Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Χορεύοντας με τους … οίκους!

Cheuvreux και Credit Suisse έσυραν σήμερα τον χορό των αναβαθμίσεων και έστειλαν τον τραπεζικό και τον Γενικό δείκτη σε νέα υψηλά 11 μηνών. Πρωταγωνιστής ο τίτλος της ΕΤΕ,  με άνοδο 3,7%. Περιορισμένος ο δανεισμός τίτλων.

Cheuvreux και Credit Suisse έσυραν σήμερα τον χορό των αναβαθμίσεων, πάντα με σημείο αναφοράς τον Τραπεζικό κλάδο και έστειλαν τον Τραπεζικό και τον Γενικό δείκτη σε νέα υψηλά 11 μηνών.

Η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “παράσταση για έναν ρόλο” και ο πρωταγωνιστής δεν ήταν άλλος από τον τίτλο της Εθνικής που επέστρεψε σε τιμές 7ης Οκτωβρίου 2008 αποσπώντας το 29% της μικτής αξίας συναλλαγών, ενώ όλος ο 20αρης απέσπασε το 87,5% του τζίρου (!)

Ευνόητο είναι ότι μετά από αυτό οι πρωταγωνιστές σε μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό μειώθηκαν σημαντικά, ενώ αρκετοί τίτλοι που πρωταγωνίστησαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις σήμερα υπέστησαν τις “συνέπειες” καταγραφής βραχυπρόθεσμων κερδών.

Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι προς το τέλος της συνεδρίασης και από το ταμπλό του FTSE υπέστησαν μίνι επίθεση πωλητών οι Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Intralot, Motor Oil και από το Τραπεζικό ταμπλό ο τίτλος της Τράπεζας Ελλάδος.

Μεταβολές στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. Πιο συγκεκριμένα η πρώτη πεντάδα διαμορφώνεται πλέον ως εξής: Εθνική Τράπεζα (14,87 δισ), Coca-Cola (6,61 δισ), Eurobank (5,74 δισ), ΟΤΕ (5,59 δισ), ΟΠΑΠ (5,55 δισ).

Ας σημειωθεί ότι από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους με πωλητές έκλεισαν μόνο οι Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Τιτάν, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, MIG.

Περίπου μοιρασμένη η εικόνα μεταξύ “κόκκινων” και “πράσινων” τίτλων στο ταμπλό του FTSE. Με απώλειες μεγαλύτερες του 3% οι Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot, Motor Oil και του 2% οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Τιτάν. Αξιοσημείωτες απώλειες για Μυτιληναίο, Τράπεζα Κύπρου, MPB και αρνητική μεταβολή για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ΟΤΕ.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Εθνική Τράπεζα (+3,73%), Τράπεζα Πειραιώς (+3,5%) και MIG (+2,67%). Κέρδη άξια λόγου για ΟΠΑΠ και Eurobank και θετικό τελικό πρόσημο για Αγροτική Τράπεζα, Βιοχάλκο, Alpha Bank, Coca-Cola.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 2689,36 μονάδες (13.22), όμως μετά τις 14.21 οι πωλητές ανέλαβαν πρωτοβουλίες, τα αρχικά κέρδη αλλά και το θετικό πρόσημο εξανεμίστηκαν και ο Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 2650,1 μονάδες (15.08).

Νέα εμφάνιση αγοραστών επανέφερε τον Δείκτη σε θετικό πρόσημο που στις 17.00 βρέθηκε στις 2673,21 μονάδες για να έλθουν οι δημοπρασίες και να τον κλείσουν στις 2667,62 μονάδες με κέρδη 0,59%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 354 εκατ. από τα οποία τα 20,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Επιφυλακτικότητα φανερώνει η τελική εικόνα με 94 ανοδικές μετοχές έναντι 111 πτωτικών και 19 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 14,28%.

Μεταξύ των ημερήσιων πρωταγωνιστών και οι Ιντρακάτ, Τεγόπουλος, Ευρωπαική Πίστη, Λιβάνη, Παρνασσός, ΔΟΛ, Aspis Bank, Eurodrip κ.λ.π.

Ο Σεπτέμβρης “έγραψε την ιστορία ανάποδα” και αυτή η παρατεταμένη σπουδή των ξένων οίκων να συνεχίζουν τα μπαράζ των αναβαθμίσεων για Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους και ελάχιστες ακόμα μετοχές, αν μη τι άλλο ίσως πρέπει να βάλει σε “δεύτερες σκέψεις”, υποστηρίζουν οι “υποψιασμένοι”.

Άλλοι χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι στο Χ.Α. βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ιδιότυπο "στοίχημα" μεταξύ προσδοκιών και επιφυλακτικότητας, με τους ξένους διαχειριστές να δίνουν από τώρα "ψήφο εμπιστοσύνης" για τις μετεκλογικές εξελίξεις στον Τραπεζικό τομέα, μετά από μια περίοδο σκεπτικισμού.

Έτσι το χρηματιστηριακό ταμπλό παραμένει απόλυτα μοιρασμένο καθώς ο Δείκτης επιμένει να κινείται ψηλότερα με αιχμή τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους και κάποιο ενδιαφέρον να διοχετεύεται σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και σε τίτλους εταιρειών που δείχνουν να ευνοούνται από ειδησεογραφία, εκλογικό αποτέλεσμα και φήμες για κυοφορούμενα deals.

Αντίθετα στο υπόλοιπο μισό, αν όχι μεγαλύτερο, κομμάτι του ταμπλό συνεχίζουν να επικρατούν σκεπτικισμός και συναλλακτική απαξίωση.

Απόλυτα ενδεικτική η άποψη παλαιού παράγοντα της Αγοράς σύμφωνα με την οποία “ για να έχουμε μία διατηρητέα ανοδική τάση, θα πρέπει να δούμε την σκυτάλη των αποδόσεων να μεταβιβάζεται από τις μετοχές που διακρίθηκαν προς τις μετοχές που έχασαν το ράλι.

Οι περισσότεροι αναλυτές επιμένουν ότι οι Τραπεζικές μετοχές είναι “υπεραγορασμένες” και ότι οι περισσότεροι τεχνικοί δείκτες συνηγορούν σε πρόσκαιρη διόρθωση, που θα επιβεβαιώσει τα νέα επίπεδα στήριξης, απ' όπου θα ξεκινήσει ο επόμενος κύκλος ανάκαμψης. Τονίζουν πάντως ότι κατά πάσα πιθανότητα, η ανοδική κίνηση θα συνεχισθεί κόντρα στις τεχνικές ενδείξεις, λόγω της δυναμικής που έχει ήδη αποκτήσει η Αγορά.

Το γεγονός ότι η Χώρα κινείται στην τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές και ότι το Χ.Α. καταγράφει συνεχόμενα νέα υψηλά, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη μεταβλητότητα, όμως το roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο για 30 Ελληνικές εισηγμένες εταιρείες, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 1 και 2 Οκτωβρίου, δεν αποκλείεται να δώσει ένα νέο θετικό momentum στην Αγορά προς το τέλος της βδομάδας, σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου.

Πέρασε το σημείο αιχμής των χρηματιστηρίων για το τρέχον έτος, απλά γιατί οι οικονομικές ειδήσεις δεν πρόκειται να γίνουν καλύτερες από εδώ και πέρα, υποστηρίζουν οι κατά συνείδηση απαισιόδοξοι και περιμένουν μία διόρθωση από 10% έως 20% στις διεθνείς Αγορές και κατ΄ επέκταση και στην Σοφοκλέους καθώς οι επενδυτές θα γίνουν περισσότερο προσεκτικοί και θα αποφασίσουν να “κλειδώσουν” μέρος των κερδών τους.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Ο Γενικός Δείκτης θα κληθεί να “αντιμετωπίσει” την προσφορά στην θεωρητικά ισχυρή ζώνη αντίστασης των 2680 – 2700 μονάδων, σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ που επισημαίνει ότι η Αγορά χρειάζεται υπομονή σε ότι αφορά το σχεδιασμό βραχυπρόθεσμων κινήσεων.

Σύμφωνα με την ΑΧΕ η Αγορά τεχνικά κινείται σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών γεγονός το οποίο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ως παράγοντας ρίσκου για χαρτοφυλάκια που κινούνται με αυξημένο βαθμό μόχλευσης. Λόγω της “αδιόρθωτης” εικόνας του Γενικού Δείκτη εκτιμάται ότι ο βαθμός επιφυλακής θα πρέπει να είναι αυξημένος και τα αντανακλαστικά αύξησης ρευστότητας σε ετοιμότητα.

Δεν “άντεξε” την κεφαλαιοποίηση των 100 δισ, ευρώ που έπιασε ενδοσυνεδριακά η Σοφοκλέους και κάποια χαρτοφυλάκια αποφάσισαν να “γράψουν” μέρος των κερδών τους σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη. Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος εκτιμά ότι στα επίπεδα τιμών που έχουν διαμορφωθεί απαιτούνται “γρήγορα χέρια” και αυξημένα αντανακλαστικά.

“Follow the money” τουλάχιστον όσον αφορά τις διεθνείς Αγορές λέει ο Στρ. Πολυχρονέας που υποστηρίζει ότι η κινητικότητα που παρατηρείται διεθνώς σε συγχωνεύσεις και εξαγορές διατηρεί το θετικό momentum. Όμως όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Solidus Sec. τις περισσότερες φορές τα deals βοηθούν στην αύξηση της ανεργίας και δυσκολεύουν την επιστροφή της καταναλωτικής διάθεσης.

Περισσότερο επιφυλακτικός δηλώνει ο κ. Πολυχρονέας για την πορεία του Χ.Α. και συνιστά παραμονή στην Αγορά με αυξημένη ρευστότητα. Μάλιστα δεν παραλείπει να προβλέψει υποχώρηση μετά και το επίσημο τέλος του χρηματιστηριακού τριμήνου (αύριο) με τους αγοραστές να δείχνουν περισσότερο επιφυλακτικοί εν όψει εκλογικού αποτελέσματος. Εν τω μεταξύ τονίζει ότι η εικόνα της Ελληνικής Οικονομίας (που ομολογούν και τα δύο κόμματα εξουσίας) δεν αποτυπώνεται στην παρατεταμένη ευφορία του Χ.Α. και αυτό αποτελεί “κραυγαλέα στρέβλωση”.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (7000 Eurobank, 31700 Coca-Cola, 67400 Εθνική, 9000 Πειραιώς, 5500 ΟΠΑΠ, 20000 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2321), Alpha Bank (542), ΟΤΕ (581), Ταχ. Ταμιευτήριο (347), ΟΠΑΠ (1483), MPB (3092), Ιντρακόμ (1024), Eurobank (961), Πειραιώς (848), ΔΕΗ (274), MIG (7503), Κύπρου (540), Intralot (307), ΓΕΚ (297), Τιτάν (163), Ελλάκτωρ (135), Μυτιληναίος (472), Αγροτική (210), ΕΧΑΕ (223).

Ας σημειωθούν τα 220 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 15,50.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 29/9 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alapis 100000 τεμ., Alpha Bank 7016 τεμ., Εθνική 25000 τεμ., Κύπρου 20224 τεμ., ΟΠΑΠ 5000 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Πειραιώς 64000 τεμάχια.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v