Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από τις 2.800 μπαίνουν και οι μικροί στο παιχνίδι

Ακούραστος ορειβάτης οι τράπεζες και ο FΤ20 οδηγούν από "κορυφή" σε "κορυφή". Πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις αφύπνισης κάποιων από τους…πληβείους του ταμπλώ. Στις 2.800 ο ΓΔ, πειστικά υψηλότερα των 500 μονάδων ο 80άρης.

Ανόδου συνέχεια στο ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά αρχικά έως τις 2.789 και τον Ftse20 μέχρι τις 1.490 μονάδες. Με συναλλαγές 22-24 εκατ. ευρώ στα πρώτα 15-20΄της συνεδρίασης και με τον ΓΔ να έχει "αφήσει" ένα μικρό…κενό στο εύρος των 2.753-2.769 μονάδων.

Και αν και δεν είναι της παρούσης η αναφορά και αυτού του gap, καλό θα είταν να τα έχουμε σε μία άκρη του μυαλού μας για την επόμενη φάση της αγοράς.

Προσώρας μένουμε στην διαμορφωμένη τάση, που φέρνει τους βασικούς δείκτες αρκετά υψηλότερα με αιχμή τις τράπεζες (3.721 μον. ο κλαδικός δείκτης) αλλά με τις…υστερήσασες μέχρι τώρα Αγροτική Τράπεζα και δευτερευόντως Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να διεκδικούν μέρος της ανόδου.

Με αρωγό πραγματικά (ή όχι) σενάρια, πιθανές ασκήσεις (που μένει να φανεί ότι δεν θα μείνουν επί…χάρτου) η μετοχή της Αγροτικής πιάνει τα 2,15 ευρώ. Μάλιστα η Αγροτική "μετρά" μόλις τρεις "κόκκινες" συνεδριάσεις στις τελευταίες 14, με την τιμή να ενισχύεται από τα 1,57 ευρώ.

Ακολουθεί αλλά από σχετική απόσταση το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 5,35 ευρώ, ενώ το σύνολο των δυνάμεων του FT20 πρωταγωνιστεί στην ανοδική αντίδραση. Θα πρέπει ωστόσο να συνεκτιμήσουμε για τον τραπεζικό κλάδο και την εμφανή διάχυση της μόχλευσης προς τις μεσαίες του χώρου, με πρώτη και καλύτερη την Γενική που διασπά πειστικά το ένα ευρώ πραγματοποιώντας πολλές συναλλαγές στα όρια του 1,05 ευρώ.

Θα περιοριστούμε στην πορεία της Εθνικής Τράπεζας, που φτάνει τα 25,72 ευρώ δικαιώνοντας όλους εκείνους, που καιρό τώρα -πολύ πριν δημοσιεύσει η JP Morgan την περίφημη αποθεωτική ανάλυση της για την Eurobank (Εκηβόλος 16/9)- ποντάρουν στη μετοχή. Από κοντά και οι λοιπές δυνάμεις του κλάδου και της πλειονότητας της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Όμως εξ άρχής είχαμε εστιάσει στο ενδεχόμενο πειστικής υπέρβασης των 500 μονάδων για τον FTSE SC 80, που πριν από λίγο διαμορφώνονταν μέχρι 1,7% υψηλότερα προς τις 510 μονάδες.

Από την 80άδα αυτή αντιδρούν οι τραπεζικές δυνάμεις του (Aspis, Αττικής, Proton) αλλά και οι Intrakat, Sprider, εύλογα η Αγροτική Ασφαλιστική, οι θυγατρικές της Βιοχάλκο Χαλκόρ και Καλώδια, Νηρέας, ΟΛΠ, Παρνασσός, Πλαστικά Θράκης, Σφακιανάκης κ.α. με σχετικά αυξανόμενες συναλλαγές.

Βέβαια για να έχει τύχη η είσοδος στο…παιχνίδι και των μικρότερων η αγορά χρειάζεται την εγγύηση των "μεγάλων δυνάμεων", την σιγουριά που μπορεί να δημιουργεί στα κάθε λογής επενδυτικά σχήματα και μικρότερους ιδιώτες παίκτες η δυναμική της ανόδου.

Και από αυτή την άποψη, μέχρι τώρα, τόσο η διακύμανση του Γενικού όσο κυρίως του Ftse20 μας κρατούν "εντός παιδιάς". Και αυτό ήταν εξ΄αρχής το ζητούμενο, μπας και ανοίξει λίγο η…απόδοση της αγοράς και για τους "πληβείους" του ταμπλώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v