Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FT.com: Ο ταύρος τα γύρισε "τούμπα"

Μέσα σε μία εβδομάδα η ψυχολογία της αγοράς έχει γυρίσει "τούμπα". Η επόμενη μεγάλη δοκιμασία θα είναι αν θα κατορθώσει η Wall Street να κατακτήσει νέα υψηλά για το 2009, σημειώνει ο κ. John Authers.

  • John Authers, Investment editor
FT.com: Ο ταύρος τα γύρισε τούμπα
Μέσα σε μία εβδομάδα η ψυχολογία της αγοράς άλλαξε άρδην. Οι μετοχές, ενώ ήταν έτοιμες να δοκιμάσουν τα χαμηλά έτους μία εβδομάδα πριν, κινούνται ορμητικά σήμερα σε υψηλότερα επίπεδα με την υποστήριξη των αναβαθμίσεων πολλών μεγάλων τραπεζών από στρατηγικούς αναλυτές.

Για να εξηγήσουμε τι συνέβη θα πρέπει να γνωρίζουμε τις νέες πληροφορίες της περασμένης εβδομάδας και να κατανοήσουμε την επενδυτική ψυχολογία όταν ξεκίνησε η ανάκαμψη την προηγούμενη Δευτέρα.

Οι ειδήσεις από τις αμερικανικές επιχειρήσεις ήταν καλύτερες απ’ όσο αναμενόταν, αλλά όχι πολύ. Σύμφωνα με το Thomson Reuters, οι εταιρίες του S&P?500 υπολογιζόταν να εμφανίσουν ετήσια μείωση κερδών 35,2% στα τέλη της εβδομάδας, σε σύγκριση με πτώση 35,7% πριν από επτά ημέρες. Χειρότερα αναμένονταν τα μεγέθη τον Μάιο, καλύτερα τον Ιούνιο. Χρειάζονται όμως περισσότερες αποδείξεις.

Οι νέες αιτήσεις ανεργίας ήταν πολύ λιγότερες. Αυτό οφειλόταν στην προηγούμενη διακοπή της λειτουργίας των εργοστασίων αυτοκινητοβιομηχανιών, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι θετικές. Η μείωση των επιδομάτων συχνά δείχνει ανάκαμψη.

Η Κίνα ανακοίνωσε αύξηση του ΑΕΠ 7,9% με τριπλασιασμό των τραπεζικών δανείων σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2008. Τα μεγέθη είναι πολύ ισχυρά και εγείρουν αμφιβολίες για την αξιοπιστία τους, αλλά δείχνουν θετικά.

Η CIT Group, ο μεγάλος πιστωτικός οίκος των ΗΠΑ, έδωσε πολλές αφορμές ελπίδας αποφεύγοντας τη χρεοκοπία με μια συμφωνία στον ιδιωτικό τομέα και χωρίς κρατικό χρήμα - που είναι αλλαγή από την πρόσφατη συνταγή.

Τα πράγματα δείχνουν όντως καλύτερα από την περασμένη εβδομάδα. Σε ό,τι αφορά όμως την ψυχολογία, η έρευνα της American Association of Individual Investors (αμερικανική ένωση ιδιωτών επενδυτών) αφορά στον φανταστικό δείκτη contrarian: όταν το αρνητικό συναίσθημα παραμένει υψηλό, συχνά είναι και η κατάλληλη ώρα για αγορές.

Αυτή η αρνητική ψυχολογία έφτασε σε ιστορικό υψηλό την ημέρα που τα παγκόσμια χρηματιστήρια "έπιασαν πάτο" τον Μάρτιο. Και έφτασε στο χειρότερο σημείο από τότε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, που σημαίνει ότι τα ελαφρώς θετικά νέα βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση στους επενδυτές, οι οποίοι ήταν πάρα πολύ απαισιόδοξοι.

Η επόμενη μεγάλη δοκιμασία αφορά στο κατά πόσον η Wall Street μπορεί να κατακτήσει νέα υψηλά για το 2009.

© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v