ΧΑ: Ποντάροντας στο σερί...

Στάση για ανάσα από το…λαχάνιασμα των τραπεζών θα επιδιώξει η Σοφοκλέους. Στο επίκεντρο οι τράπεζες, προσπάθεια για διάχυση ρευστότητας και ενδιαφέροντος προς μετοχές χαμηλότερης αποτίμησης. "Άμυνα" υψηλότερα των 2.520 μον.

Δυνατό το σερί 7 Χ 7, που φέρνει την αγορά σε ΄΄νέα υψηλή διπλή κορυφή΄΄, καθώς ο Γενικός Δείκτης διαγράφει μία θεαματική αντίδραση από τα χαμηλά των 2.312 μέχρι τα υψηλά των 2.554 μονάδων.

Με αδιαφιλονίκητο κλάδο-πρωταγωνιστή τον τραπεζικό, σε ένα παιχνίδι συνεχόμενων προεξοφλήσεων αρχικά των ΄΄βελτιωμένων μεγεθών δεύτερου τριμήνου΄΄ και από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας των ΄΄πιθανών συνδυασμών α.μ.κ και των όποιων συνεργιεών διαμορφώνονται σε επόμενη φάση΄΄ .

Βέβαια τα μεγέθη των ομίλων, που ανακοινώνονται δικαιολογούν την διαμόρφωση καλύτερων αποτιμήσεων αλλά το ερώτημα παραμένει σταθερά το ίδιο ΄΄με βάση ποια πραγματική αποτίμηση χαρτοφυλακίων, κατάσταση τοξικών που έχουν παροπλισθεί σε θυγατρικές, εικόνα σε γειτονικές χώρες και προβλέψεων΄΄.

Όλα αυτά θα πείτε είναι θέματα και αρμοδιότητες των κρατούντων, των αρχών και θέλουμε να πιστεύουμε πως τόσο η ΤτΕ όσο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάνουν καλά την δουλειά τους.

Με αυτή την βασική προυπόθεση και με την βεβαιότητα πως το Σύστημα δ ι ε θ ν ώ ς επιθυμεί και επιδιώκει τη μεγιστοποίηση του οφέλους, των υπεραξιών από το χρηματιστηριακό παιχνίδι είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε.

Οσον αφορά στην βραχυπρόθεσμη τάση φαίνεται πως μετά την Εθνική επιχειρείται επιθετική κίνηση από το σύνολο των τραπεζικών μετοχών, ενώ σειρά έχουν ήδη λάβει ορισμένες στοχευμένες εταιρείες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Το ενδεχόμενο να δοκιμαστεί η αντίδραση, μετά από επτά συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις, και λογικό και αναμενόμενο θα πρέπει να θεωρείται. Για αυτό οργανώνουμε μία κατ΄αρχήν άμυνα υψηλότερα των 2.480-2.520 μονάδων και περιμένουμε την ολοκλήρωση αυτής της φάσης αντίδρασης των Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς.

Σε αυτή την περίπτωση η προσέγγιση των 1.400 μονάδων για τον FTSE20 μπορεί να επιτευχθεί ευκολότερα με μία ελεγχόμενη οπισθοχώρηση. Μέχρις ότου φανεί εάν στην Wall είναι εφικτή η αντίδραση των βασικών δεικτών προς το 10χίλιαρο (DJIA) και του S&P 500 προς τις 1.100-1.120.

Την ίδια περίοδο ζητούμενη θα ήταν-κατά την εκτίμηση μας- η διάχυση μέρους της ρευστότητας (για σημαντικές υπεραξίες μιλάμε) σε μετοχές εταιρειών χαμηλότερης αποτίμησης και έξω από το ασφυκτικό πλαίσιο του 20άρη.

Τουλάχιστον από τεχνικής πλευράς η κίνηση του S.C 80 παραπέμπει από προχθές (μετά την ανοδική διάσπαση της αντίστασης) σε ισχυρό ενδεχόμενο υπεραπόδοσης μετοχών από αυτή την κατηγορία. Για να δούμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v