Ενδείξεις... ζωής στη Σοφοκλέους

Μετά από το γενικευμένο… ξεπούλημα κάποιες πρώτες ενδείξεις "ζωής" αναδείχθηκαν στο ΧΑ. Δύσκολη όσο και αμφίρροπη η συνέχεια. Κέρδη για Εθνική (3,76%), MPB (4,63%), KΥΠΡ (4,14%). Πτώση για ΠΕΙΡ (2%).

... Και όμως αντιδρά. Και ευτυχώς θα συμπληρώναμε στην παρατήρηση φίλων, παικτών και ανθρώπων της αγοράς, οι οποίοι κοπιαστικά, αλλά κυρίως ψύχραιμα τις τελευταίες δύσκολες ημέρες προσπαθούν να στηρίξουν τα αυτονόητα.

Θα δούμε στη συνέχεια, ωστόσο μετράει το, ότι οι βασικοί δείκτες και μετοχές αντέδρασαν από την αρχή "γράφοντας" υψηλότερες τιμές και συγκεκριμένα. Για τον Γενικό Δείκτη έως τις 2.157 μονάδες, για τον Ftse20 έως τις 1.108 ενώ για τον Τραπεζικό έως τις 2.603 μονάδες.

Αντίδραση με αξία συναλλαγών 55 εκατ. ευρώ στα πρώτα 30-35΄ και προτού αρχίσει η τάση να αμβλύνεται σταδιακά προς τις 2.130 μονάδες. Σε αυτά τα επίπεδα τιμών (και λίγο χαμηλότερα έως τις 2.118 μον.) θα δοκιμασθεί η τύχη της αντανακλαστικής κίνησης.

Για ορισμένους το αρχικό τίναγμα δίνει την ευκαιρία ρευστοποίησης θέσεων σε συγκριτικά καλύτερες τιμές εν όψει ενός επόμενου και βαθύτερου κύματος διόρθωσης. Σε αυτή την περίπτωση, που "απειληθεί" και το… 2χίλιαρο δεν θα υπάρχουν και πολλά πράγματα να κάνουμε από το να "εγκαταλείψουμε το πλοίο".

Μέχρι τότε όμως έχει αξία και ενδεχομένως… κότσια να παρακολουθήσουμε το "παιχνίδι"  να βεβαιωθούμε κατά πόσον είναι εφικτή μία τεχνικής μορφής κίνηση. Μέχρι που… θα τα μετρήσουμε, όταν βεβαιωθούμε πως εκτυλίσσεται αρμονικά.

Στην Εθνική δόθηκαν από την αρχή εντολές υψηλές από τα 17,79 ευρώ μέχρι τα 17,22 με εύρος διακύμανσης 3,35%, περιθώριο που δίνει "τροφή" ακόμη και για ενδοσυνεδριακή απόδοση.

Ενδεικτικά το εύρος διακύμανσης φθάνει το 5,4% για τη μετοχή της Alpha Bank ( 7,64 ευρώ), της Eurobank το 3,5%, της Πειραιώς το 5,4%, της Κύπρου το 3,7%, της Marfin Popular το 5,1% κ.ο.κ.

Ανάλογα διακύμανση έως 2,4% διαμορφώνεται-προσώρας- για τον Ftse20 η κίνηση του οποίου παραμένει προφανώς "κλειδί" της βραχυπρόθεσμης τάσης. Και με την προυπόθεση, πως θα εκτυλιχθεί τεχνικά η αντίδραση θα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τη συνέχεια.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών στο περίπου 4 προς 1 με 85 μετοχές να αντιδρούν ανοδικά και αρκετές μετοχές-σηματωρούς να ανταποκρίνονται ανοδικά. Στα 4,71 ευρώ η μετοχή του Βωβού, στα 1,19 της Ιντρακόμ, στα 0,63 της ΑΝΕΚ, ενώ ακολουθούν αρκετές ακόμη από την ίδια κατηγορία.

Για τη συνέχεια απαιτείται αυξημένη προσοχή και επαγρύπνηση, ειδικότερα στην περίπτωση που ο ΓΔ φανεί να υποχωρεί προς τις 2.118 μονάδες (δοκιμάζοντας την ημερήσια τάση).

Σταδιακά θα περιμέναμε ενίσχυση των αγοραστικών θέσεων-ανάλογα με την τάση που θα επικρατεί και στις ευρωπαικές αγορές- κάλυψη μέρους των "συμβολαίων πώλησης" στην αγορά παραγώγων με ανοιχτό το ενδεχόμενο εντονότερης αντιπαράθεσης πωλητών-αγοραστών εάν φανεί πως οι δεύτεροι θα μπορούσαν να εγκλωβίσουν τους πρώτους έως αύριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v