Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ρόλο... Ιφιγένειας και το ΧΑ

Σε ρόλο Ιφιγένειας η… ελληνική οικονομία προκειμένου να κατευναστεί η οργή των ξένων. Υπό προυποθέσεις εφικτή η συντήρηση της αντίδρασης, που μέχρι τις 2.380 μονάδες, αποτελεί τεχνικής και μόνο μορφής κίνηση.

Αποκαταστάθηκαν, εν μέρει, οι ισορροπίες στο ΧΑ, καθώς η ελληνική πλευρά καταβάλλει προσπάθειες προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να πεισθούν οι αγοράς, πως η Ελλάδα δεν θα είναι τόσο… κακό παιδί στη συνέχεια.

Τώρα το, ότι αυτές οι προσπάθειες θα καταλήξουν "αιματηρές" στις πλάτες όλων ημών δηλαδή των συνήθων υπόπτων είναι… έτερον. Όπως… εκάτερον θα πρέπει να θεωρείται η βεβαιότητα των περισσότερων ιθαγενών, πως οι μονίμως διαφεύγοντες, τα κάθε λογής λαμόγια και τρωκτικά, οι ειδήμονες του… μαύρου χρήματος, οι offshoreάκηδες αλλά και ο… υδραυλικός της γειτονιάς θα συνεχίσουν να μας κουνούν κοροιδευτικά το δάκτυλο είναι ένα άλλο ζήτημα.

Και δυστυχώς η αξιοπιστία των πράσινων θα κριθεί και σε αυτό το πεδίο και πολύ φοβούμεθα πως θα αποτύχει, όπως των προηγούμενων βένετων. Τα όσα… μακάβρια αναφέρει πρωινιάτικα (και συ ρε! Dr Money) ο αναλυτικός "δόκτορας" στην στήλη του εύγλωττα και καθησυχαστικά διαβάζονται.

Ας είναι…

Η χθεσινή συνεδρίαση έδωσε μία τεχνική αφορμή, για την οποία καραδοκούσαν αρκετοί διορατικοί, φίλοι και αναγνώστες του euro2day με την συνέχεια να προοιωνίζεται εξαιρετικά αμφίρροπη και ενδιαφέρουσα.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 2.214 μονάδες η όποια αντίδραση μέχρι το επίπεδο των 2.380 μονάδων θα πρέπει να θεωρείται κυματισμός-καθαρά τεχνικής μορφής- και ευκαιρία για αποχώρηση σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές. Κλειδί λοιπόν οι 2.380 μονάδες και βλέπουμε, εάν ο δείκτης κινηθεί την επόμενη εβδομάδα προς υπέρβασιν της. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσαμε να κάνουμε λόγο ακόμη και για αναστροφή τάσης. Ωστόσο ακόμη είναι πρώιμες αυτές οι σκέψεις.

Μένουμε, σε μέγεθος Ftse20, στο ότι η τρέχουσα τιμή των 1.137 μονάδων θα μπορούσε να εκτυλιχθεί υψηλότερα έως τις 1.180 μονάδες χωρίς να αλλάζει κάτι στην βραχυπρόθεσμη προσέγγιση μας. Αυτό γιατί η διαγραμματική απεικόνιση κυρίως της Εθνικής παραμένει εξαιρετικά… αμφίβολη και "τραυματισμένη" παρά το χθεσινό 7,1% στα 18,21 ευρώ.

Η μετοχή με χαμηλό στα 16,80 θα πρέπει να περάσει πειστικά τα 20,20 ευρώ (τουλάχιστον) για να αρχίσει να "στρώνει". Από τη μέχρι τώρα πορεία της μετοχής φαίνεται πως ακόμη και εάν υπάρξει πειστική συνέχεια στην αντίδραση η μετοχή της Εθνικής είναι για τιμές χαμηλότερα και των 16 ευρώ.

Αντιθέτως βελτιωμένη εμφανίζεται η Κύπρου με την αποτίμηση της να έχει φτάσει αυτήν της Πειραιώς, ενώ στην Alpha Bank και πάλι καλά που έφτασε στην τιμή της α.μ.κ. Δεδομένων των επιφυλάξεων αρκετών ξένων για την οικονομική πορεία των τραπεζών το 2010, των ενστάσεων τους για την… τοξικότητα αρκετών θυγατρικών χαρτοφυλακίων δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η προσπάθεια μεταφοράς (περιορισμένης προσώρας) σε μετοχές άλλων κλάδων και δραστηριότητας.

Για παράδειγμα σε ΔΕΗ, ΟΤΕ ενδεχομένως σε ΟΠΑΠ όταν ολοκληρωθούν οι διοικητικές εξελίξεις αλλά ακόμη και σε μία 8-10άδα εισηγμένες που παρακολουθούνται στενότερα αυτή την περίοδο. Συν τω χρόνω η ολοκλήρωση του "αδειάσματος" των Brevan Howard και άλλων 2-3 hedge funds δεν αποκλείεται να λειτουργήσει περισσότερο κατευναστικά στο ΧΑ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v