Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σενάρια των ΑΜΚ πιέζουν τις τράπεζες

Παραμένουν υπό πίεση τραπεζικές μετοχές, καθώς η αγορά συζητά τις ενδεχόμενες νέες α.μ.κ στον κλάδο. Πιέσεις για Alpha Bank (-5,3%), Πειραιώς (-3,3%), Eurobank (-2,7%), κέρδη για ΟΠΑΠ (4%), ΟΤΕ (0,87%), ΔΕΗ (0,4%).

Αντεξαν οι 2.350 μονάδες, αντέδρασαν βασικές μετοχές…συμμαζεύτηκε κάπως η αρχικά αρνητικότερη εικόνα που εμφάνιζαν κυρίως μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Πριν από λίγο ο Γενικός Δείκτης κυμαίνονταν στις 2.370 μονάδες, ο FTSE 20 στις 1.230-1.235 μονάδες σε μία συνεδρίαση μέτριων συναλλαγών, που δεν ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ.

Η πίεση, που δέχεται το ΧΑ αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών, την διάθεση για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων σε Eurobank, Alpha Bank και λιγότερο σε Τράπεζα Πειραιώς. Χαμηλότερα διαμορφώνεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 20,58 ευρώ (με συναλλαγές 11,7 εκατ. ευρώ), της Alpha Bank στα 9,48 ευρώ, της Eurobank στα 9,37 ευρώ.

Απώλειες, που εν μέρει εξισορροπούνται από την υπεραντίδραση της μετοχής του ΟΠΑΠ, που για ακόμη μία φορά «σώζει» την τάση για τον 20άρη. Η μετοχή του Οργανισμού αντιδρά μέχρι 4,4% υψηλότερα στα 18,04 ευρώ, ενώ με μικρότερο ποσοστό αντιδρούν ΟΤΕ στα 10,46 και ΔΕΗ στα 15,30 ευρώ.

Από τον FTSE 20 κόντρα στην υποχώρηση των τραπεζών, κινούνται οι Μυτιληναίος στα 6,10, της Intralot στα 4,33, της MIG στα 2,93 ευρώ, ενώ η μετοχή της Ελλάκτωρ σταθεροποιείται στα 5,90 ευρώ.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών έχει σαφώς βελτιωθεί, διαμορφώνεται στο περίπου 1 προς 1,2 με 70-75 μετοχές να σημειώνουν θετική μεταβολή. Βέβαια οι συναλλαγές, που έχουν πραγματοποιηθεί σε μετοχές όπως Κούμπας (0,64 ευρώ), Πλαστικά Θράκης (0,90 ευρώ), ΑΕΓΕΚ (2,28 ευρώ), Μοχλός (0,23 ευρώ) κ.α. δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ικανοποιητικές.  

Πρόκειται για περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα συνεδρίαση, όπως σημείωναν στελέχη της αγοράς, καθώς το όποιο ενδιαφέρον περιορίζεται στις τράπεζες και επιμέρους τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν, πως η βραχυπρόθεσμη τάση εξαρτάται από τους «πωλητές» στις τράπεζες, τις ανοιχτές θέσεις και το ύψος των δανεισμένων μετοχών και βεβαίως από την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων.

Πριν από λίγο τα συμβόλαια παρέπεμπαν σε υποχώρηση κατά 0,14% του Dow Jones για την αρχή της συνεδρίασης και κατά 0,16% για τον S&P 500.

Στην εγχώριο αγορά καθοριστική θεωρείται η στάση, που θα τηρήσουν στη συνέχεια οι τραπεζικοί όμιλοι, αφού σύμφωνα και με έκθεση της Π&Κ- Εθνικής χρηματιστηριακής το θέμα της α.μ.κ είναι ανοιχτό.

Σε σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη, που έχει επισημανθεί από την προσυνεδριακή αναφορά μας, γίνεται λόγος για το επιτυχημένο εγχείρημα της Εθνικής και την εκτίμηση πως κεφάλαια να καλύψουν νέες α.μ.κ υπάρχουν.

Εάν υποθέσουμε, πως η παράμετρος α.μ.κ και άλλων τραπεζών δρομολογείται (στην έκθεση γίνεται λόγος για τέλος του 2009-εξάμηνο του επόμενου έτους) αναμφίβολα ο FTSE 20, το ΧΑ κατ΄ επέκταση θα αρχίσουν να κινούνται στον ρυθμό του κλάδου-ατμομηχανής της ελληνικής αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v