Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχες στα χαμηλά 8μήνου στη Σοφοκλέους

Σε εξέλιξη προσπάθεια να μην υποχωρήσει το ΧΑ κάτω και από τα χαμηλά 8μηνου. Περνά η Alpha σε συναλλαγές την ΕΤΕ, παραμένουν προβληματικές οι τράπεζες. Οριακά πάνω από τα 3 δισ. η ΔΕΗ. Υψηλή μεταβλητότητα.

Προσπάθεια αντίδρασης από τα «χαμηλά οκτώ μηνών» εξελίσσεται στο ΧΑ με αιχμή τις τράπεζες και…μπροστάρισσα την Alpha Bank.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 2.103 μονάδες και τον FTSE 20 στις 1.063 η Alpha Bank είναι αυτή που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών (7,8 εκατ. ευρώ) ξεπερνώντας την συνήθως πρώτη Εθνική ( 6,6 εκατ. ευρώ). Με αντίδραση έως 1,96% στα 7,3 ευρώ η Alpha Bank επιχειρείται να ξεφύγει από την «καθοδική μέγγενη» που θα μπορούσε να πιέσει σημαντικά χαμηλότερα την τιμή.

Για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, που κυμαίνεται στα 16,75 ευρώ, θεωρούμε πως απαιτείται εξίσου μεγάλη προσπάθεια για να ανασχεθεί η πτωτική τάση.

Αλλά και για την Eurobank στα 7,26 ευρώ η τεχνική προσέγγιση δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, καθώς οι πωλητές παραμένουν σταθεροί έως και τα 7,13 ευρώ.

Από τον 20άρη και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση ο ΟΠΑΠ στα 14,67 ευρώ «κρατάει» εν μέρει τον FTSE 20 καθώς ΟΤΕ και ΔΕΗ υποχωρούν σε λίγο χαμηλότερες τιμές. Στα 10,10 ευρώ καθηλωμένος ο Οργανισμός (με αποτίμηση 4,9 δις. ευρώ!) στα 12,97 ευρώ η Επιχείρηση με την κεφαλαιοποίηση της να κινδυνεύει να βρεθεί χαμηλότερα και των 3 δισ. ευρώ.

Γενικευμένη απαξίωση και…εξαέρωση αξίας, δραστηριότητας μέσα σε ένα περιβάλλον ασφυκτικής επιφυλακτικότητας και καχυποψίας των ξένων απέναντι σε οτιδήποτε ελληνικό.

Το ενδεχόμενο νέας υποχώρησης των βασικών δεικτών, παραμένει πάντα ορατό, στην περίπτωση που τα χαμηλά στην αρχή της συνεδρίασης (2.074,9 μον.) αποδειχθούν μη ανθεκτικά για τον Γενικό Δείκτη. Και υπό το βάρος των σταθερών πωλήσεων στην πλειονότητα μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών στο 2 προς 1 χωρίς όμως ουσιαστική αντίδραση μετοχών πέραν από μεμονωμένες εξαιρέσεις. Στη μετοχή της Σέλμαν (μετά και τα χθεσινά πακέτα) πραγματοποιούνται λίγες συναλλαγές με την τιμή στα 0,63 ευρώ, η μετοχή της Ελφίκο ισορροπεί στα 1,80 ευρώ, η μετοχή της ΑΝΕΚ στα 0,60 ευρώ. Λίγα, ελάχιστα δηλαδή, πράγματα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v