Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε δοκιμασία η ανοδική φορά του ΧΑ

Στο εύρος των 1.384-1.368,9 μονάδων ΄΄δοκιμάζεται΄΄ η βραχυπρόθεσμη τάση του FΤSE 20. Κατοχύρωση θέσεων σε Alpha Bank (-1%), Tιτάν (1,66%), Κύπρου (1,3%), ΄΄κλειδί΄΄ τα 23,5 ευρώ για την Εθνική. Κέρδη για Motor Oil (1,61%).

Οι αρχικά υψηλές τιμές, που καταγράφηκαν στις 2.621 γι ατον Γενικό Δείκτη και τις 1.384 μονάδες για τον Ftse20 ενδέχεται να μην… αποδειχθούν επαρκείς μέχρι τέλους της συνεδρίασης.

Η διάθεση για κατοχύρωση θέσεων που εκδηλώθηκε μετά τα πρώτα 10-15΄ κυρίως σε τράπεζες (Alpha Bank, Κύπρου, Πειραιώς) ενισχύουν την αρχική επιφυλακτικότητα μας ειδικά γι ατη σημερινή συνεδρίαση.

Συνεδρίαση, που εξ αρχής είχαμε θεωρήσει ΄΄πονηρή, εξαιρετικά πονηρή΄΄ και εμμένουμε. Το ότι μόνο η μετοχή της ΔΕΗ πέτυχε να αντιδράσει ανοδικά (προς τα 14,9 ευρώ) με τους ΟΠΑΠ και ΟΤΕ να υστερούν και σήμερα αδυνατίζει τις άμυνες του 20άρη, που σχετικά γρήγορα διολίσθησε προς τις 1.370 μονάδες (-0,59%) με τις 1.358 μονάδες να αποτελούν τον τοπικό πυθμένα από χθες.

Και τις 1.353 να παραμένουν σημείο αναφοράς και καμπής για αυτή την περίοδο.

Η υποχώρηση του ΓΔ χαμηλότερα των 2.600 προς τις 2.590 μονάδες είχε περισσότερο ψυχολογικό παρά ουσιαστικό αντίκτυπο κυρίως στους βραχυπρόθεσμους παίκτες, οι οποίοι υπερίσχυαν ως πωλητές από την Εθνική μέχρι την Alpha Bank.

Ένα άλλο στοιχείο, που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί αφορά στην συμπεριφορά μετοχών εταιρειών, που ΄΄είχαν είδηση΄΄ με ενδεικτική την περίπτωση της Motor Oil και της Jumbo. Η μεν πρώτη μετά την επισημοποίηση της συμφωνίας με την Shell και αφού είχε αποδώσει μέχρι 6,8% τις προηγούμενες επτά ημέρες αντιδρά κατά 1,5% προς τα 11,37 ευρώ. Η δεύτερη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων- και ένα ραλάκι με 12,5%- υποχωρεί μέχρι τα 8,82 ευρώ.

Αυτό, που θα χρειαστεί στη συνέχεια είναι ένα μάζεμα τραπεζικών μετοχών- σε επίπεδο κλαδικού δείκτη ό χ ι χαμηλότερα των 3.380 μονάδων- η βελτίωση της θέσης των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ενδεχομένως η ενίσχυση της απόδοσης της ΔΕΗ.

Για τον τραπεζικό δείκτη κλειδί μένει η διακύμανση της Εθνικής και το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης των 23,50 ευρώ κάνοντας την κατάσταση καλύτερη σε πιθανή υπέρβαση αυτής της τιμής.

Η σχέση ανοδικών-0καθοδικών στο περίπου 1 προς 4 με αρκετά…κουμπωμένους συγκεκριμένους διορατικούς παίκτες και επενδυτικά σχήματα. Μένει να φανεί στη συνέχεια εάν το κλίμα, η τάση και η διάθεση μπορεί να βελτιωθούν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v