"Κατακρημνίζονται" τράπεζες, Σοφοκλέους

Περίπου 4% με 5% απέχουν από τους πυθμένες του Μαρτίου 2009 ο ΓΔ και ο FΤ 20. Κρίσιμα τα 9,55 ευρώ για την Εθνική, που… "προηγείται" της πτώσης. Νέα σημαντική διόρθωση με υψηλό τζίρο για τα ΕΛΠΕ.

Σχεδόν 4% υπολείπεται το ΧΑ από τις ελάχιστες τιμές Μαρτίου 2009.

Η διεύρυνση της διόρθωσης των βασικών δεικτών, μετοχών φέρνει εγγύτερα των χαμηλών τιμών τόσο τον Γενικό, όσο τους FTSE 20 και τραπεζικό δείκτη.

Με την αξία των συναλλαγών να μην ξεπερνά τα 54 εκατ. ευρώ (στις 13.35) ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε έως 4,1% στις 1.530 μονάδες, ο FTSE 20 κατά 4,3% στις 736, με τις τράπεζες να χάνουν άλλο ένα 4,5% και την Εθνική Τράπεζα να "αγωνίζεται" να αποφύγει τα 10 ευρώ. FTSE 20, μεγάλη κεφαλαιοποίηση και η πλειονότητα των εισηγμένων στο…κόκκινο, καθώς μετρημένες 15 μετοχές κινούνται κόντρα στο ρεύμα γενικευμένης διόρθωσης 115 και πλέον τίτλων.

Ωστόσο ακόμη και τώρα οι πωλητές παραμένουν- σε γενικές γραμμές- ψύχραιμοι οι εν δυνάμει αγοραστές "στημμένοι" λίγο χαμηλότερα, καθώς η εξέλιξη της βραχυπρόθεσμης τάσης παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Αυτό γιατί η προσέγγιση των ελάχιστων τιμών 6-9/3/09 μπορεί να "κρύβει" πάντα το ενδεχόμενο μίας αναστροφής από λίγο χαμηλότερα επίπεδα. Πρακτικά στο διήμερο 6-9/3 του 2009 για τον Γενικό Δείκτη ενδοσυνεδριακά χαμηλό σημειώθηκε στις 1.457,8 μονάδες και τιμή κλεισίματος λίγο υψηλότερα στις 1.469,4 μονάδες.

Ανάλογα για τον 20άρη ελάχιστη τιμή έχει σημειωθεί στις 709,6 και τελική στις 718 μονάδες, για τον Τραπεζικό στις 1.167 (με 1.194 μονάδες) και την Εθνική χαμηλότερα από τις τρέχουσες τιμές.

Πρακτικά για την Εθνική Τράπεζα η τελευταία γραμμή πιθανής στήριξης θεωρούνται τα 9,5-9,6 ευρώ με τη μετοχή όμως να μην "δίνει" ακόμη σχηματισμό αναστροφής σε αντίθεση με ό τι συμβαίνει για τις υπόλοιπες Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς κ.λ.π.

Να σημειωθεί, πως ελάχιστες τιμές για τη μετοχή της Εθνικής είχαν σημειωθεί πέρυσι στα 8,12 ευρώ ενδοσυνεδριακά και σε κλείσιμο στα 8,27 ευρώ, ενώ όπως αναφέραμε σε αυτή την φάση της διόρθωσης τα 9,55 ευρώ θεωρούνται κομβικό σημείο.

Σχεδόν…νομοτελειακά και το ΧΑ βυθίζεται χαμηλότερα, με το ελληνικό χρηματιστήριο μάλιστα να προηγείται σημαντικά της διόρθωσης των ξένων αγορών καθώς παραμένει εδώ και μήνες εγκλωβισμένο στις εγγενείς αδυναμίες της οικονομίας και τα προβλήματα των επιχειρήσεων.

Μερίδα αναλυτών εκτιμά, πως παρά το ό τι το ΧΑ προσεγγίζει τα ελάχιστα του Μαρτίου ΄09 δεν έχει εισέλθει ακόμη στην τελική ευθεία της διόρθωσης.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε, πως πριν τον επόμενο καθοδικό κύκλο θα μπορούσε να εκδηλωθεί μία αντίδραση, μία τελευταία ευκαιρία διαφυγής όπως την ονομάζουν. Ειδάλλως η προσέγγιση των χαμηλών ή ακόμη και η περαιτέρω υποχώρηση της αγοράς θα είναι άμεση και περισσότερο επώδυνη. Το αποθαρρυντικό είναι, πως μέχρι τώρα δεν διαφαίνονται ενδείξεις αναστροφής στα ξένα χρηματιστήρια, με το ευρώ να παραμένει σε ανοιχτή αμφισβήτηση πλέον και από ευρωπαίους αναλυτές.

Στο ΧΑ παραμένουμε επικεντρωμένοι στην διακύμανση της Εθνικής, καθώς εδώ και καιρό διαθέτει το χειρότερο τεχνικό διάγραμμα, προηγείται της πτώσης (έναντι των άλλων τραπεζών) "ξεφορτώνεται" σταθερά από ξένους και εγχώρια χαρτοφυλάκια με τιμή-κλειδί τα 9,5-9,6 ευρώ.

Παρ΄όλα αυτά ενδείξεις για διαμόρφωση σχηματισμού αναστροφής διαφαίνεται στην περίπτωση της Alpha Bank, παρά το ότι η τιμή υποχωρεί στα 4,62 ευρώ (2,3%) της Eurobank (στα 4,22 ευρώ). Εκ πρώτης όψεως η μετοχή της Alpha Bank θα μπορούσε να είναι ο σηματωρός μίας πιθανής αναστροφής- καθαρά τεχνικής μορφής- αντίδρασης.

Αν και η σημαντική πίεση για τη μετοχή της Eurobank (-5,7%) και Πειραιώς (-6,4%) αφήνει ανοιχτό ένα μικρό ενδεχόμενο ανάλογης κίνησης είτε για την Πειραιώς είτε για την Eurobank.

Ερωτήματα προκαλεί η…ελεύθερη πτώση της μετοχής των Ελληνικών Πετρελαίων, που με αυξημένες συναλλαγές (αξίας 1,3 εκατ. ευρώ) διορθώνει έως 7,9% στα 6,02 ευρώ. Δεδομένου, ότι για τη μετοχή "μετρούνταν" μέχρι και τη συνεδρίαση της 21/5 απώλειες 17,8% (σε ορίζοντα επτά συνεδριάσεων) το νέο μεγάλο "άδειασμα" χρήζει και…δεύτερης ανάγνωσης.

Βέβαια έως 5,9% υποχωρεί στα 14,79 ευρώ η μετοχή του Τιτάνα, ωστόσο η σύνθεση των πωλητών είναι τελείως διαφορετική. Στα 2,88 ευρώ χαμηλότερα κατά 4,7% το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στα 4,18 ο Μυτιληναίος, στα 7,65 ευρώ η Motor Oil με απώλειες 4-5% χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση.

Στις 13.45 η αξία των συναλλαγών δεν ξεπερνούσε τα 56 εκατ. ευρώ –συνολικά- με τις απώλειες του Γενικού Δείκτη και του 20άρηγ να "μαζεύονται" κάπως στις 1.536 και 742 μονάδες αντίστοιχα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v