Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Πράσινα χαλιά" έστρωσαν οι τράπεζες

Τα ξένα χαρτοφυλάκια αγοράζουν, ενώ τα εγχώρια περιμένουν την διόρθωση που δεν έρχεται σχολιάζει χρηματιστηριακός παράγοντας το νέο άλμα των τραπεζών.  Πρωταγωνιστές MIG, MPB, Alpha. Περιορισμένος δανεισμός τίτλων.

Τα ξένα χαρτοφυλάκια αγοράζουν, τα εγχώρια περιμένουν την διόρθωση που δεν έρχεται (!)

Ποια “Autumn blues”; Οι Τράπεζες “έστρωσαν” τα “πράσινα χαλιά” και οδήγησαν τόσο τον κλαδικό τους δείκτη όσο και τον Γενικό σε νέα υψηλά 11 μηνών.

Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί όχι μόνο η υπεραπόδοση του Τραπεζικού δείκτη (+2,45%), αλλά πολύ περισσότερο ότι όλες ανεξαιρέτως οι Τραπεζικές μετοχές έκλεισαν με μικρά ή μεγαλύτερα κέρδη.

Οι ξένοι συνεχίζουν να τοποθετούνται έως και επιθετικά υποστηρίζοντας τις επιλογές τους με συνεχείς αναβαθμίσεις στον Τραπεζικό κλάδο, οι εγχώριοι θεσμικοί και ισχυροί “παίκτες” περιμένουν την διόρθωση που δεν έρχεται.

Εν τω μεταξύ ειδησεογραφία και προσδοκίες (αρκετοί επιχειρηματίες περιμένουν υπομονετικά να αγοράσουν τους “αδύναμους κρίκους” του κλάδου τους) για επερχόμενα deals “ζωντανεύουν” κάπως το ενδιαφέρον και χαμηλότερα του 20αρη.

Κάθε μέρα που περνάει γίνεται και περισσότερο αντιληπτό ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια έχουν πάρει και πάλι πάνω τους το “στοίχημα” της ανόδου, όσον αφορά τουλάχιστον τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους και βέβαια μία Τραπεζοκεντρική Αγορά σαν τη Σοφοκλέους βρίσκει “πεδίον δόξης λαμπρόν” προκειμένου να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Μάλιστα η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι οι διαχειριστές δείχνουν πρόθυμοι να αυξήσουν το ρίσκο και ταυτόχρονα την έκθεσή τους σε μετοχές, προκειμένου έγκαιρα να χτίσουν θέσεις που φαίνεται ότι θα δώσουν σημαντικά κέρδη τους επόμενους μήνες.

Μάλιστα όσον αφορά το Χ.Α. ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι εισροές συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και δεν φαίνεται να “ενοχλούνται” από την χαμηλή “ορατότητα” όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς όλο και περισσότερα νέα funds σπεύδουν να πάρουν θέση σε τίτλους που έχουν μηδενικές έως ελάχιστες τοποθετήσεις.

Πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν μεταξύ των αγοραστών αρκετούς ξένους οίκους όπως Citigroup, JP Morgan, Merrill Lynch και Cheuvreux.

Την ίδια ώρα οι περισσότερες εγχώριες ΑΧΕ, αλλά και οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου συνεχίζουν να δηλώνουν τουλάχιστον επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας την σημαντική αναρρίχηση του Δείκτη από τα χαμηλά Μαρτίου, όμως θεωρείται βέβαιο ότι η Αγορά ασκεί “ψυχαναγκασμό” συνεχίζοντας ανοδικά και πιέζοντας με το “άγχος των υποαποδόσεων”.

Το Χ.Α. μέχρι στιγμής δίνει μόνο μικρές διορθώσεις, αρκετές από αυτές μάλιστα καθαρά ενδοσυνεδριακού χαρακτήρα και εκπλήσσει ευχάριστα ακόμα και αυτούς που επιμένουν ότι η Αγορά συνεχίζει “αδιόρθωτη”.

Ξεκινώντας από το “καταπράσινο” Τραπεζικό ταμπλό, τα μεγαλύτερα κέρδη για MIG (+6,76%) και MPB (+5,41%). Με κέρδη μεγαλύτερα του 4% οι Τράπεζα Κύπρου και Alpha Bank και αξιοσημείωτα κέρδη για Αγροτική Τράπεζα, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, ΤΤ και Eurobank.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί (εκτός Δεικτοβαρών Τραπεζικών τίτλων) το +18,09% της Aspis Bank από όσους αγόραζαν περιμένοντας μετοχικές εξελίξεις.

Από τον υπόλοιπο 20αρη, με απώλειες οι ΔΕΗ (-0,79%), ΟΠΑΠ (-0,17%), Τιτάν (-0,25%) και Intralot (-1,19%). Αντίθετα κέρδη μεγαλύτερα του 2% για Ελ. Πετρέλαια και Μυτιληναίο, αξιοσημείωτα κέρδη για Motor Oil, Coca-Cola 3Ε και θετική ημερήσια μεταβολή για Βιοχάλκο, Ελλάκτωρα και ΟΤΕ.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ελαφρώς πτωτικές διαθέσεις φθάνοντας μέχρι τις 2593,41 μονάδες (10.45), όμως μετά τις 11.15 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 2657,27 μονάδες (16.50) και έκλεισε τελικά στις 2652,03 μονάδες με κέρδη 1,55%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 235 εκατ. από τα οποία τα 6,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Περίπου μισή ώρα πριν το τέλος οι ανοδικές μετοχές (114) πέρασαν μπροστά από τις καθοδικές (99), ενώ 17 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 6 έως 20,83%.

Από τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεχώρισαν οι Cyclon, Shelman, Eurodrip, Revoil, Jumbo, ΔΟΛ, Άλφα Γκρίσιν, Έλαστρον, Αγροτική Ασφαλιστική, Ελινόιλ κ.λ.π.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Το ισχυρό επίπεδο αντίστασης των 2.797 μονάδων βάζει πλέον στόχο, έπειτα από την ανοδική διάσπαση της περιοχής των 2.554 μονάδων ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ, σύμφωνα με τη Fortius Finance.

Ωστόσο, όπως εξηγούν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής, τα επίπεδα αυτά (με περιθώριο ±5%) θα αποτελέσουν, πιθανότατα την κορύφωση της Αγοράς για το 2009. To κανάλι της βραχυχρόνιας ανοδικής τάσης παραμένει αλώβητο στις τελευταίες συνεδριάσεις ανεβάζοντας το πήχη της κάτω γραμμής στήριξης στις 2.490 μονάδες.

Οπωσδήποτε οι περισσότεροι εβδομαδιαίοι (αργοί) τεχνικοί ταλαντωτές έχουν εισέλθει σε υπεραγορασμένες περιοχές αλλά η συνεχής εισαγωγή νέου χρήματος στην Αγορά (αύξηση εισροών κατά 7,9 εκατ. ευρώ στα μετοχικά αμοιβαία την περασμένη εβδομάδα) αναβάλλει το πολυσυζητημένο profit taking για αργότερα, καταλήγει η Fortius.

Επίσης πάντα σύμφωνα με τον Απ. Μάνθο από το τμήμα ανάλυσης της Fortius πιθανή θεωρείται και η κορύφωση του Dow Jones στο επίπεδο των 10200 μονάδων όσον αφορά το τρέχον έτος, ενώ επιστρέφοντας “εντός των τειχών” και όσον αφορά των Τραπεζικό δείκτη τρία κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 3476 – 3480 μπορούν να δώσουν “καύσιμο” για κίνηση προς την επόμενη αντίσταση των 3770 μονάδων.

Ανθεκτικότητα και εντυπωσιακή δυναμική διαπιστώνει στην Αγορά ο Αντώνης Χριστοφίδης. Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της ΑΤΕ Sec. επισημαίνει ότι οι συνεχιζόμενες “εισαγόμενες” αναλύσεις για τον Τραπεζικό κλάδο προεξοφλούν ένα πολύ καλύτερο 2010, με ότι αυτό συνεπάγεται για μία Τραπεζοκεντρική Αγορά όπως η Σοφοκλέους, ενώ οι τελευταίες εξελίξεις στην Εμπορία Πετρελαιοειδών δικαιολογούν μετατόπιση του ενδιαφέροντος και στις εισηγμένες του κλάδου.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (5000 Μέτκα, 159800 Alapis), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2185), Alpha Bank (830), ΟΤΕ (804), Ταχ. Ταμιευτήριο (372), ΟΠΑΠ (130), MPB (3317), Ιντρακόμ (1108), Eurobank (327), Πειραιώς (804), ΔΕΗ (520), MIG (3890), Κύπρου (323), Intralot (134), ΓΕΚ (343), Motor Oil (106), Τιτάν (111), Ελλάκτωρ (170), Μυτιληναίος (502), Αγροτική (1541), ΕΧΑΕ (158).

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα πώλησης για την Alpha Bank, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 12,00 ευρώ και τα 100 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 12,00 ευρώ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 28/9 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alapis 323481 τεμ., Alpha Bank 18632 τεμ., Coca-Cola 32389 τεμ., Eurobank 17158 τεμ., MIG 23758 τεμ., MPB 5183 τεμ., Intralot 30861 τεμ., ΔΕΗ 5847 τεμ., Πειραιώς 16665 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank 40000 τεμ., MIG 5000 τεμ., Εθνική 47455 τεμ., Πειραιώς 25000 τεμάχια.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v