Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε "ισχυρά χέρια" το τραπεζικό ξέσπασμα

Με πρωταγωνιστικό και κυρίαρχο τον ρόλο των τραπεζών, οδηγό την Εθνική, το ΧΑ, με το ξέσπασμα της 21/8 κλείνει έναν κύκλο, που ξεκίνησε στα μέσα Οκτωβρίου. Εκτίναξη 13,8% για Πειραιώς. Τα στατιστικά.

"Μπορεί και να έγιναν 2-3 υπερβολές παραπάνω, αλλά το ξέσπασμα ήταν αναπόφευκτο". Με
αυτά τα λόγια θέλησε να δικαιολογήσει κάπως την κατάσταση, κορυφαίος χρηματιστηριακός παράγοντας, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες μας προέτρεπε να βγαίνουμε ανοιχτά υπέρ της αγοράς.

Τα "ισχυρά χέρια" έπαιξαν την αγορά, με αιχμή τις τράπεζες και το στοίχημα τους βγήκε. Για λόγους που δεν σχετίζονται μόνο με την λογική της προεξόφλησης των βελτιωμένων αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου, που θα παρουσιάσουν την επόμενη εβδομάδα.

Με λίγο ακραίο, τραβηγμένο τρόπο θα λέγαμε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που έφερε τον Γενικό Δείκτη στα υψηλά των 2.479 μονάδων και τον Ftse20 πάνω από τις 1.313 μονάδες.

Με πρωταγωνιστικό και κυρίαρχο τον ρόλο των τραπεζών, οδηγό την Εθνική δικαιώνοντας απόλυτα όσους πόνταραν από τα τελευταία χαμηλά και δεν…οπισθοχώρησαν στην συνεδρίαση της Δευτέρας.

Ωστόσο θα πρέπει να μην παραλείψουμε την τεχνική διάσταση και αυτής της κίνησης, καθώς με το ξέσπασμα της 21/8 το ΧΑ έρχεται να κλείσει έναν κύκλο, που ξεκίνησε στα μέσα Οκτωβρίου. Τότε, που στη συνεδρίαση της 15/10 κατέρρευσε με μιάς από τις 2.557 στις 2.381 μονάδες δηλαδή χωρίς να "δει" σε κλείσιμο το 2.400άρι.

Κατά συνέπεια θα πρέπει να σταθούμε λίγο περισσότερο σε εκείνη την περίοδο, καθώς στις 16/10 ο FTSE20 έχανε τις 1.310 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης ελέω Εθνικής, ξεκινούσαν το τελευταίο κύμα της μεγάλης διόρθωσης.

Πάντα με αυτή την προσέγγιση η Εθνική Τράπεζα "επιστρέφει" στα επίπεδα εκείνων των ημερών καλύπτοντας ένα τεράστιο χάσμα (gap), που σύμφωνα με την εκτίμηση υψηλόβαθμων στελεχών του ομίλου σηματοδοτεί και "γύρισμα σελίδας".

Σε τιμές 17/10 "επιστρέφει" και η Eurobank, λίγο νωρίτερα στα επίπεδα της 12/11 η Alpha Bank και στις 5/11 η Τράπεζα Πειραιώς. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι η Τράπεζα Κύπρου με 5.05 ευρώ "επιστρέφει" στα υψηλά της 2/6/09, η Marfin Popular στις 5/8/09 και τα 2,63 ευρώ το δε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στις 5/6/09 και τα 5,45 ευρώ.

Γινόμαστε περισσότερο εκτενείς και περιγραφικοί για να γίνει πιο εμφανής η διαδρομή που ακολουθήθηκε από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τα χαμηλά στις 6-9 Μαρτίου και ο 5μηνος και πλέον κύκλος ανοδικής αντίδρασης μέχρι σήμερα. Διαδρομή, που δικαιώνει περίτρανα όσους παρακολουθούν την αγορά με γνώμονα και την τεχνική ανάλυση (*).

Ο Τραπεζικός Δείκτης ξεπέρασε από νωρίς το όριο, που είχε τεθεί εδώ και μέρες, δηλαδή τις 3.100 αντιδρώντας προς τις 3230 μονάδες. Αυτή τη φορά με…ομοβροντία και των έξη ομίλων και καύσιμο τις υπερθετικές εκθέσεις-αναλύσεις ξένων οίκων.

Από την Citigroup που για ακόμη μία φορά πρώτη έδωσε τον τόνο, όταν στις 17/8 έθετε τον πήχη για την Εθνική στα 25 ευρώ και αφού είχε σαρώσει για τελικούς πελάτες της το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς, που είχε βγει μέχρι τα χαμηλά των 19,5 ευρώ.

Citi και Deutsche Bank θα πρέπει να θεωρούνται από τους κύριους κερδισμένους αυτής της περιόδου σε αντίθεση με την Merrill Lynch, που με αναφορά της στις 22/7 έθετε εκτός λίστας την Εθνική. Στη συνεδρίαση όμως της Παρασκευής φάνηκε ξεκάθαρα ο άτυπος ανταγωνισμός των ομίλων για την διαμόρφωση μεγαλύτερων αποτιμήσεων, φέροντας όλο και κοντύτερα το ενδεχόμενο επόμενων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Ετσι η Τράπεζα Πειραιώς με "κλείδωμα" (!) έπιασε τα 10,6 ευρώ διαμορφώνοντας κεφαλαιοποίηση 3,5 δισ. ευρώ. Ανάλογα η Eurobank στα 10,26 ευρώ αποτιμώταν 5,5 δισ. ευρώ, ενώ η Alpha Bank στα 10,51 ευρώ ανέβαζε την χρηματιστηριακή αξία στα 4,3 δισ. ευρώ. Στον ίδιο ρυθμό υψηλότερα η Τράπεζα Κύπρου στα 4,97 ευρώ, η Marfin Popular στα 2,54 ευρώ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 5,56 ευρώ.

Το euro2day έκανε λόγο για…Χρηματιστήριο Αξιών Τραπεζών/ΧΑΤ στις 13 Αυγούστου και μία μέρα αργότερα έπαιρνε θέση "προς την διπλή κορυφή με οδηγό τις τράπεζες", επισημαίνοντας τον ξεκάθαρο αγοραστικό ρόλο και παρουσία των "ισχυρών χεριών" εγχώριων και ξένων επενδυτικών-επιχειρηματικών κύκλων που είχαν τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού και αυτή τη φορά.

Αυτή τη φορά σημαντική ρευστότητα (προφανώς και…κερδοσκοπικά κεφάλαια) έλαβαν θέσεις, ενίσχυσαν συμμετοχές σε τίτλους εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Φουρλής, Folli Follie, Jumbo, Frigoglass, ΓΕΚΤέρνα, ΣΙΔΕΝΟΡ κ.α.) κάτι που αποτυπώθηκε στους δείκτες FT μεγάλης-μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Αποτυπώθηκε επίσης στη μεγαλύτερη διάθεση για μόχλευση (ΑΕΓΕΚ, ΕΥΔΑΠ, Μηχανική, Παρνασσός, Dionic, Forthnet, Αττικής κ.α.) στην σχέση ανοδικών-καθοδικών (3/1) και της συγκριτικά περισσότερες συναλλαγές σε τίτλους αυτής της κατηγορίας.

Εύλογο το ερώτημα, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής, για τα όρια της ανόδου (θα υπενθυμίσουμε το κύριο θέμα του ΜΕΤΟΧΟΥ) και ποιες είναι οι προτεραιότητες των ισχυρών της αγοράς.

Από αυτή την άποψη θα εμμείνουμε στην πάγια και ξεκάθαρη εκτίμηση μας, πως το Σύστημα θα επιδιώξει να αξιοποιήσει την συγκυρία για να πετύχει να προσελκύσει σημαντικά κεφάλαια, που θα ζητήσουν από την αγορά (ξένους και εγχώριους κύκλους) κατ΄ αρχήν κάποιοι τραπεζικοί όμιλοι. Και μία τέτοια διαδικασία απαιτεί ελκυστικό χρηματιστηριακό-μετοχικό κλίμα, συμφέρουσες αποτιμήσεις και επαρκείς προσφορές κεφαλαίων.

(*) Θα ήθελα να ευχαριστήσω έναν προς έναν τους φίλους, παίκτες, αναλυτές, επισκέπτες, παράγοντες όσους (και είσασταν πολλοί) συμβούλευσαν, προέτρεψαν, διόρθωσαν επέκριναν αλλά με κάθε καλόπιστο τρόπο και διάθεση συνέβαλαν στο να έχουμε καλό ρυθμό σε αυτή την κίνηση της αγοράς από τα χαμηλά του Μαρτίου μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Και έχω την εντύπωση, πως το euro2day κάτι κατάφερε σε αυτή την φάση της αγοράς. Με την συνδρομή σας ο αγώνας συνεχίζεται!


---Όπως σημειώνει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Το επόµενο δεκαήµερο αναµένεται καυτό εντός και εκτός αγοράς καθώς εκτός από τα καλά νέα που στοιχηµατίζει η αγορά, η διάθεση για ρίσκο ενδεχοµένως θα ενισχυθεί και από τις πιθανές αναθεωρήσεις των τιµών στόχων ανεβάζοντας το δυνητικό περιθώριο ανόδου.

Ποιοτικά, αυτό µεταφράζεται στο µειωµένο ρίσκο που εσωκλείουν οι τράπεζες καθώς αποµακρύνονται οι κίνδυνοι που είχαν ενσωµατωθεί κατά το προηγούµενο διάστηµα.

Τεχνικά, ο Γενικός ?είκτης επιβεβαίωσε µε ιδανικό τρόπο την στήριξη που βρήκε στην περιοχή των 2.270 µονάδων βάζοντας πλώρη για το υψηλό έτους από το οποίο αυτή τη φορά εκτιµούµε ότι θα πάρει απόσταση λόγω της δυναµικής που συνήθως αναπτύσσεται σε ενδεχόµενη λύση σχηµατισµών διπλής κορυφής.

Η ζώνη των 2.580 µονάδων προς το παρόν αποτελεί ένα «βατό επίπεδο» προσέγγισης του τρέχοντος ανοδικού κύµατος. Λόγω της ταχύτητας της ανόδου εκτιµούµε ότι η προσφορά στην εν λόγω περιοχή θα είναι αυξηµένη, ωστόσο θα εξετάζαµε αφενός την συναλλακτική δύναµη αφετέρου το βαθµό συµµετοχής του συνόλου των µετοχών για την εξαγωγή συµπερασµάτων της κόπωσης.

Προς το παρόν τον λόγο τον έχουν οι αγοραστές".


---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.479,85 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο 5,91%, με αποτέλεσμα τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να ενισχυθούν στο 38,81%. Ο FTSE 20 σημείωσε άνοδο 7,22%, ο Mid 40 ενισχύθηκε κατά 2,89%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 2,78% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, τα σημαντικότερα κέρδη εμφάνισε ο κλάδος των Τραπεζών με άνοδο 9,52%, των Κατασκευών και Υλικών ενισχύθηκαν κατά 8,29% ενώ σημαντικά κέρδη εμφάνισε επίσης, ο κλάδος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (5,37%).

Αντίθετα, με απώλειες έκλεισαν την εβδομάδα ο κλάδος της Ασφάλειας (-2,45%), του Πετρελαίου και Αερίου (-1,10%) και των Ταξιδιών & Αναψυχής (-1,01%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Αθηνά ( 25,81%), Vell Group (18,75%), Fashion Box (18,63%), Πραξιτέλειο ( 17,50%), Πειραιώς Τράπεζα (17,20%), Proton Bank (16,67%), Interinvest (16,47%), Βιοκαρπέτ (15,84%), Interfish Ιχθ/γειες (14,55%) και Compucon (14,29%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Λανακάμ (-14,68%), Paperpack Τσουκαρίσης (-14,29%), Κυριακούλης (-13,75%), Logismos (-10,45%), Nεώριον(ΚΟ), Alsinco ( -9,62%), Tεγόπουλος (-7,69%), Ατλάντικ (-6,84%) Envitec (-6,83%) και Κλωνατέξ (-6,25%).


Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v