Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε δοκιμασία οι 2.350 μονάδες

Πίεση ασκείται σε Alpha και Eurobank, που απορροφάται όμως από την συγκριτικά καλύτερη πορεία της ΕΤΕ. "Κόντρα" ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ. Κινήσεις προεξόφλησης στον τραπεζικό κλάδο. Δοκιμασία στις 2.350 για τον ΓΔ.

Με διττή εικόνα εμφανίζεται το ΧΑ, καθώς βασικοί δείκτες και μετοχές ακολούθησαν αρχικά εξισορροπητική πορεία. Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί προς τις 2.350 μονάδες και ο FTSE 20 προς τις 1.220 μονάδες, σε μία συνεδρίαση χωρίς εξάρσεις με τις συναλλαγές να παραμένουν σε μάλλον μέτριο επίπεδο.

Λίγο ψηλότερα μέχρι τα 21,13 ευρώ έφθασε η μετοχή της Εθνικής, για να διορθώσει προς τα 20,6 ευρώ, καθώς οι πιέσεις σε Alpha Bank και Eurobank εντείνονταν. Η Alpha Bank διόρθωνε προς τα 9,37 ευρώ, η Eurobank προς τα 9,24 ευρώ.

Λίγο χαμηλότερα Ελληνικά Πετρέλαια και Τράπεζα Πειραιώς με αγοραστές υψηλότερα στα 5,30 ευρώ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στα 2,45 ευρώ για την Marfin Popular Bank.

Ισορροπημένη σχέση αγοραστών-πωλητών σε μετοχές του FTSE 20 και του (πρώην) Mid40 που κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς παραπέμπει στην ομαλή μετακύλιση θέσεων «πτωτικών παικτών», την αναδιάρθρωση δυνάμεων ισχυρών επενδυτικών κύκλων και την ενίσχυση άλλων σε Coca Cola 3E, Μυτιληναίος, Αγροτική Τράπεζα.

Ανάλογη εικόνα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου η μετοχή της Alapis με υψηλότατες συναλλαγές κρατά τα 0,7 ευρώ, στη Γενική Τράπεζα πραγματοποιούνται και σήμερα υψηλοί τζίροι με την τιμή να διαμορφώνεται στα 0,98 ευρώ. Σε Forthnet, ΑΝΕΚ, Ιατρικό πραγματοποιούνται σχετικά μέτριες συναλλαγές, ενώ υποτονική είναι η δραστηριότητα σε άλλους επιμέρους τίτλους.

Η εμφάνιση, μετά τα πρώτα 15-20 λεπτά πωλητών σε τραπεζικές μετοχές θεωρήθηκε αναπόφευκτη καθώς για τον κλάδο υπάρχουν εκτιμήσεις και προεξόφληση κινήσεων από την πλευρά ομίλων.

Το γεγονός, ότι οι πωλητές υπερισχύουν σε Alpha Bank, Eurobank σε αντίθεση με την Εθνική Τράπεζα ενισχύει την εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων, πως είτε σε αυτή είτε σε…δεύτερη φάση η αγορά θα πρέπει να περιμένει κινήσεις ανάλογες με αυτήν, που πραγματοποίησε ο όμιλος της Εθνικής.

Είναι λογικό, κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες να επισπεύδουν την έξοδο τους από μετοχές αυτών των εταιρειών, μεσοπρόθεσμοι να απορροφούν την προσφορά και να γίνεται σταδιακά μία προσπάθεια να δημιουργηθούν οι πρέπουσες αποτιμήσεις.

Το ταμπλώ, κατά κανόνα προεξοφλεί και πολύ συχνά «αποτυπώνει» ενέργειες και επιχειρηματικές πράξεις και από αυτή την άποψη σε αυτή τη φάση της αγοράς επιχειρείται κάτι ανάλογο. Μένει βέβαια στη συνέχεια να επιβεβαιωθεί (ή όχι) η ανθεκτικότητα της περιοχής στήριξης των 2.350 μονάδων, για κάθε ενδεχόμενο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v