Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μεριδιο από την άνοδο θέλουν οι…μικρότεροι

Με το βλέμμα στις ξένες αγορές και με οδηγό τις τράπεζες το ΧΑ προσβλέπει σε κάτι καλύτερο. Εν μέρει και στη διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Κλειδί η πειστική ανοδική διάσπαση των 500 μονάδων για τον SC 80.

Με καλύτερους… οιωνούς για ένα μεγαλύτερο μέρος του "ταμπλώ" ξεκινά χρηματιστηριακά η εβδομάδα. Τουλάχιστον προς αυτή την εκτίμηση συγκλίνουν όλο και περισσότερες τεχνικής μορφής ενδείξεις (δες και Εκηβόλο) αλλά και οι θέσεις που λαβαίνουν μεθοδικά τις τελευταίες συνεδριάσεις συγκεκριμένα επενδυτικά σχήματα.

Πληθαίνουν οι "πρωταγωνιστές" της ανόδου, αναφέραμε στο σχόλιο μας της 10/10 και με την προυπόθεση πως οι ξένες αγορές θα συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό, η επιβεβαίωση αυτής της εκτίμησης όλο και περισσότερων φίλων είναι εφικτή.

Με αρωγό βέβαια τον Ftse20, καθώς κρατά στο ακέραιο την δυναμική αντίδρασης του από τα χαμηλά της 6-9 Μαρτίου, πιάνοντας αισίως τους 8 μήνες (πρακτικά το 50% της 16μηνης διάρκειας διόρθωση , που είχε προηγηθεί) με αιχμή βεβαίως τις τράπεζες και…ηγέτη τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας.

Το ότι οι ξένοι υπερθεματίζουν για τις ελληνικές τράπεζες, ανεβάζουν τιμές-στόχους ακόμη και 60% πάνω από τις τρέχουσες τιμές, το ότι ποντάρουν σε ακόμη έναν ανοδικό κύκλο του κλάδου είναι πασιφανές. Μένει βέβαια να δούμε που θα… διατεθεί ένα μεγάλο μέρος των θέσεων, που αποκτώνται στις 3.656 μονάδες του κλαδικού δείκτη, τα 25,2 ευρώ της Εθνικής, τα 12,95 για την Alpha Bank ή τα 11,24 ευρώ για την Eurobank αλλά και για τις υπόλοιπες του κλάδου.

Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Πειραιώς, Marfin Popular, αλλά και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αγροτική Τράπεζα "ανεβάζουν στροφές" τη στιγμή, που η διάθεση για μόχλευση έχει διαχυθεί και προς τις μεσαίες του κλάδου.

Υψηλές συναλλαγές, μεθοδικό μάζεμα για παράδειγμα σε Γενική, Proton Bank σε μία περίοδο που οι γάλλοι της Εμπορικής αρχίζουν να φανερώνουν τις διαθέσεις τους.

Σε αυτή τη συγκυρία όμως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η…τσούκου-τσούκου ενίσχυση του ΟΤΕ (με ένα σερί 5x5 ) στα 12,25, τα 15,24 ευρώ της ΔΕΗ και η συνεχιζόμενη ενίσχυση θέσεων ισχυρών επενδυτικών-επιχειρηματικών κύκλων σε μία πολύ συγκεκριμένη ομάδα μετοχών (από τον 20άρη και ένα μέρος του Mid40).

Εάν σε αυτή την φάση των αγορών, την θετική συγκυρία και για το ΧΑ διαχυθεί σε ένα μεγαλύτερο μέρος του…ταμπλώ η "υπόθεση άνοδος" θα είναι το μεγάλο κέρδος για την ευρύτερη επενδυτική κοινότητα.

Που μουδιασμένα και δειλά μεν αλλά με κρυφές… προσδοκίες δε, επιστρέφει. Για να δούμε αυτός ο κυματισμός του ΧΑ, εάν θα μπορέσει να παρασύρει και κάποιους άλλους πέραν των συνήθων-υπόπτων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v