Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η τάση στα χέρια των τραπεζών…

Στις τράπεζες παραμένει επικεντρωμένο το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς μένει να επιβεβαιωθούν (ή όχι) οι χαμηλότερες στηρίξεις για Γενικό Δείκτη και FTSE 20. Κλειδί η Εθνική αλλά και Eurobank, Alpha Bank.

Με τα ξένα χρηματιστήρια, ειδικά την Wall, να παραμένουν σε ανοδική φορά, το τοπίο στο ΧΑ εκτιμάται πως θα αποσαφηνισθεί σχετικά άμεσα.

Με τον Γενικό Δείκτη από την περιοχή των 2.380 και τον FTSE 20 από τις 1.242 μονάδες, η τάση των βασικών δεικτών υπολογίζεται πως θα ξεκαθαρίσει σήμερα-αύριο. Με την βασική προϋπόθεση, πως θα επιβεβαιωθεί η ανθεκτικότητα κρίσιμων στηρίξεων (και αποφευχθεί η περαιτέρω διόρθωση προς τις 2.280-2.320 μονάδες) το ΧΑ (ή ένα μέρος του) θα μπορούσε να ακολουθήσει τα ξένα χρηματιστήρια, που απ΄ ότι φαίνεται δεν έχουν πει την…τελευταία λέξη τους.

Ούτως ή άλλως στην ελληνική αγορά είναι κοινό μυστικό, πως εδώ και μέρες το θέμα που απασχολεί την επενδυτική κοινότητα είναι αυτό, που εύστοχα θίγει ο Στέφανος Κοτζαμάνης και αναφέρεται στα σενάρια για αμκ στον τραπεζικό κλάδο.

Αποτελούσε κοινή εκτίμηση, πως η διαμόρφωση υψηλότερων αποτιμήσεων κυρίως για Alpha Bank και Eurobank σχετίζονταν με ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και το ερώτημα, που τίθεται εκ των πραγμάτων είναι εάν η αγορά θα μπορούσε να σηκώσει ακόμη έναν κύκλο αυξήσεων, μετά την σχετική διαδικασία της Εθνικής.

Καλά ενημερωμένες πηγές (ουδεμία σχέση με τις δύο αναφερόμενες τράπεζες) υποστηρίζουν, πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό και ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς ξένων. Ενδεχομένως να μην είναι τυχαίο, πως και ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας βάζει πλάτη (κατά κάποιο τρόπο) για τον κλάδο προβλέποντας βελτιωμένο Q2 και άνοδο τιμών λόγω ψυχολογίας.

Η εκτίμηση μας για την πραγματική οικονομική κατάσταση των τραπεζών (όχι μόνο των ελληνικών) και των κινδύνων που ελλοχεύουν στην ευρύτερη περιοχή είναι γνωστές.

Όμως εάν οι μεγάλοι παίκτες θέλουν να στήσουν, διεθνώς, ακόμη έναν ανοδικό γύρο, ο δικός μας λόγος προφανώς περισσεύει. Αντιθέτως θα λέγαμε, πως από τη στιγμή που και ο δάσκαλος Paul Krugman αρχίζει να τα βλέπει λίγο πιο… ρόδινα, δεν μένει παρά να ακολουθήσουμε την τάση. Και παρά τα όσα λέει η δική μας λογική και η προσωπική αντίληψη μας για το τι όντως συμβαίνει στην πραγματική οικονομία.

Εν πάσει περιπτώσει ακολουθούμε την τάση, θεωρούμε πως οι 2.350 μονάδες μπορεί να αποδειχθούν σημείο αναφοράς για τον Γενικό Δείκτη και παρακολουθούμε τις κινήσεις των ισχυρότατων κύκλων κυρίως στις τράπεζες. Από Εθνική Τράπεζα μέχρι Alpha Bank και Eurobank, θεωρώντας το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ως τον…joker, που από το φθινόπωρο θα αρχίσει να αναδεικνύεται σε καταλύτη εξελίξεων.

Περιμένουμε να δούμε τις κινήσεις τακτικής, όσων παικτών έμειναν "ανοιχτοί" στην αγορά παραγώγων, με θέσεις πώλησης και δανεισμένες μετοχές για να κινηθούμε ανάλογα. Ισως και από τη σημερινή συνεδρίαση, σταδιακά μετά τις 14.00. Με την απαραίτητη προϋπόθεση, πως δεν θα έχουν απειληθεί μέχρι τότε οι κοντινότερες στηρίξεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v