Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητούμενη η διάρκεια στα "μικρά"

Στοιχήματα και διάθεση προεξόφλησης κυρίως για τον τρόπο δημιουργίας μίας "bad bank" φέρνουν το ΧΑ σε τροχιά προς το 3χίλιαρο. Ευκαιρίες αλλά και παγίδες σε ημερήσια διάταξη με τα μικρομεσαία να ακολουθούν την κούρσα.

Χορεύοντας με τις…προσδοκίες, θα μπορούσε να είναι το hitάκι των ημερών.

Καθώς εκτιμήσεις, εικοτολογία και προεξόφληση των πρώτων κυβερνητικών κινήσεων στον τραπεζικό χώρο με επιδίωξη την δημιουργία μίας "κακής τράπεζας" αποτυπώνονται άμεσα και ακραία στο ταμπλό.

Σε νέα υψηλά οι βασικοί δείκτες, με τον Τραπεζικό να ενισχύεται κατά 12,2% τις τελευταίες επτά ημέρες με αιχμή όχι τόσο την Εθνική Τράπεζα (26,20 ευρώ) όσο την Αγροτική Τράπεζα, που την ίδια περίοδο έχει ενισχυθεί με 50%(!) και δευτερευόντως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (23,5%).

Στο ίδιο διάστημα με ισχυρά ποσοστά απόδοσης ενισχύονται Εμπορική Τράπεζα, Γενική Τράπεζα, Aspis Bank, Proton Bank και ότι άμεσα είτε έμμεσα ευνοείται από το.. παρτάκι, με ενδεικτικότερη την περίπτωση της ΑΓΡΑΣ (13,7%).

Η ευκαιρία-αφορμή δεν αφήνεται βέβαια να περάσει ανεκμετάλλευτη από τους ισχυρούς επενδυτικούς-επιχειρηματικούς κύκλους, που συνεχίζουν και υπεραξίες να κατοχυρώνουν και νέες θέσεις να "χτίζουν" σε συγκεκριμένες μετοχές εταιρειών του FTSE 20 και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ας μην αναφερθούμε σε αυτή την ομάδα συγκεκριμένων μετοχών αλλά ας εμμείνουμε στην προσπάθεια διάχυσης του ενδιαφέροντος προς κατηγορίες-ομάδες μετοχών που δικαιούνται καλύτερης θέσης στο προσκήνιο.

Η ενέργεια και μάλιστα ο τομέας εκείνος που αφορά στην καλούμενη "πράσινη" παραμένει εντός παιδιάς, πόσω μάλιστα εάν υλοποιηθούν όσα αναφέρονται σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου για "το πρώτο Ν/Σ για πράσινες επενδύσεις".

Οσον αφορά στα πρώτα κυβερνητικά δείγματα γραφής θα εξακολουθήσουμε να θεωρούμε μείζον αυτό του ΟΛΠ και της απεργίας στο λιμάνι του Πειραιά.

Όμως από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η προσοχή μας εστιάζεται ενεργότερα στην καλούμενη "μικρομεσαία" κεφαλαιοποίηση και σε μετοχές εταιρειών, που για διάφορους λόγους δεν είχαν ακολουθήσει - αν και το δικαιούνταν- την αντίδραση των μεγάλων.

Η υπέρβαση των 500 μονάδων ήταν ο πρώτος-άμεσος στόχος από νωρίς χθες, με την επίτευξη του να ανοίγει τον δρόμο για ακόμη υψηλότερες τιμές. Με τον δείκτη να έχει "κλείσει" χθες στις 521 άμεση προτεραιότητα θεωρείται κατ΄ αρχήν η προσέγγιση των 533 μονάδων.

Ενδεχόμενη πειστική κίνηση, δηλαδή με αυξημένες συναλλαγές και περισσότερους πρωταγωνιστές θα έφερνε την κατηγορία αυτή σε τροχιά προς τις 575 μονάδες. Πρακτικά αναφερόμαστε-και ποντάρουμε εφ΄όσον έχουμε τις ενδείξεις- σε ένα περιθώριο περαιτέρω αντίδρασης του Small Cap 80 έως και 8-10% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Με αιχμή τις τραπεζικές μετοχές του δείκτη και τα ισχυρά- σε στάθμιση- χαρτιά αυτής της ομάδας. Το γεγονός, πως από τεχνικής πλευράς, (περίπου) η μία στις τέσσερεις μετοχές (περί τις 18-22) είναι σε άμεση ενεργή ανοδική φορά, κοντά ή πάνω από ζώνες αντίστασης μας καθιστά αισιόδοξους, βραχυπρόθεσμα.

Εάν μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις ο κυματισμός του FTSE 20 εκτυλιχθεί απρόσκοπτα, εκτιμούμε πως ο 80άρης μπορεί να μείνει στο προσκήνιο των αποδόσεων ίσως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Σημειωτέον, πως η εν εξελίξει αντίδραση του 20άρη εντάσσεται στον σχηματισμό, που ξεκίνησε από τα επίπεδα των 1.360 μονάδων, αρχές Οκτωβρίου ( 5/10) αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου κυματισμού, που…έρχεται από τον Σεπτέμβριο.

Και που με βάση τις μέχρι τώρα τεχνικές ενδείξεις και στοιχεία θα είναι ο τελευταίος αυτού του μεσοπρόθεσμου ανοδικού κύκλου, που ξεκίνησε από τα χαμηλά της 6-9 Μαρτίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v