Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφορμή για πωλήσεις οι φόβοι τραπεζικών ΑΜΚ

Πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας έκλεισε ο ΓΔ, με απώλειες 3,11% για τις τράπεζες και την Alpha Bank να διορθώνει σημαντικά κατά 7,25% στα 9,21 ευρώ. Αντίβαρο στις πιέσεις ο ΟΠΑΠ. Κλείνουν πτωτικές θέσεις στο ΧΠΑ.

Στη λογική της προεξόφλησης κινήθηκαν σήμερα αρκετοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες, οι οποίοι προχώρησαν σε ρευστοποίηση τραπεζικών θέσεων τους. Αφορμή -αλλά και ουσιαστικός λόγος- η ενίσχυση της εκτίμησης πως την κίνηση της Εθνικής θα ακολουθήσουν και άλλοι τραπεζικοί όμιλοι που θα σπεύσουν να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Ο Γενικός Δείκτης "ταλαιπωρήθηκε" μετά τα πρώτα 10-15΄της συνεδρίασης, καθώς η υπερίσχυση των πωλητών αρχικά σε Alpha Bank και στη συνέχεια σε Eurobank παρέσυρε ευρύτερα τον κλάδο και τον FΤSE20. Σε κλείσιμο διαμορφώθηκε στις 2.339,6 μονάδες (ελάχιστα υψηλότερα του πυθμένα ημέρας) μετρώντας απώλειες 1,72%.

Ο 20άρης, με υψηλή τιμή στις 1.250 μονάδες άρχισε να διορθώνει αργά αλλά σταθερά για να επιβαρυνθεί η τάση κατά το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης. Τελική τιμή στις 1.216 μονάδες (-2,1%) συνεχίζοντας μία διόρθωση, που ουσιαστικά ξεκίνησε μετά τον σχηματισμό "διπλής κορυφής" στις 1.271 μονάδες.

Όπως φαίνεται από τεχνικής πλευράς, με βάση την προηγηθείσα ανοδική αντίδραση για τον 20άρη "δικαιολογείται" περαιτέρω υποχώρηση μέχρι τις 1.180 μονάδες. Αυτό όμως το ενδεχόμενο θα ισχυροποιηθεί αύριο -το πολύ μεθαύριο- καθώς μία ανοδική αντίδραση προς τις 1.250 μονάδες δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Κατά την εκτίμηση μας το σημερινό άδειασμα παραπέμπει περισσότερο σε…αξιοποίηση αφορμής παρά για ουσιαστικό αίτιο διόρθωσης αφού τόσο στην έκθεση της Εθνικής-Π&Κ όσο και σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τραπεζικών παραγόντων οι οποίες κινήσεις τους τοποθετούνται προς το τέλος του ΄09-πρώτο εξάμηνο του 2010.

Από τον κλάδο, η Alpha Bank με απώλειες 7,25% στα 9,21 ευρώ είχε την…τιμητική της, ενώ και η Eurobank με αξία συναλλαγών κοντά στα 5 εκατ. ευρώ έχασε 3,5% στα 9,25 ευρώ. Σημαντικά χαμηλότερα πιέστηκαν Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Πειραιώς, Marfin Popular Bank.

Προέχει, όπως σημείωνε εις εξ αυτών, η επιβεβαίωση των οικονομικών μεγεθών των ιδρυμάτων και αρκετά αργότερα οι όποιες Α.Μ.Κ. Σχετικά για τον…φόβο των επενδυτών μπροστά στις αυξήσεις κεφαλαίου έχει αναφερθεί (από τις 7/8) και η στήλη του Εκηβόλου αποτυπώνοντας έναν ευρύτερο προβληματισμό, που επικράτησε στο ΧΑ από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας.

Ωστόσο η αγορά περιμένει την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών προς το τέλος του μήνα και η…αξιοποίηση της αφορμής για διόρθωση έρχεται σε μία "πονηρή" συγκυρία για το ΧΑ. Θυμίζουμε, πως η Alpha Bank (που ταλαιπωρήθηκε ιδιαίτερα σήμερα) ανακοινώνει το 6μηνο της στις 26 Αυγούστου. Την ίδια μέρα ανακοινώνονται επίσης από Πειραιώς και ATEbank, η Eurobank στις 27, ακολουθεί η Εθνική στις 28, ενώ έπονται Marfin και Κύπρου. Σημειωτέον, πως σε έκθεσή της, η Εθνική-Π&Κ προβλέπει καλό 6μηνο για τα ιδρύματα του κλάδου.

Όμως από τεχνικής πλευράς η καθοδική διάσπαση, μετά τις 14.00 της περιοχής των 2.350 μονάδων ενέτεινε τις ρευστοποιήσεις όχι μόνο σε τραπεζικές μετοχές αλλά σε τίτλους του FTSE 20 και γενικότερα εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ενδεικτική της εικόνας της αγοράς, που διαμορφώθηκε στα τελευταία 15-25΄ είναι η συνολικότερη πίεση, που ασκήθηκε σε μετοχές εταιρειών όπως Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Intralot, αλλά και ΔΕΗ, ΟΤΕ. Από την πτωτική τάση δεν "γλύτωσαν" ούτε μετοχές εταιρειών, όπως Αγροτική Τραπεζα, Folli Follie, Βωβός, Τιτάν κ.α.

Η "επιστράστευση" του ΟΠΑΠ (έκλεισε στα 17,9 ευρώ με 3,47%) είχε εν μέρει αποτέλεσμα καθώς στη μετοχή του Οργανισμού οι αγοραστές έβαζαν σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης εντολές στο εύρος των 18,08-17,9 ευρώ.

Στην σχέση 1 προς 3 (ανοδικών-καθοδικών) με 146 μετοχές να υποχωρούν αποτυπώνεται εύγλωττα η εικόνα της συνεδρίασης, που επιβαρύνθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης.

Μπουτάρης στα 0,32, Κούμπας στα 0,64 και Druckfarben στα 0,68 ευρώ από τις εξαιρέσεις της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης που, με σχετικά αξιόλογες συναλλαγές, αντέδρασαν ανοδικά.

Για την συνέχεια μένει να φανεί κατά πόσον ο Γενικός Δείκτης μπορεί "να δώσει" μία άμεση αντίδραση και πάλι πάνω από τις 2.350 μονάδες, ειδάλλως θα πρέπει να αναζητήσουμε στηρίξεις πέριξ της ζώνης των 2.280-2.320 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v