Κόντρα αποτιμήσεων στις τράπεζες

Ξέφρενη τραπεζική άνοδος στο ΧΑ με την Εθνική μια ανάσα από τα €23 και τις ΕFG, Alpha, Πειραιώς άνω των €10. Από κοντά MPB, TT, KΥΠΡ. Κέρδη υψηλότερα του 1% για τις ευρωαγορές, ανοδικά τα futures της Wall.

Υψηλότερα μετοχές-κλειδιά, μένει να φανεί εάν η τάση γίνεται και δυνατότερη.

Ξεκάθαρη η θέση και η τακτική των ΄΄ισχυρών χεριών΄΄ πήραν από την αρχή την Εθνική και τις 3-5 τράπεζες υψηλότερα οδηγώντας τον FT 20 πάνω από τις 1.271 μονάδες επιτείνοντας το εύλογο δίλημμα ΄΄μπαίνει κάποιος, που είχε… ξεμείνει εκτός ή όχι΄΄.

Η εκτίμηση μας-τουλάχιστον μέχρις ότου έχουμε περισσότερες ενδείξεις- είναι πως ότι γίνεται από δω και πέρα θα πρέπει να έχει ως γνώμονα το μέτρο και την συντήρηση αυξημένης ρευστότητας.

Εχω για παράδειγμα 100 Εθνικές αγορασμένες από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας, βγάζω ένα περίπου 10% καλά είναι άρα γιατί να μην πουλήσω τις 60 ή 80 και να περιμένω…

Από την άλλη έχω μείνει εκτός, γιατί είμουν επιφυλακτικός, περνούσα καλά στις διακοπές μου και είχα κλείσει το ρημαδοτηλέφωνο, μια χαρά και πάλι.

Εάν αγοράσω λίγες Εθνικές άντε 20 πες 40 και περιμένω να δω εάν θα δικαιωθεί η Deutsche Bank που ανεβάζει τον πήχη στα 24,5 ευρώ, έχει καλώς. Ποντάρω στο ότι κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα κορυφωθεί αυτή η φάση της αντίδρασης και θα γράψω λίγες υπεραξίες.

Το να αγοράσω ακόμη λίγες υψηλότερα ή να χρειαστεί να κλείσω τη θέση μου γιατί πηγαίνει για διόρθωση ο κλάδος δεν χάνω και πολλά. Και εν πάσει περιπτώσει με τραπεζικά χαρτιά μένω στα χέρια μου.

Όμως πέρα από την αντίδραση του 20άρη, υψηλότερα πλέον της διπλής κορυφής, παρακολουθούμε ενδελεχώς την τεχνική εξέλιξη του τραπεζικού δείκτη, που περνά πάνω από το όριο των 3.100 φθάνοντας τις 3.132 μονάδες.

Στοιχείο ενθαρρυντικό από τεχνικής πλευράς, που για να ισχυροποιηθεί θέλει όμως ακόμη τουλάχιστον δύο γεμάτες πειστικές συνεδριάσεις. Με διαμόρφωση σε κλείσιμο υψηλότερα αυτού του ορίου.

Κατά συνέπεια ή ποντάρει ο βραχυπρόθεσμος παίκτης στο ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι του κλάδου την Εθνική στην καταγραφή ΄΄ νέων υψηλών΄΄ και τοποθετείται σταδιακά από τα τρέχοντα επίπεδα ή ρισκάρει να χάσει μέρος της ανόδου. Προσωπικά θέλουμε ακόμη τουλάχιστον δύο γεμάτες συνεδριάσεις για να βεβαιωθούμε πως και ο Γενικός Δείκτης οδηγείται σε νέα υψηλά και σε άμεση υπέρβαση των 2.500 μονάδων.

Οι συναλλαγές, που έχουν γίνει συνολικά 32 εκατ. ευρώ, οι μετοχές στις οποίες επικεντρώνονται (Eurobank, Alpha Bank, MPB, Πειραιώς, Κύπρου, ΤΤ) δεν πρέπει να μας αφήνουν και πολλές αμφιβολίες για το ποιος έχει το πάνω χέρι και τι ακριβώς παίζεται στο ΧΑ αυτή την περίοδο.

Γνωστά όλα αυτά, καθώς τις τελευταίες ημέρες τα παραθέτουμε όσο πιο αναλυτικά γίνεται συνεκτιμώντας τα… περιθώρια γραφής και το πλαίσιο που ορίζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και για το συνάφι μας. Στα 10,10 ευρώ η Eurobank, στα 10,23 ευρώ Alpha Bank και με τις υπόλοιπες μέχρι 3,2% υψηλότερα.

Όμως υπάρχει και συνέχεια, καθώς αυξημένες εισροές-συναλλαγές σημειώνονται σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚTERNA, Proton Bank, Folli-Follie, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο, Motor Oil και άλλων συνιστωσών του Συστήματος.

Να υποθέσουμε πως τα ΄΄ισχυρά χέρια΄΄ διαχέουν μέρος της ρευστότητας τους και προς άλλες μετοχές-επιλογές τους, πολύ πιθανό, με βάση το τζίρο που έχει γίνει από την αρχή της συνεδρίασης. Μένει όμως η τάση να ισχυροποιηθεί ή όχι στη συνέχεια.

Και αυτό, που αφορά πολλούς από εμάς τους μικροεπενδυτές είναι κατά πόσον η ΄΄επέλαση των τραπεζών΄΄ και των επιλεγμένων μετοχών εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης μπορεί να φθάσει μέχρι τα χαμηλότερα επίπεδα της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v