Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Θα κάνουν το 6 στα 6 οι «ταύροι»;

Τις αγορές υψηλότερα θέλουν οι…ταύροι, που προεξοφλούν τα οικονομικά αποτελέσματα των αμερικανικών εταιρειών. Η τάση διευκολύνει το ΧΑ και κυρίως όσους από την αρχή του μήνα ποντάρουν σε Εθνική και τράπεζες.

Στη συνέχεια του θετικού σερί ποντάρουν οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες συνεπικουρούμενοι από τις ενθαρρυντικές θέσεις που λαβαίνουν για τις αγορές όλο και περισσότεροι αναλυτές.

Ποντάρισμα λοιπόν στην καλή ψυχολογία, την προεξόφληση της καθώς θεωρούμε ενδεικτική τόσο την αναφορά των FT «ο ταύρος τα γύρισε… τούμπα» όσο την προσέγγιση του ημέτερου Dr. Money που κάνει λόγο για…βρυχηθμό των ταύρων.

Ποντάρισμα λοιπόν στο ότι στην Wall ανακοινώνονται σήμερα αποτελέσματα 18 εταιρειών, ενώ αύριο (που θα σημειωθεί και…έκλειψη ηλίου) δίνεται ο πρώτος έλεγχος για την κατάσταση του τραπεζικού τους Συστήματος με Morgan Stanley και Wells Fargo να προεξοφλείται πως θα εμφανίσουν καλύτερα μεγέθη.

Το κατά πόσον η κατάσταση, που αποτυπώνεται είναι η πραγματική είναι ένα άλλο θέμα. Το εάν τα νυν σχήματα συμμετοχών (πρώην τραπεζικοί όμιλοι ) που έχουν ενταχθεί στο TARP μπορεί να θεωρηθεί πως δίνουν επαρκείς ενδείξεις για την έξοδο (;) από την ύφεση, την κρίση (όπως ευαγγελίζεται και ο περιώνυμος G.Soros…) είναι επίσης αντικείμενο ευρύτερης πολιτικής ανάλυσης.

Όμως όλα αυτά φαίνεται, πως αποτελούν… μέλι στο ψωμί των βραχυπρόθεσμων παικτών, οι οποίοι βλέπουν ο Dow Jones να «έρχεται» όλο και κοντύτερα στο 9χίλιαρο ο δε S&P 500 να περνά χθες σε κλείσιμο τις 950 μονάδες.

Κατάσταση, που διευκολύνει τους σχεδιασμούς των ισχυρών επενδυτικών κύκλων, που από τις αρχές του μήνα έχουν ποντάρει τα ρέστα τους στην Εθνική, την επιτυχή ολοκλήρωση της α.μ.κ και μάλιστα σε τρέχουσες τιμές που αποφέρουν υπεραρκετή υπεραξία.

Η μετοχή της Εθνικής είναι (όπως φαίνεται και από την σημερινή αναφορά μας στον Εκηβόλο) σχεδόν μόνη της μία…αγορά. Σε νέα υψηλά, επί της ουσίας, αποτελεί στοίχημα εάν θα μπορέσει να σύρει σε αντίστοιχη κορυφή συνολικότερα τον κλάδο των τραπεζών και να ωθήσει τον FTSE 20 προς τα υψηλά των 1.271 μονάδων.

Εάν η διεθνής συγκυρία τους διευκολύνει έχουν τη ρευστότητα και την ισχύ να το πράξουν, άλλωστε η… ρηχότητα του ΧΑ καθιστά ευχερές ένα τέτοιο εγχείρημα.

Με τον Γενικό Δείκτη σε τροχιά προς τις 2.300 μονάδες και τον 20άρη στις 1.173 μονάδες πολλά θα εξαρτηθούν από τη συνέχεια των υπόλοιπων τραπεζών.

Χθες φάνηκε πως Eurobank στα 8,42 (υψηλή τιμή συνεδρίασης τα 8,53 ευρώ) , Alpha Bank στα 8,90 (υψηλό στα 8,94 ευρώ) αλλά και Κύπρου, Marfin Popular, Πειραιώς μπορούν να συνεχίσουν τη σκυταλοδρομία, που ξεκίνησε και συνεχίζει να τρέχει η Εθνική.

Από κοντά για να θεωρηθεί εφικτή η προσέγγιση των 1.200-1.205 μονάδων για τον FTSE 20 το ενδεχόμενο αντίδρασης του ΟΠΑΠ (αν και χθες περίμεναν περισσότερα) και των λοιπών δυνάμεων με ενδεικτικότερη την περίπτωση της Motor Oil στα 8,27 ευρώ.

Από την ίδια κατηγορία «ισχυρά κεφάλαια» συνεχίζουν να τοποθετούνται σε Μυτιληναίο (5,88 ευρώ), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (5,82 ευρώ), ΤΙΤΑΝ (19,37 ευρώ).

Σε αυτή την περίπτωση το ανοδικό σερί ακολουθείται από ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος της μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης, όπου και χθες δόθηκαν επαρκείς ενδείξεις για τους βραχυπρόθεσμους.

Στα 0,48 ευρώ η Σέλμαν, στα 0,57 ο Κυριακίδης, στα 1,85 ευρώ η Μηχανική, στα 0,47 η ΑττιΚατ ενώ ενδιαφέρον υπήρξε και για Χατζηιωάννου, Εβροφάρμα, Ελληνικά Καλώδια, Sprider, Hellas On Line και άλλων από αυτή την κατηγορία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v