“Κόκκινο δαγκωτό” ψήφισε η Σοφοκλέους!

Ισχυρότατη -προεκλογική- "βουτιά" στο ΧΑ με ισχυρό τζίρο, έστω και αν περιορίστηκαν οι ενδοσυνεδριακές απώλειες. Στο υψηλό ημέρας η Alpha (+2,41%). Στο -3,5% η ΕΤΕ με τζίρο 112 εκ., πτώση άνω του 5% για ΔΕΗ, ΤΤ.

Ισχυρότατες εκλογικές πιέσεις ασκήθηκαν στην αγορά, έστω και αν μείωσε περίπου στο μισό τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, καθώς αρκετοί Δεικτοβαρείς τίτλοι έκλεισαν υψηλότερα από τα χαμηλά ημέρας, μηδένισε τις ενδοσυνεδριακές απώλειες ο ΟΤΕ, ενώ μέσω των δημοπρασιών η Alpha Bank έκλεισε στο υψηλό ημέρας (+2,41%).

Όλα αυτά σε μία συνεδρίαση εξαιρετικά υψηλών συναλλαγών και πολύ κακής εικόνας αφού η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών διαμορφώθηκε στο 1 προς 8..2 (σαφώς καλύτερη της ενδοσυνεδριακής που έφθασε στο 1 προς 12).

Για τους λάτρεις των στατιστικών το 80% της μικτής αξίας συναλλαγών σε μόλις 10 τίτλους και συγκεκριμένα σε Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τράπεζα Κύπρου, ΟΤΕ, Alpha Bank, MPB, Eurobank και το 30% του τζίρου στον τίτλο της Εθνικής.

Ακόμα και αν η σημερινή συνεδρίαση είχε δόση υπερβολής, δύσκολα η αρνητική εικόνα θα περιοριστεί σε λίγες μόνο συνεδριάσεις, καθώς η “ορατότητα” τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και την επόμενη μέρα δείχνει απόλυτα περιορισμένη.

Σαν μόνο θετικό νέο, σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, δείχνει η σχετικά μικρή προεκλογική περίοδος. Όμως και αυτό το στοιχείο αντισταθμίζεται από το αμφίβολο εκλογικό αποτέλεσμα όσον αφορά την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.

Εταιρείες του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, αλλά και όσες διεκδικούν έργα από το Δημόσιο αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και ίσως των επιθετικών ρευστοποιήσεων.

Σαν θετική εξέλιξη δείχνει να εξέλαβε η Αγορά τις πρόωρες εκλογές για τον ΟΠΑΠ, πιθανότατα γιατί τουλάχιστον θα καθυστερήσει η φορολόγηση των κερδών.

Αντίθετα πιθανολογούνται διοικητικές αλλαγές σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα, Αγροτική Τράπεζα, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και σε μία τέτοια περίπτωση αναμένεται με ενδιαφέρον να διαφανεί τι στάση θα κρατήσουν τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Σε τέλμα βλέπουν την Οικονομία για τουλάχιστον τρεις μήνες οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς ακόμα και αν στην εκλογική αναμέτρηση επικρατήσει το αισιόδοξο σενάριο και οι εκλογές Οκτωβρίου αναδείξουν αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Επίσης πιθανότατα όλες οι αποφάσεις για μεγάλα δημόσια έργα που αφορούν τον Κατασκευαστικό και τον Ενεργειακό κλάδο, παγώνουν με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Τέλος φαίνεται να οδεύουν προς τις καλένδες και οι όποιες πιθανές μετοχοποιήσεις. Αυτό τουλάχιστον έδειξαν κατ΄ αρχήν οι αξιοπρόσεκτες απώλειες που υπέστη ο τίτλος της ΕΥΑΘ (-10,92%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι το -17,38%).

Εν τω μεταξύ οι σημαντικές πιέσεις που υπέστησαν Δεικτοβαρείς τίτλοι εταιρειών που δεν ανήκουν στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, αφήνουν κάποιες πρώτες ενδείξεις σημαντικής αποχώρησης ξένων χαρτοφυλακίων. Πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρονται σε ρευστοποιήσεις ξένων που δεν ελπίζουν να πάρουν “δουλειές” στο επόμενο τρίμηνο, οπότε και δεν βλέπουν λόγο παρουσίας στην Αγορά.

Πιθανότατα αυτά τα χαρτοφυλάκια να επιστρέψουν όταν διαπιστώσουν ότι τόσο σε Κυβερνητικό όσο και σε Οικονομικό επίπεδο υπάρχει περισσότερη “ορατότητα”,

Επίσης σύμφωνα με παλαιό παράγοντα της Αγοράς, δεν απέχουν πολύ οι μέρες που οι δημοσκοπήσεις θα αρχίσουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις, το ταμπλό θα χωριστεί σε “γαλάζια”, “πράσινα” και “ουδέτερης απόχρωσης” “χαρτιά” και αγοραστές – πωλητές θα “πιάσουν δουλειά”.

Στην “κόκκινη” πλευρά του 20αρη, οι απώλειες έως και για “ακραία” γούστα. Οι μεγαλύτερες για ΔΕΗ (-6,52%) και Ταχ. Ταμιευτήριο (-5,3%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 4% ακολούθησαν οι Αγροτική, Κύπρου, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος και Τιτάν.

Απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων για Ελ. Πετρέλαια, Εθνική, Intralot, MIG και του 2% για Ελλάκτωρα, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Eurobank, MIG. Τέλος με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Πειραιώς και Coca-Cola.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 2364,25 μονάδες (13.56) και τελικά μετά από σχετική αντίδραση έκλεισε στις 2414,21 μονάδες με απώλειες 2,57%, ενώ ο τζίρος σημαντικότατα ενισχυμένος έφθασε τα 384 εκατ. από τα οποία τα 37,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κακή η τελική εικόνα με 24 ανοδικές μετοχές έναντι 199 πτωτικών και 27 τίτλοι με απώλειες από 7 έως 11,11%.

Τέλος από τους λίγους διακριθέντες ξεχώρισαν Δομική Κρήτης, ΔΟΛ, Κυριακούλης και Αεροπορία Αιγαίου.


Τι προβλέπουν οι αναλυτές

Νευρικές συνεδριάσεις με αύξηση της μεταβλητότητας και αποτύπωση των διαθέσεων των ξένων κυρίως χαρτοφυλακίων περιμένει, μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Σύμφωνα με την ΑΧΕ η Αγορά μπαίνει σε μια διαδικασία αξιολόγησης των οικονομικών προγραμμάτων των δύο μεγάλων κομμάτων καθώς και στην τιμολόγηση παραγόντων που θα αφορούν:

Την φορολογία των Ανωνύμων Εταιριών και των φυσικών προσώπων, την άντληση εσόδων από την αγορά του Χ.Α. την διαχείριση και το βαθμό επιρροής στην διοίκηση των Δημοσίων εταιρειών, την στάση στα προγράμματα ενίσχυσης της οικονομίας και την φορολογία των χρηματιστηριακών υπεραξιών

Δευτερευόντως η Αγορά βραχυπρόθεσμα θα κινηθεί ανάλογα και με την πιθανότητα επίτευξης αυτοδύναμου αποτελέσματος το οποίο θα καθορίσει και την ικανότητα του πρώτου κόμματος να εφαρμόσει την πολιτική του. Εκτιμάται ότι οι παραπάνω παράγοντες θα αποτελέσουν ισχυρότερους καταλύτες για την πορεία της Αγοράς από ότι η τάση από το εξωτερικό.

Διαχειριστικά οι καιροί επιβάλλουν αμυντικές έως πολύ συντηρητικές κινήσεις το οποίο μεταφράζεται τοποθετήσεις σε όσο το δυνατόν πιο “ασφαλή” επίπεδα τιμών και διάθεση ρευστοποιήσεων σε υψηλότερες τιμές ή σε ανοδικές εξάρσεις του Γενικού Δείκτη οι οποίες για σήμερα έχουν σαν βέλτιστο σημείο αναφοράς τις 2.500 μονάδες, τονίζει η Πήγασος.

Μάλιστα περισσότερο απαισιόδοξος δηλώνει και η υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος Μάνος Χατζηδάκης φοβούμενος την εδραίωση του αρνητικού momentum και επισημαίνει ότι 100 μονάδες χαμηλότερα θα αρχίσουν τα προβλήματα στα “ελλείμματα περιθωρίου ασφάλισης” (margin calls), ενώ κατά την σημερινή συνεδρίαση άρχισαν να πληρώνονται και μάλιστα εύκολα όσοι πρόλαβαν να ανοίξουν θέσεις “short”. Αυτό το τελευταίο αν συνεχιστεί εκτός από αρνητική ψυχολογία θα εδραιώσει και αρνητική στρατηγική τουλάχιστον στα χαρτοφυλάκια που συνεχίζουν σε κινήσεις trading.

Τεχνικά ο φίλος Μάνος εστιάζει την προσοχή στον ΚΜΟ των 30 ημερών που προσδιορίζεται στις 2397 μονάδες και ο οποίος σήμερα διεσπάσθη καθοδικά με σχετική ευκολία. Κλείσιμο του Δείκτη χαμηλότερα από το εν λόγω όριο, τεχνικά, οδηγεί προς τις 2270 και 2070 μονάδες.

Βραχυπρόθεσμες πιέσεις που σταδιακά θα περιοριστούν σε εταιρείες του ευρύτερου Δημόσιου τομέα και σε αυτές που εμπλέκονται σε έργα του Δημοσίου βλέπει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Κώστας Βέργος. Αντίθετα ανησυχεί σε περίπτωση που σημειωθούν παρατεταμένες ρευστοποιήσεις σε μετοχές ιδιωτικών εταιρειών που αποδεδειγμένα τα ξένα χαρτοφυλάκια κατέχουν σημαντικές θέσεις.

Στο “σοκ” της πρώτης μετά την εξαγγελία των πρόωρων εκλογών ημέρας αναφέρεται το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec. που δεν αποκλείει περαιτέρω διολίσθηση της Αγοράς έστω και με ηπιότερους ρυθμούς. Σε μία τέτοια περίπτωση και σύμφωνα με την AXE οι επόμενες στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη προσδιορίζονται στις 2350, 2306 και 2278 μονάδες και για τον FTSE στις 1229, 1200, 1187 και 1174 - 1170 μονάδες.

Δεν κρύβει τον προβληματισμό του το τμήμα ανάλυσης της Fortius Finance. Προβληματισμός ο οποίος θα ενισχυθεί αν ο Γενικός Δείκτης εισέλθει στην ζώνη 2300 – 2225, καθώς καθοδική διάσπαση του κάτω άκρου οδηγεί προς τις 2094 μονάδες και θα έχει ακυρωθεί απόλυτα το βραχυπρόθεσμο ανοδικό σενάριο.

Σημαντικής σημασίας για την Fortius και η στήριξη των 3085 μονάδων (διασπάστηκε καθοδικά, ενδοσυνεδριακά) για τον Τραπεζικό δείκτη, καθώς καθοδική διαφυγή οδηγεί προς τις επόμενες στηρίξεις των 2854 και 2670 μονάδων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (26700 Εθνική, 13100 Alpha Bank, 23300 Eurobank, 45300 MPB, 95200 Πειραιώς, 141900 MIG, 13800 Ελ. Πετρέλαια, 6000 Ιντρακόμ, 7100 Jumbo, 11800 Τιτάν, 8000 ΕΧΑΕ, 225600 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5228), Alpha Bank (2975), Κύπρου (745), ΟΤΕ (2251), Ταχ. Ταμιευτήριο (4049), ΟΠΑΠ (982), MPB (4779), Ιντρακόμ (1442), Eurobank (1174), Πειραιώς (4263), ΓΕΚ (766), Μυτιληναίος (545), Αγροτική (1574), ΔΕΗ (1520), MIG (392), Τιτάν (351), ΕΧΑΕ (490), Intralot (338).

Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. και στην συνεδρίαση της 3/9 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: ΟΤΕ 27399 τεμ.

Αντίθετα το κυριότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε Πειραιώς 52004 τεμ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v