Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Στα 130 εκατ. ευρώ τα κέρδη Q3

Στα 130 εκατ. ευρώ ανηλθαν τα κέρδη της Alpha Bank στο γ' τρίμηνο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις. Στα 170 εκατ. οι προβλέψεις για επισφάλειες. Στο εννεάμηνο, τα καθαρά κέρδη της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 344,7 εκατ. ευρώ.

Alpha Bank: Στα 130 εκατ. ευρώ τα κέρδη Q3
Στα 130 εκατ. ευρώ ανηλθαν τα κέρδη της Alpha Bank στο γ' τρίμηνο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις χάρη στη διατήρηση ισχυρών κερδών από συναλλαγές, αλλά και στην βελτίωση καθαρών εσόδων από τόκους και από προμήθειες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. 

Στα 170 εκατ. οι προβλέψεις για επισφάλειες, αντίστοιχα των εκτιμήσεων. 

Στο εννεάμηνο, τα καθαρά κέρδη της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 344,7 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 39,3% σε ετήσια βάση.  

Σημειώνεται, ότι 5 αναλυτές προέβλεπαν ότι τα κέρδη γ' τριμήνου της Alpha Bank θα κυμαίνονταν από 107,1 εκατ. ευρώ έως 128,6 εκατ. ευρώ, ενώ για το εννεάμηνο η εκτίμηση ανερχόταν από 326,4 εκατ. ευρώ έως 343,3 εκατ. ευρώ.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος, κ. Γιάννης Σ. Κωστόπουλος, “Σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητος επιδείξαμε προσαρμοστικότητα μετατρέποντας την κρίση σε μία δοκιμασία, στην οποία αντεπεξερχόμεθα δυναμικά και επιτυχημένα. Έχουμε την πεποίθηση ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που έχει ξεκινήσει θα προσδώσει σημαντικό προβάδισμα στην Τράπεζα, η οποία εξελίσσεται σε τράπεζα αναφοράς για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, περιοχή με μεσοπρόθεσμο υψηλό ρυθμό αναπτύξεως.”

Επιπλέον, ο κ. Δημήτριος Π. Μαντζούνης, Διευθύνων Σύμβουλος, δήλωσε: “Στο σημερινό περιβάλλον, θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα την ενίσχυση του ισολογισμού μας. Εν συνεχεία, επικεντρώσαμε τις ενέργειές μας στην ανάκαμψη της κερδοφορίας μας. Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου αποδεικνύουν ότι αξιοποιούμε ήδη τις ευκαιρίες που διαγράφονται. Η αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου που βρίσκεται σε εξέλιξη θα συντελέσει ουσιαστικά στην πραγματοποίηση των στόχων μας. Παράλληλα, η αναδιοργάνωση που πρόσφατα ολοκληρώσαμε, εγγυάται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα μέσω μίας πιο ορθολογικής διαχειρίσεως των αρμοδιοτήτων, σε ένα σαφές πλαίσιο διοικητικής αναφοράς”.


**ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΟ CONFERENCE CALL

Πιο ισχυρά αλλά και ποιοτικότερα σε σχέση με το Q2 χαρακτήρισε τα αποτελέσματα γ' τριμήνου η διοίκηση της Alpha Bank σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξάνονται ενώ το μέγεθος βελτιώνεται και ποιοτικά λόγω της μείωσης της εξάρτησης από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων. Όπως τόνισε, η συμβολή των ομολόγων στο NII μειώθηκε κατά 14 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της μείωσης του χαρτοφυλακίου κρατικών ομολόγων της τράπεζας.

Στο μέτωπο των επισφαλειών, η διοίκηση της Alpha Bank έκανε λόγο για μείωση στο ρυθμό αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τις σωρευτικές προβλέψεις της τράπεζας να ανέρχονται πλέον στο 1,6 δισ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τις τάσεις στις επισφάλειες, η Alpha τόνισε ότι η αύξηση των μη εκυπηρετούμενων δανείων οφείλεται κυρίως στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης και δη, σε αυτές της Ρουμανίας και της Κύπρου, ενώ μειώνονται οι επισφάλειες στην Ελλάδα.

Στην τηλεδιάσκεψη, η διοίκηση της τράπεζας τόνισε τη βελτιωμένη λειτουργική απόδοση της Alpha, με το spread των χορηγήσεων να αυξάνεται, τη στιγμή που μειώνεται το spread στις καταθέσεις.

Ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας core Tier I υπερβαίνει πλέον το 10%.

Ακόμη, η τράπεζα επεσήμανε τον περιορισμό της αύξησης του κόστους κάτω του 3%.


** ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟΥ ΤΗΣ ALPHA BANK

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank ανήλθαν σε 344,7 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 39,3% σε ετήσια βάση και επηρεασμένα από τη συνεχιζόμενη επιδείνωση του επιχειρηματικών συνθηκών στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε Ευρώ 1.304,4 εκατ., μειωμένο κατά 4,3% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας, ωστόσο, αύξηση για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο κατά 3,9%. Η αύξηση του καθαρού εσόδου τόκων αποδίδεται στη στοχευμένη προσέγγισή μας ως προς την ανατιμολόγηση των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων και καταθέσεων προθεσμίας στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Επιπλέον, σημειώθηκε και ουσιαστική βελτίωση στην ποιότητα του καθαρού εσόδου τόκων, καθώς η συνεισφορά του χαρτοφυλακίου ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου μειώθηκε σε σχέση με το β΄ τρίμηνο. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνεται επίσης και στη σταθεροποίηση του καθαρού περιθωρίου τόκων που ανήλθε στο 2,6% για το γ΄ τρίμηνο.

Όπως επισημαίνεται, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε Ευρώ 286,5 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση κατά 18,9% σε ετήσια βάση, η οποία είναι άμεσα συνυφασμένη με τη μείωση του όγκου των εργασιών στην επενδυτική τραπεζική και τη διαχείριση χαρτοφυλακίου.

Τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων βελτιώθηκαν σε Ευρώ 161,3 εκατ., θετικώς επηρεασμένα και το τρίτο τρίμηνο από τις ευνοϊκές εξελίξεις στις κεφαλαιαγορές. Τα λοιπά έσοδα μειώθηκαν στα Ευρώ 49,2 εκατ. (28,5% λιγότερα από το εννεάμηνο 2008), συνεπεία των αρνητικών οικονομικών συνθηκών που επηρέασαν και τις μη χρηματοοικονομικές εταιρίες του Ομίλου.

Το λειτουργικό κόστος αυξήθηκε κατά 2,9% σε ετήσια βάση, και ανήλθε σε Ευρώ 869,4 εκατ., το οποίο αντιστοιχεί σε δείκτη κόστους προς έσοδα 48,3%. Οι δαπάνες Προσωπικού μειώθηκαν περαιτέρω κατά 4,7% σε Ευρώ 416,1 εκατ. Τα γενικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 11,9%, επηρεασμένα κατά κύριο λόγο από τις δαπάνες πρώτης λειτουργίας των Καταστημάτων μας που ανοίχθηκαν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέχρι το τέλος του 2008.

Εξάλλου, η ετήσια αύξηση του λειτουργικού κόστους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη παρουσίασε περαιτέρω αποκλιμάκωση σε 7,1% έναντι ετήσιας αυξήσεως 14,1% στα τέλη του α΄ εξαμήνου, ως αποτέλεσμα των οικονομιών κλίμακος της αναπτύξεως του Δικτύου μας.

Στην Ελλάδα, η αύξηση του λειτουργικού κόστους ανήλθε σε 1,8%, επηρεασμένη κυρίως από τη μείωση των δαπανών που σχετίζονται με την παραγωγή.

Στο τέλος του εννεαμήνου 2009, τα υπό διαχείριση κεφάλαια των πελατών ανήλθαν σε Ευρώ 46,6 δισ. και τα υπόλοιπα των καταθέσεων ανήλθαν σε Ευρώ 41,9 δισ. (-0,6%). Οι καταθέσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε Ευρώ 35,3 δισ., παραμένοντας ουσιαστικά αμετάβλητες σε σχέση με πέρυσι. Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου ανήλθαν σε Ευρώ 14,4 δισ., αυξημένες κατά Ευρώ 352 εκατ. το τρίτο τρίμηνο και κατά Ευρώ 2 δισ. έναντι του τέλους Μαρτίου.

Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η καταθετική βάση μειώθηκε κατά 2,2% σε Ευρώ 6,1 δισ. Tέλος, τα υπόλοιπα του Private Banking ανήλθαν σε Ευρώ 3,6 δισ., μειωμένα κατά 3,3% σε ετήσια βάση, αλλά αυξημένα κατά 5,7% σε επίπεδο τριμήνου, για πρώτη φορά μέσα στο έτος, ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 1,8 δισ.

Οι χορηγήσεις προ απομειώσεων αυξήθηκαν κατά 4% και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 52,6 δισ. έναντι Ευρώ 50,6 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2008. Η εξέλιξη αυτή προήλθε κυρίως από την αύξηση των χορηγήσεων στην Ελλάδα κατά 4,9% ετησίως και από την αύξηση του δανειακού μας χαρτοφυλακίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά 5,3% σε ετήσια βάση.

Τα υπόλοιπα δανείων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη παρουσίασαν αύξηση κατά Ευρώ 306 εκατ. έναντι του δευτέρου τριμήνου, ήτοι άνοδο 2,8%. Σημειώνεται ότι, αύξηση στα δάνεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά το τρίτο τρίμηνο του 2009, καθώς από το τρίτο τρίμηνο του 2008 και μετά η ζήτηση δανείων στην περιοχή άρχισε να υποχωρεί υπό το βάρος της χρηματοπιστωτικής κρίσεως.

Παράλληλα, οι νέες εκταμιεύσεις προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα, τα οποία ανήλθαν σε Ευρώ 1.565 εκατ. και Ευρώ 250 εκατ. αντιστοίχως, επιβεβαιώνουν την υπεύθυνη εταιρική κοινωνική στάση μας αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Οι προβλέψεις απομειώσεως ανήλθαν σε Ευρώ 496,7 εκατ., εκ των οποίων Ευρώ 114 εκατ.
προέρχονται από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων αντιστοιχεί σε 127 πόντους. Ο δείκτης καθυστερήσεων του Ομίλου, σύμφωνα με το πρότυπο Δ.Π.Χ.Π. 7, αυξήθηκε κατά 40 πόντους το γ΄ τρίμηνο του 2009 και ανήλθε σε 5,2% στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2009.

Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε στο 3,7%, αυξημένος κατά 70 πόντους σε τριμηνιαία βάση. Οι σωρευτικές προβλέψεις ενισχύθηκαν περαιτέρω ανερχόμενες σε Ευρώ1,6 δισ. και διαμορφώθηκαν σε ποσοστό 3% του χαρτοφυλακίου των δανείων σε σύγκριση με 2% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2008. Η κάλυψη των καθυστερήσεων ανήλθε σε 57%, ενώ, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, ανήλθε σε 136%, ποσοστό ιδιαιτέρως ικανοποιητικό, εάν ληφθεί υπ΄ όψιν η συντηρητική σύνθεση του χαρτοφυλακίου.


** Οι κύριες εξελίξεις, όπως επισημαίνονται από την Τράπεζα:  

* Η εξαιρετική επίδοση της Alpha Bank συνεχίζεται εν μέσω αντίξοων λειτουργικών συνθηκών Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από τις πιο εύρωστες οικονομικά χώρες στοχεύουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και στην εδραίωση της σταθερότητας στις αγορές. Ωστόσο, η προοπτική ανακάμψεως της οικονομικής δραστηριότητας παραμένει αβέβαιη, στοιχείο που συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά το επιχειρησιακό περιβάλλον τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στο γ΄ τρίμηνο, η ζήτηση για δανεισμό κατέγραψε σημάδια ανακάμψεως, σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα του έτους, καθώς τα δανειακά περιθώρια παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα.

Μέσα σε αυτό το πολύπλοκο οικονομικό περιβάλλον, τα καθαρά κέρδη του γ΄ τριμήνου (Ευρώ 130 εκατ.), αποτελούν ένα αποτέλεσμα, σαφώς βελτιωμένο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Στην Ελλάδα, συνεχίζουμε να ενισχύουμε τη δραστηριότητα συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας. Το γ΄ τρίμηνο του 2009, οι νέες εκταμιεύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανήλθαν σε Ευρώ 1,6 δισ., που αντιστοιχούν σε σχεδόν 15.000 εγκεκριμένα αιτήματα χρηματοδοτήσεως. Επιπροσθέτως, οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων ανήλθαν σε Ευρώ 250 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 11% έναντι του β΄ τριμήνου και αντιστοιχούν σε περισσότερα από 2.700 εγκεκριμένα αιτήματα περίπου. 

* Η κερδοφορία μας υπερβαίνει τα επίπεδα του δευτέρου τριμήνου. Τα έσοδα προ ζημιών απομειώσεως ανήλθαν σε Ευρώ 932 εκατ. για το εννεάμηνο και σε Ευρώ 338 εκατ. στο γ΄ τρίμηνο, καταγράφοντας αύξηση 1,9% έναντι του β΄ τριμήνου του 2009. Τα καθαρά κέρδη
του τριμήνου, ύψους Ευρώ 130 εκατ., είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της ανατιμολογήσεως των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού και της αυστηρής και αποτελεσματικής πολιτικής που εφαρμόζουμε στον έλεγχο των δαπανών.

Οι πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει για την προσαρμογή των περιθωρίων στο νέο πιστωτικό περιβάλλον, έχουν αποδώσει πλέον σημαντικά αποτελέσματα. Στην Ελλάδα, τα περιθώρια χορηγήσεων ανήλθαν στους 350 πόντους, εκ των οποίων 7 πόντοι το γ΄ τρίμηνο, ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη τα περιθώρια χορηγήσεων διευρύνθηκαν κατά 18 πόντους κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Οι πρωτοβουλίες αυτές απέδωσαν Ευρώ 22 εκατ. σε καθαρό έσοδο τόκων, προερχόμενο από τα δάνεια κατά το γ΄ τρίμηνο του έτους.

Στην πλευρά του παθητικού, αναστρέψαμε την επί δύο συνεχή τρίμηνα αρνητική συνεισφορά των καταθέσεων στο καθαρό έσοδο τόκων, επιτυγχάνοντας ουδέτερο αποτέλεσμα. Η εξέλιξη αυτή βασίσθηκε κυρίως σε δύο αντίρροπες τάσεις: αφενός στη θετική επίπτωση της ανατιμολογήσεως των καταθέσεων προθεσμίας στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και αφετέρου στην πτώση των επιτοκίων αναφοράς, η οποία επέδρασε αρνητικά στα περιθώρια των παραδοσιακών καταθέσεων όψεως και ταμιευτηρίου.

Σημειώνεται ότι η συνεισφορά του χαρτοφυλακίου ομολόγων στο καθαρό έσοδο τόκων μειώθηκε κατά Ευρώ 14 εκατ. το γ΄ τρίμηνο, καθώς περιορίσαμε τη θέση μας σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, αποκομίζοντας αξιόλογα κέρδη.

Τέλος, οι διάφορες δράσεις που αναπτύξαμε εντός του 2009 για τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, οδήγησαν σε συνεχή μείωση του ρυθμού αυξήσεως του κόστους, ο οποίος έχει πλέον κατέλθει στο 2,9%, έναντι 14,9% στο τέλος του 2008.

Η ισχυρή οργανική κερδοφορία μας και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου διαμορφώνουν μία
υποδειγματική κεφαλαιακή διάρθρωση Στο γ΄ τρίμηνο, η ισχυρή επίδοσή μας και η διάθεση των ιδίων μετοχών, συνετέλεσαν θετικά στην ενίσχυση της κεφαλαιακής μας βάσεως και κατ’ επέκταση στη βελτίωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας. Συγκεκριμένα, στο τέλος Σεπτεμβρίου, ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων ανήλθε στο 7,3% και ο δείκτης Κεφαλαίων Πρώτης Διαβαθμίσεως στο 10,1%. Επιπροσθέτως, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη πλήρως εγγυημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου Ευρώ 986 εκατ., μέσω της οποίας θα
εξαγορασθούν Ευρώ 940 εκατ. προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου.

Συμπεριλαμβανομένων των προσαρμογών αυτών, ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων αναμένεται να αυξηθεί κατά 200 πόντους, ενώ τα ενσώματα ίδια κεφάλαια θα ανέλθουν σε Ευρώ 4,3 δισ., τα οποία αντιστοιχούν στο 16πλάσιο του ενεργητικού μας, επιβεβαιώνοντας τη συντηρητική μόχλευση του ισολογισμού μας. Η υποδειγματική αυτή κεφαλαιακή θέση επιτρέπει την αξιοποίηση των κατά περίπτωση ευκαιριών για ανάπτυξη των χορηγήσεων στα τρέχοντα ελκυστικά επίπεδα αποδόσεων, ενώ παράλληλα ενισχύει περαιτέρω την πρόσβασή μας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. 

* Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου εξελίσσεται ομαλά λόγω των ισορροπημένων χαρακτηριστικών του χαρτοφυλακίου μας. Στο τέλος Σεπτεμβρίου, ο δείκτης καθυστερήσεων5 διαμορφώθηκε στο 5,2%, 40 πόντους υψηλότερα σε σύγκριση με τον Ιούνιο, ωστόσο με επιβραδυνόμενο ρυθμό σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρίμηνα. Προς αντιμετώπιση των εξελίξεων στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου, εγγράψαμε Ευρώ 170 εκατ. σε προβλέψεις, που αντιστοιχούν σε 130 πόντους ως προς το μέσο υπόλοιπο των χορηγήσεων του τριμήνου.

Κατ’ επέκταση, ο δείκτης καλύψεως των καθυστερήσεων διαμορφώθηκε στο 57%, ο
οποίος, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, βελτιώνεται περαιτέρω στο 136%. 

* Ισορροπημένη διαχείριση ρευστότητας. Στη διάρκεια του εννεαμήνου, η Alpha Bank πραγματοποίησε μία πρώτη ομολογιακή έκδοση άνευ εξασφαλίσεων διετούς διαρκείας, ύψους Ευρώ 500 εκατ. τον Ιούνιο, την οποία ακολούθησε μία δεύτερη έκδοση τον Σεπτέμβριο, ύψους Ευρώ 750 εκατ. με διάρκεια τριών ετών. Η δυνατότητα αντλήσεως ρευστότητας από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, σε συνδυασμό με την ευρεία και σταθερή καταθετική μας βάση ύψους Ευρώ 41,9 δισ. και τα υψηλής ποιότητας αποθέματά μας σε τίτλους αναχρηματοδοτούμενους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ποσού Ευρώ 13,2 δισ., αποτελούν βασικά συστατικά της διαφοροποιημένης πολιτικής διαχειρίσεως ρευστότητας που ακολουθούμε σε επίπεδο Ομίλου.

* Η νέα διοικητική δομή ως σημαντική προσαρμογή στο διαμορφούμενο επιχειρησιακό
περιβάλλον Η Alpha Bank προχώρησε προσφάτως σε αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής της με σκοπό την ενίσχυση των συνεργιών εντός του Ομίλου και την αμεσότερη ανταπόκριση στις ευκαιρίες που θα παρουσιασθούν στις αγορές, όπου έχουμε παρουσία. Στο πλαίσιο αυτό, οι δραστηριότητες που έχουν άμεση σχέση με την πελατεία υπάγονται στους τομείς Retail Banking, Wholesale Banking και Wealth Management υπό την εποπτεία Γενικών Διευθυντών.

Παράλληλα, οι υποστηρικτικές εργασίες συγκεντρώνονται υπό τον Chief Operating Officer, ώστε να αναπτυχθούν κοινές διαδικασίες σε όλο το φάσμα των λειτουργιών μας, ενώ ενισχύονται περαιτέρω η διαχείριση κινδύνων και η παρακολούθηση των επιδόσεων υπό τον Chief Financial Officer.


** ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΜΕΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Το εννεάμηνο του 2009, τα κέρδη προ φόρων της λιανικής τραπεζικής διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 92,7 εκατ. έναντι Ευρώ 389,8 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Στη στεγαστική πίστη, ο ρυθμός αυξήσεως αποκλιμακώθηκε περαιτέρω στο 2%, καθώς τα υπόλοιπα ανήλθαν σε Ευρώ 11,2 δισ., αντανακλώντας την αναβολή των επενδυτικών αποφάσεων των νοικοκυριών για το μέλλον.

Τα υπόλοιπα καταναλωτικών δανείων ανήλθαν σε Ευρώ 3,8 δισ. με επιβραδυνόμενο ρυθμό αυξήσεως 8,6%. Τα υπόλοιπα πιστωτικών καρτών κατέγραψαν αύξηση 3,1% και ανήλθαν σε Ευρώ 1,3 δισ., καθώς τα Προγράμματα Επιβραβεύσεως Πελατείας (συμπεριλαμβανομένου του Προγράμματος Bonus που ανέπτυξε και διαχειρίζεται κατά αποκλειστικότητα η Alpha Bank) συμβάλλουν στη χρήση των πιστωτικών καρτών.

Επιπλέον, σημαντική χρήση γίνεται και από το υψηλότερο εισοδηματικά τμήμα της πελατείας μας, το οποίο δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στις κάρτες American Express. Επίσης, τα δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις (με κύκλο εργασιών κάτω των Ευρώ 2,5 εκατ. ή πιστωτικό όριο έως Ευρώ 1 εκατ.) επεκτάθηκαν κατά 5,2%, ενώ τα δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσεις (με πιστωτικό όριο κάτω των Ευρώ 150 χιλ.) κατέγραψαν αύξηση 13%.

Στον τομέα δανειοδοτήσεως μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι εργασίες μας ενισχύονται από το προσφάτως εφαρμοσθέν πρόγραμμα (έναρξη το β΄ τρίμηνο το τρέχοντος έτους) συγχρηματοδοτήσεως Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τραπέζης Επενδύσεων, ενώ συνεχίζουμε τη στενή συνεργασία μας με το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε.), η συμβολή του οποίου στη στήριξη των μικρών επιχειρηματικών μονάδων είναι ιδιαιτέρως σημαντική.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Τράπεζα προώθησε 3.315 αιτήματα στον πρώτο κύκλο εγγυοδοσιών
που αντιστοιχούσαν σε Ευρώ 514 εκατ., τα οποία έχουν εκταμιευθεί στο σύνολό τους. Στον δεύτερο κύκλο εγγυοδοσιών, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, είχαν υποβληθεί 3.091 αιτήματα που αφορούσαν σε χρηματοδοτήσεις Ευρώ 231 εκατ., που έχουν ήδη εγκριθεί και από το Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. και ευρίσκονται στο στάδιο εκταμιεύσεως.


** ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

Στην ίδια ανακοίνωση, σημειώνονται τα ακόλουθα:

Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 48,6 εκατ. μειωμένα κατά 59,2% σε ετήσια βάση. Στην Κύπρο, το Δίκτυό μας αριθμεί 37 Καταστήματα. Κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου, οι εργασίες μας απέφεραν κέρδη προ φόρων Ευρώ 59,6 εκατ., μειωμένα κατά 25,9% έναντι του α΄ εξαμήνου του προηγουμένου έτους, αντανακλώντας την πίεση των περιθωρίων των προθεσμιακών καταθέσεων καθώς και τη σημαντική πτώση του όγκου των εργασιών χορηγήσεων.

Ο ανταγωνισμός στην προσέλκυση καταθέσεων έχει ενταθεί στην Κύπρο κυρίως από πλευράς των συνεργατικών τραπεζών, καθώς το νομοθετικό πλαίσιο για την τιτλοποίηση στοιχείων του ενεργητικού βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο διαβουλεύσεων, γεγονός που περιορίζει τις δυνατότητες των κυπριακών τραπεζών να αντλήσουν ρευστότητα από την Ε.Κ.Τ. Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 3,4 δισ. και τα δάνεια σε Ευρώ 4,5 δισ. στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2009.

Στη Ρουμανία, το Δίκτυό μας αριθμεί 200 Καταστήματα. Η απόφασή μας για οργανική ανάπτυξη τα τελευταία 15 έτη αποτυπώνεται στην καλή ποιότητα του χαρτοφυλακίου μας ύψους Ευρώ 4,3 δισ., αυξημένο κατά 6,5% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2008, με τα δάνεια σε καθυστέρηση7 να ανέρχονται σε Ευρώ 85 εκατ. ή 2% επί του συνόλου των δανείων μας. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε Ευρώ 43,0 εκατ., μειωμένα κατά 10,1% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, καθώς η θετική επίδραση από την ανατιμολόγηση των καταθέσεων μετριάσθηκε από την αύξηση των προβλέψεων.

Απόδειξη της δεσμεύσεώς μας προς τη χώρα και τις προοπτικές της αποτελεί η πρόσφατη συνεισφορά μας ύψους Ευρώ 300 εκατ., στο πλαίσιο μίας πολυ-συμμετοχικής συναλλαγής δανεισμού προς τη ρουμανική Κυβέρνηση. Στη Βουλγαρία, το Δίκτυό μας αριθμεί 120 Καταστήματα, επιτυγχάνοντας πανεθνική κάλυψη στα τέλη του 2008, στοιχείο που ενισχύει την προσέλκυση καταθέσεων, καθώς τα Καταστήματά μας θα ωριμάζουν. Τα υπόλοιπα των καταθέσεων αυξήθηκαν κατά 39%, ενώ τα δάνεια κατά 3%. Η επίδοσή μας το εννεάμηνο
επηρεάσθηκε σημαντικά από την αύξηση των προβλέψεων (Ευρώ 23,8 εκατ. έναντι Ευρώ 7,4 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους), καθώς η επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος είχε αρνητική επίδραση στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου μας.

Στη Σερβία, διαθέτουμε δίκτυο 167 Καταστημάτων και κατέχουμε μερίδιο αγοράς 6,4% στις χορηγήσεις. Η έντονη επιβράδυνση της σερβικής οικονομίας επηρέασε τα λειτουργικά μας έσοδα, τα οποία μειώθηκαν κατά 30,5% σε ετήσια βάση.

Στην Αλβανία, όπου έχουμε δεκαετή παρουσία και 47 Καταστήματα, οι εργασίες μας κατέγραψαν κέρδη προ φόρων Ευρώ 7,9 εκατ. στο εννεάμηνο. Οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 31,7% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε Ευρώ 535 εκατ., εκ των οποίων 73% αντιστοιχούν σε δάνεια προς επιχειρήσεις. Οι καταθέσεις ανήλθαν σε Ευρώ 385 εκατ., μειωμένες κατά 10,8% σε ετήσια βάση, συνέπεια της αλλαγής στην τιμολογιακή πολιτική των καταθέσεων.

Στην Π.Γ.Δ.Μ., όπου διατηρούμε 25 Καταστήματα, το αποτέλεσμα των εργασιών μας έχει επηρεασθεί αρνητικά από την οικονομική επιβράδυνση που επιβαρύνει κυρίως το λειτουργικό κόστος και τις ζημίες απομειώσεως. Οι χορηγήσεις ανήλθαν σε Ευρώ 131 εκατ. (- 15%) και οι καταθέσεις σε Ευρώ 60 εκατ. (μείωση 32% σε ετήσια βάση).

*** Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Για καλά αποτελέσματα, σε γενικές γραμμές, κάνει λόγο η HSBC, η οποία τονίζει τις θετικές τάσεις όσον αφορά την ποιότητα των παγίων καθώς και την πορεία περιορισμού κόστους της τράπεζας.

Όπως επισημαίνει η HSBC, τα καθαρά κέρδη γ’ τριμήνου υπερέβησαν τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής κατά 17%, λόγω των καλύτερων στοιχείων για τα κόστη αλλά και τις χαμηλότερες επισφάλειες, καθώς μειώθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τρίμηνο.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει πως την ανησυχεί ο σχηματισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τομέα των στεγαστικών δανείων, ωστόσο χαρακτηρίζει θετική έκπληξη την τάση υποχώρησης όσον αφορά την καταναλωτική πίστη.

Η Beta Sec. από την πλευρά της, η οποία διατηρεί αμετάβλητη την τιμή-στόχο των 13,46 ευρώ ανά μετοχή και την σύσταση “equalweight”, αναφέρει ότι η Alpha Bank ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα για το γ’ τρίμηνο, υψηλότερα των εκτιμήσεων. Κάνει λόγο για καλύτερη ποιότητα σε επίπεδο καθαρών εσόδων από τόκους.

Η Proton τονίζει ότι τα αποτελέσματα της Alpha υπερέβησαν τις εκτιμήσεις της, λόγω ισχυρών εσόδων από συναλλαγές και χαμηλότερων προβλέψεων για επισφάλειες. Τα καθαρά κέρδη υπερέβησαν την πρόβλεψή της κατά 21,4%, τονίζει.

Παράλληλα, σημειώνει ότι τα μεγέθη της τράπεζας δεν έκρυβαν μεγάλες εκπλήξεις, προσθέτοντας ότι της άρεσε η οριακή υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η σταθεροποίηση του κόστους ρίσκου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.


* Τα οικονομικά αποτελέσματα της Alpha Bank δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v