Χάος με τις εκτιμήσεις των ξένων...

Χαώδης η απόκλιση στην εκτίμηση των UniCredit και JP Morgan για τις τράπεζες. Μέχρι 3,3% χαμηλότερα οι τράπεζες. Παλεύει την κεφαλαοποίηση των 10 δισ. η ΕΤΕ, κάτω από τα 7 ευρώ η Alpha, απώλειες 5,5% για Πειραιώς.

Σχεδόν στην τρέχουσα αποτίμηση της Εθνικής (10 δισ. ευρώ) υπολογίζεται η διάσταση εκτίμησης δύο ξένων οίκων για τις ελληνικές τράπεζες. Ενδεικτική της γενικότερης αβεβαιότητας, νευρικότητας και βεβαίως της σοβαρότητας των…παιχνιδιών που εμφανώς παίζονται εδώ και καιρό στις ΄΄ελληνικές πλάτες΄΄.

Οι βασικοί δείκτες υποχωρούν και πάλι με απώλειες που φτάνουν το 2,4% πιέζοντας τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 2.050 μονάδων τη στιγμή που η μεν UniCredit "βλέπει" πτώση 52% για τις ελληνικές τράπεζες, η δε JP Morgan εκτιμά (ποντάρει) σε ανάκαμψη έως 50% με τις Εθνική, Alpha Bank και Κύπρου να αποτελούν τις κορυφαίες επιλογές του παντοδύναμου αμερικανικού οίκου.

Ο,τι και να ειπωθεί για το εύρος της απόκλισης των δύο εκτιμήσεων, από τη στιγμή μάλιστα που εφαρμόζονται με το ίδιο μοντέλο αξιολόγησης, είναι λίγο μπροστά στην αντιπαράθεση αντικρουόμενων και συχνά αναιρούμενων τάσεων και συμμαχιών στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Μέχρι 2,8% υποχωρεί ο FT20 που διορθώνει εκ νέου προς τις 1.030 μονάδες (σ.σ. χθεσινό χαμηλό στις 1.006, 37 μονάδες) καθώς η Εθνική χάνει τα 16,7 ευρώ (-3,4%), η Alpha Bank στα 6,98 ευρώ (-2,10%), ενώ παραμένουν με μεγαλύτερη πίεση η Τράπεζα Πειραιώς στα 6,65 ευρώ, η Eurobank στα 6,91 ευρώ η δε Τράπεζα Κύπρου στα 4,54 ευρώ συγκριτικά ανθεκτικότερη.

Στην πλειονότητα τους οι μετοχές του 20άρη υποχωρούν με την Ελλάκτωρ να χάνει 4,4% στα 4,30 ευρώ, την ΔΕΗ στα 12,46 ευρώ, τον ΟΠΑΠ στα 14,83 ευρώ (-0,40%) και τον ΟΤΕ στα 9,97 ευρώ (!!!). Είναι ενδεικτικό πως η αποτίμηση του Οργανισμού έχει υποχωρήσει στα 4,9 δισ. ευρώ, της ΔΕΗ στα 2,9 δισ. ευρώ, του ΟΠΑΠ στα 4,7 δις. ευρώ.

Απίστευτη υποτίμηση και απαξίωση του "ελληνικού προιόντος ΑΕ" που μένει να φανεί εάν μπορεί να υποτιμηθεί ακόμη περισσότερο, να ευτελισθεί και μέχρις ποίου σημείου, καθώς συνεχίζεται το παιχνίδι της "ευρωπαίας γάτας με το ελληνικό ποντίκι".

Για κατά τι περισσότερες από εκατό μετοχές η τιμή διαμορφώνεται χαμηλότερα, ενώ για 40 και πλέον από αυτές οι απώλειες υπερβαίνουν το 4% φθάνοντας έως το -19,8% , πριν από λίγο. Είναι επίσης ενδεικτικό, πως από τον πίνακα των μετοχών με το μεγαλύτερο τζίρο σε σύνολο 40 τίτλων για μόλις τρεις (!) Proton Bank, MLS και Ευρωσύμβουλοι διαμορφώνεται θετική απόδοση.

Επιπλέον σε μετοχές των Μηχανική, Υγεία, Forthnet, Χ.Κ. Τεγόπουλος η τιμή παραμένει στα χθεσινά επίπεδα, ενώ άξιον προσοχής είναι πως στον τίτλο της Τεγόπουλος μέχρι τώρα (`13.55) έχουν γίνει συναλλαγές 76.010 τεμαχίων (αξίας 66 χιλιάδων ευρώ)

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v