ΧΑ: Δοκιμασίες για FT 20 με Alpha στο επίκεντρο

Στα όρια της τεχνικής και μόνο αντίδρασης παραμένει ο FTSE 20, ο οποίος θα «δοκιμασθεί» προς τις 1.480 μονάδες. Στο επίκεντρο- σήμερα λόγω των αποτελεσμάτων της Alpha Bank- ο τραπεζικός κλάδος.

Σε ισχύ παραμένει το ανοδικό σενάριο, που παρά το θετικό σερί 3Χ3 περιορίζεται στο πλαίσιο ενός κυματισμού αντίδρασης. Αρκετοί ειδικοί της αγοράς υπολογίζουν αυτή την κίνηση έως την περιοχή των 1.470-1.480 μονάδων με τον Δημήτρη Γονιδάκη να θεωρεί κρίσιμο το ενδεχόμενο προσέγγισης-πόσω μάλλον- υπέρβασης των 1.495-1.530 μονάδων.

Αυτά από τεχνικής πλευρά, καθώς το ενδιαφέρον (και η ρευστότητα ) της πλειονότητας των ισχυρών παικτών παραμένει επικεντρωμένη σε τραπεζικές μετοχές, τίτλους εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και μετρημένες επιλεγμένες από το μεσαίο χώρο.

Ωστόσο η βραχυπρόθεσμη τάση θα κριθεί σε αυτές τις συνεδριάσεις με τις τράπεζες λόγω Alpha Bank να…ελκύουν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον και κεφάλαια, πολλά από τα οποία βραχυπρόθεσμα.

Τα αποτελέσματα της Alpha Bank, που ανακοινώθηκαν νωρίτερα δεν αφορούν μόνον στον όμιλο, προφανώς επηρεάζουν τον κλάδο (…ατμομηχανή αυτής της κίνησης) και βεβαίως καθορίζουν το ενδεχόμενο υπέρβασης των 1.470-1.480 μονάδων μέχρι τα μέσα της εβδομάδας.

Παράλληλα με τις τράπεζες, μέρος της ρευστότητας παραμένει εστιασμένο σε μετοχές των ΔΕΗ, Μυτιληναίου, Ελλάκτωρ, Motor Oil αλλά και Μετκα, ΓΕΚ Τέρνα, Fourlis, Τιτάν, Frigoglass δηλαδή εισηγμένων από τον 20άρη, άντε το πολύ από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Οι…εκκρεμότητες που παραμένουν σε επιμέρους θέματα και τομείς (από τράπεζες, ενέργεια μέχρι τα…λιμενικά) αναμφίβολα αποτυπώνονται στην βραχυπρόθεσμη τάση, ωστόσο δεν φαίνεται να δίνουν ώθηση και σε άλλες μετοχές χαμηλότερης χρηματιστηριακής αξίας.

Ο Στέφανος Κοτζαμάνης είχε επιχειρήσει να προσεγγίσει αυτή την πτυχή του ΧΑ, καθώς η κεφαλαιοποίηση του σε σχέση με το ΑΕΠ παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με την συνολικότερη εικόνα του…ταμπλώ.

Ακόμη στο ΧΑ η άνοδος (και η συνολικότερη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία) οφείλεται στον πολλαπλασιασμό της αποτίμησης κυρίως των τραπεζών και λίγων εισηγμένων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στρέβλωση, που δεν μπορεί να συνεχιστεί εσαεί…Και αυτό είναι μία παράμετρος, που κάποια στιγμή προς το τέλος της χρήσης θα το βρει "μπροστά" της η αγορά.

Αναφερόμαστε στην πλειάδα εκείνη των μετοχών, που μέχρι τώρα υποαποδίδει (σε σχέση με τον FTSE 20 και τον λόγο κεφαλαιοποίησης/ ποσοστιαία συμμετοχή στο ΑΕΠ) και για διάφορους λόγους χρήζει καλύτερης τύχης.

Με την προϋπόθεση, πως οι ξένες αγορές δεν θα μας επιφυλάξουν αρνητικές εκπλήξεις -πριν από λίγο τα Συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε αντίδραση μέχρι 1% στην αρχή της συνεδρίασης (ενώ ο S&P 500 παραμένει πάνω από τις 1.040-1.060 μονάδες) – και το δολάριο θα παραμένει σε χαμηλή πτήση (ευνοώντας το…παιχνίδι των μετοχών) το ΧΑ μπορεί να ακολουθήσει σε ακόμη μία αντίδραση.

Ζητούμενη η προσέγγιση των 1.470-1.480 μονάδων και σε επόμενη φάση το ενδεχόμενο προσέγγισης κρίσιμων ζωνών όπως θεωρούνται οι 1.495-1.503 και 1.525-1.530 μονάδες για τον FTSE 20. Και με την προσδοκία πάντα, πως έστω σε αυτή την φάση της αγοράς θα μπορούσε να ανοίξει λίγο-και προς τα μεσαία- το μετοχικό παιχνίδι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v