Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητούμενη η στήριξη στις 2.280-2.320 μονάδες

Πιθανές οι περαιτέρω ρευστοποιήσεις στις τράπεζες, με ανοιχτό όμως το ενδεχόμενο επιβεβαίωσης της στήριξης στις 2.280-2.320 μον. Απαιτείται συνέχεια της βοήθειας μη τραπεζικών μετοχών, με τον ΟΠΑΠ να κερδίζει το…στοίχημα.

Αφορμή διόρθωσης δίνει τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις το ΧΑ, με τον FTSE 20 να υποχωρεί μετά τον σχηματισμό «διπλής κορυφής» στις 1.271 μονάδες στη συνεδρίαση της 5/8.

Κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς ο τεχνικός σχηματισμός και η εικοτολογία για πιθανές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στάθηκε αφορμή για την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων (κερδοφόρων) θέσεων, εσπευσμένες πωλήσεις κυρίως σε τραπεζικές μετοχές.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρώντας χαμηλότερα των 2.350, ο 20άρης στις 1.216 μονάδες βρίσκονται κοντά σε περιοχές στήριξης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης προς την ζώνη των 2.280-2.320 μονάδες.

Το γεγονός, ότι οι πρώτες ρευστοποιήσεις-πιέσεις ασκήθηκαν σε τραπεζικές μετοχές ενισχύει την εκτίμηση των χρηματιστηριακών παραγόντων, πως οι 3.033 μονάδες για τον Τραπεζικό Κλαδικό Δείκτη αποτελούν «κορυφή» για αυτή την φάση της αγοράς.

Βέβαια η καταγραφή των 1.271 για τον 20άρη και οι 3.033 μονάδες για τον Δείκτη Τραπεζών παραμένουν μέχρι νεοτέρας ισχυρές αντιστάσεις για τη συνέχεια.

Μετά μάλιστα την χθεσινή διόρθωση των βασικών δεικτών Dow Jones και S&P 500 η προοπτική ενός μικρού πτωτικού κύκλου στα ξένα χρηματιστήρια είναι ορατή. Σε αυτή την περίπτωση το ενδεχόμενο δοκιμασίας των 2.280-2.320 για τον Γενικό Δείκτη με αιχμή πάντα τις τράπεζες.

Από αυτή την άποψη παρακολουθούμε μέχρι λίγο χαμηλότερα τις τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank) παράλληλα με τις πιθανότητες παράπλευρης στήριξης από μη τραπεζικές μετοχές, με τον ΟΠΑΠ να δίνει από χθες δείγματα γραφής. Η μετοχή του Οργανισμού διαμορφώθηκε χθες στα 17,9 ευρώ (υψηλό ημέρας στα 18,08 ευρώ) αντιδρώντας κατά 3,5% υψηλότερα.

Στην περίπτωση, που επιβεβαιωθούν ο βραχυπρόθεσμες στηρίξεις θα επανέλθουμε στον πρότερο σχεδιασμό μας, που δικαιολογεί ακόμη μία προσπάθεια προσέγγισης του διπλού υψηλού στις 1.271 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v