύτερες αποδόσεις για τις μικρότερες τραπεζικές μετοχές. Ετσι με κέρδη 9,91% κινείται η Aspis Bank και 4,32% η Proton Bank, ενώ κέρδη 2,11% καταγράφει ο τίτλος της Τράπεζας Αττικής.

Δυστυχώς εκτός 20άρη και τραπεζικού ταμπλό η εικόνα συνεχίζει να είναι αποκαρδιωτική, τόσο από πλευράς συναλλακτικής δραστηριότητας όσο και από πλευράς ενδιαφέροντος γενικότερα.

Τεχνικά και όσον αφορά τον 20άρη, θα ήταν θετικό ένα κλείσιμο υψηλότερα των 1.109 μονάδων.

Ας σημειωθεί επίσης η επιστροφή του τίτλου της ΑΕΓΕΚ μετά το reverse-split, ο οποίος έκλεισε στα 2,10 ευρώ με απώλειες 17%, το δικαίωμα της Γενικής στα 0,07 ευρώ αμετάβλητο και με όγκο 2.858.126 κομμάτια, ενώ στα συμβόλαια επί μετοχών, το συμβόλαιο της Εθνικής εμφανίζει όγκο 1.227 συμβόλαια κινούμενο μεταξύ 17,35 και 18 ευρώ.

Ο τζίρος στα 112 εκατ. ευρώ, ενώ η αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στο 1,5 προς 1.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v