Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κερδίζει πόντους το σενάριο της αντίδρασης

Ενισχύεται το σενάριο της ήπιας αντίδρασης μετά τις σημαντικές απώλειες που κατέγραψε το ΧΑ. Κρίσιμοι καταλύτες ξένες αγορές και οικονομία. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Το χειρότερο διήμερο του 2011, ο Αύγουστος με τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων δέκα ετών, η επιστροφή των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στην εποχή του «σκασίματος» της Lehman Brothers και η επαναφορά του ΧΑ προς το φθινόπωρο του 1996.

Με σημαντικές απώλειες κλείνει η εβδομάδα για τα ξένα χρηματιστήρια, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 960, τον FΤ20 έως την ζώνη των 405 μονάδων και τις εξελίξεις να προοιωνίζονται συνέχεια της ταλαιπωρίας.

Σε αυτή την τόσο ευαίσθητη συγκυρία μία φήμη στάθηκε ικανή αφορμή για να λειτουργήσουν συνειρμικά οι παίκτες, να ξυπνήσουν μνήμες από τον Αύγουστο του 2009 (αρχές του μήνα με το…σκάσιμο της- τότε- τέταρτης μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας των ΗΠΑ).

Όμως ακόμη και εάν η χθεσινή φήμη (περί σοβαρού προβλήματος μίας μεσαίου μεγέθους τράπεζας του ευρωπαϊκού Νότου) δεν επιβεβαιώθηκε, οι παίκτες συνειδητοποιούν πως εάν δεν ενεργοποιηθούν άμεσα μηχανισμοί διάσωσης- στήριξης η…φήμη θα αποβεί μοιραίο γεγονός.

Βέβαια για να ομολογούμε του στραβού το δίκιο η φήμη βρήκε πρόσφορο υποτιμητικό έδαφος στην φάση, που η Morgan Stanley έβαζε το…χεράκι της μιλώντας για ύφεση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Συμπτωματικώς, 1-2 μέρες μετά την ανακοίνωση της οριακής ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας και της μηδενικής για την γαλλική. Συμπτωματικώς άλλωστε, η M.S φέρεται να είναι τους τελευταίους 2-3 μήνες ο δεύτερος μεγαλύτερος short παίκτης διεθνώς. Όπως συμπτωματικώς δύο καλοκαίρια πριν τα… ιμάτια της Lehman Brothers διαμοιράστηκαν μεταξύ των ανταγωνιστριών που μάλιστα ισχυροποιήθηκαν στην διάρκεια της κρίσης με την κρατική υποστήριξη και τα χρήματα των πολιτών.

Συμπτωματικώς επίσης το γεγονός, πως μετά την τελευταία έξοδο κεφαλαίων από τις αγορές μετοχών η ρευστότητα κατευθύνεται προς τα ασφαλή καταφύγια. Χρυσός, ελβετικό φράγκο και βεβαίως γερμανικά και αμερικανικά ομόλογα. Γίνεται εμφανές ποιοι πόλοι και επενδυτικά συμφέροντα ενδυναμώνονται ή διευκολύνονται (ή εξυπηρετούνται) από την εξέλιξη της κρίσης.

Σε ένα τέτοιο ρευστό περιβάλλον τα ξένα χρηματιστήρια είναι λογικό να επιστρέφουν στον Αύγουστο του 2009, τη στιγμή που το ΧΑ γυρίζει πολλά- πολλά χρόνια πίσω. Στην εποχή της υπόθεσης Μαγρίζου-Δέλτα χρηματιστηριακής όπως θα ενθυμούνται οι κάπως παλιότεροι.

Επί της ουσίας εάν δούμε ψυχρά και με παγωμένο θυμικό την υποχώρηση τα ξένα χρηματιστήρια δεν κάνουν κάτι περισσότερο- τίποτε λιγότερο από το να «διορθώνουν» τον τελευταίο ανοδικό κύκλο, που σηματοδοτήθηκε μετά την υπόθεση της Lehman Brothers.

Το ΧΑ πλήττεται περισσότερο, βαθύτερα καθώς η τραπεζοβαρής διάρθρωση του πιέζει τον κλάδο, τους βασικούς δείκτες στα προ της επέκτασης των ομίλων χαμηλά επίπεδα. Ουσιαστικά μέσω της διόρθωσης ο κλάδος «επιστρέφει» στο σημείο επιχειρηματικής εκκίνησης.

Για αυτό φρονούμε, πως είτε με αφορμή το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων είτε με αφορμή τους ελέγχους- διάγνωση της Black Rock το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα επανασυντεθεί σε μία εντελώς διαφορετική μορφή από αυτήν που γνωρίζαμε τα τελευταία 10-15 χρόνια. Αναπόφευκτη εξέλιξη, νομοτελειακή κατά την εκτίμηση αρκετών ψύχραιμων παρατηρητών του κλάδου.

Όμως αυτό, που επί της ουσίας αφορά την πραγματική οικονομία, την κοινωνία είναι να επαναλειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα ως πηγή χρηματοδότησης, στήριξης υγιών επιχειρήσεων, καινοτόμων εταιρειών, διορατικών επαγγελματιών.

Όλα αυτά αποτυπώνονται στην επιστροφή (και) των αποτιμήσεων σε θεαματικά χαμηλότερα επίπεδα. Στα 3,5 δις. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία της ΕΤΕ, η μετοχή τας οποίας διόρθωσε σήμερα έως τα 3,64 ευρώ. Της Alpha Bank έως τα 1,38 δις. ευρώ, της Eurobank έως τα 1,19 δις. ευρώ αλλά και της Κύπρου στα 989 εκατ. ευρώ.

Άλλωστε η συνεδρίαση είχε… ουρά διόρθωσης από το χθεσινό άδειασμα, την σταθεροποίηση της ΕΤΕ κάτω από τα 4 ευρώ, τη νέα συρρίκνωση της αποτίμησης των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Παρεμπιπτόντως στα 1,38 δις. ευρώ η αποτίμηση της ΔΕΗ αν είναι δυνατόν, αν είναι δυνατόν… Εξ αρχής-από την προσυνεδρίαση- είχαν διαφανεί οι βλέψεις των «πωλητών» στα Παράγωγα έχοντας θέσει τον πήχη για τον 20άρη προς τις 405 μονάδες. Στις 404,55 μονάδες έκανε ελάχιστη τιμή ημέρας ο Ftse20 στα πρώτα 30-35΄της συνεδρίασης και έκτοτε ακολούθησε ομαλή μετακύληση θέσεων. Λογικά πράγματα δηλαδή.

Στη συνέχεια στην Κύπρου βγήκε μία αντίδραση (έως 6,5% στα 1,14 ευρώ), με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να περνά οριακά το 1 δισ. ευρώ με αντεπίθεση στο κλείσιμο, ο Μυτιληναίος προς τα 3,8 ευρώ επιβεβαιώνοντας πλήρως την εκτίμηση μας για μετοχή σηματωρό- χαρτί τάσης.

Στα 15,02-15,39 ευρώ η διακύμανση για τη μετοχή της CocaCola 3 E, όπου τελευταία γίνονται με τη μορφή πακέτων πωλήσεις σε ξένα χαρτοφυλάκια. Λίγο μετά τις 16.15 η Alpha Bank επιβεβαίωσε την συγκριτικά καλύτερη θέση της με τους αγοραστές να ανεβαίνουν λίγο προς τα 2,62 ευρώ.

Μαζεύτηκαν και οι απώλειες για τον ΓΔ σταδιακά προς τις 960-965 μονάδες, του Ftse20 προς τις 410 με την Εθνική προς τα 3,70 ευρώ. Στα FFG ο αγοραστής των τελευταίων ημερών ολοκλήρωσε το πρόγραμμα, η ζήτηση τραβήχτηκε και η τιμή της μετοχής πιέστηκε έως τα 7,25 ευρώ.

Κέρδη 18% για την Proton, μετά την είδηση της διάσωσής της με τη συμμετοχή των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση αντίδραση σημειώθηκε για τη μετοχή της Eurobank Properties (και λόγω αγοράς μετοχών από τον μέτοχο της εταιρείας), ενώ η Τέρνα Ενεργειακή παρά τις αγορές (από μετόχους) υποχώρησε έως και 4,4% στα 2,10 ευρώ.

Στα ενδιαφέροντα της ημέρας η επιτυχής (δεδομένης της συγκυρίας) κάλυψη των δημοπρασιών με συμπληρωματικές προσφορές ύψους 21,18 εκατ. ευρώ. Ανάλογα και για τις πολύ μεγαλύτερες καλύψεις (σχετικό θέμα στον Εκηβόλο). Μία ανάσα έστω για την δυσκολότερη συνέχεια.

Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις ξένες αγορές και τα όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό της χώρας. Σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης της eZMarket η εκτίναξη των δύο βασικών δεικτών μεταβλητότητας Volatility Index και Russell 2000 προς τις 48,2 και 55,9 μονάδες αντίστοιχα παραπέμπουν σε συνέχεια της επενδυτικής αποστροφής προς την αγορά μετοχών.

Σύμφωνα με την ίδια προσέγγιση ο χρόνος ταλαιπωρίας των τραπεζικών δεικτών (Bank Index/ BKXκαι U.S Banks Index/DSBK ) θα μπορούσε να επεκταθεί μέχρι τα χαμηλά (των κλάδων) του 2009 ή και χαμηλότερα.

Θα εξαρτηθεί βεβαίως από τις εξελίξεις στο εσωτερικό, καθώς οι νέες εκτιμήσεις για ύφεση (πάνω από 4,5% το 2011) που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέα (πόσα πια νέα) μέτρα ενδέχεται να προσδίδουν άλλη δυναμική και στις πολιτικές εξελίξεις. Με ό τι αυτό ενδεχομένως να συνεπάγεται και για τον χώρο της οικονομίας.

Αυτά, και Σαββατοκύριακο, όπως μπορεί να ξεκουράσει, να ευχαριστήσει τον καθένα.

Και άντε από Δευτέρα πάλι με ακόμη πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Με τον επανακάμψαντα Θανάση Σταυρόπουλο ανανεωμένο, πιο μάχιμο από ποτέ και στα γνωστά του….μετερίζια του euro2day.

---------

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Οι ξένες αγορές ορίζουν πλέον ολοκληρωτικά την τύχη της τάσης της ελληνικής αγοράς ελλείψει εγχώριων νέων, ή προσδοκιών για το άμεσο μέλλον.

Θα ήταν εξαιρετικά αφύσικο υπό το καθεστώς των διακυμάνσεων που παρατηρούνται καθημερινά να υπάρξει κάποια θετική διαφοροποίηση του Γενικού Δείκτη, την στιγμή δε που τα ανοικτά μέτωπα στο δημοσιονομικό πεδίο παραμένουν πολλά και χωρίς ευοίωνες προοπτικές.

Από το ξεκίνημα του φετινού Αυγούστου η μεταβλητότητα παραμένει κυρίαρχο χαρακτηριστικό όλων των αγορών βάζοντας την διαχείριση σε μια λογική συντήρησης του κεφαλαίου και λιγότερο αναζήτησης ευκαιριών. Έχοντας ως πρόσφατη εμπειρία την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ κατά μία βαθμίδα η λογική των κινήσεων βασίζεται περισσότερο στο ένστικτο «ότι κάτι δυσάρεστο υπάρχει στον ορίζοντα» παρά στο επιβεβαιωμένο γεγονός που είθισται να έχει πιο μετρήσιμες επιπτώσεις.

Αυτή η συμπεριφορά έχει οδηγήσει τις αγορές σε μια σταθερή απομείωση πλούτου και εγκατάλειψης των θεμελιωδών μεγεθών. Ο Αύγουστος της απογοήτευσης έχει στείλει βιομηχανικές εταιρίες σε αποτιμήσεις κοντά στο 20% με 30% της αξίας των παγίων τους, τράπεζες σε αποτιμήσεις χαμηλών 15ετίας και εταιρίες που βρίσκονται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης ή πώλησης ποσοστών σε «απαγορευτικά τιμήματα» διαπραγμάτευσης.

Η εγχώρια αγορά αντανακλά την απογοήτευση και την κακή ψυχολογία που υπάρχει στην πραγματική οικονομία και καθώς οι ξένες αγορές συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία είναι μάλλον απίθανο να προσελκυθεί ενδιαφέρον από το εξωτερικό αφού το ΧΑ είναι αγορά δεύτερου χρόνου σε ότι αφορά τις εισροές των ξένων επενδυτών.

Για την εγχώρια ρευστότητα ούτε λόγος. Θα πρέπει πρώτα να διαπιστωθεί αύξηση στις καταθέσεις και στα ταμεία των τραπεζών για να θεωρηθεί ότι το χρήμα επιστρέφει στην αγορά ξεκινώντας από τις πιο συντηρητικές και καταλήγοντας σε πιο επιθετικές επενδύσεις.

Άρα προς το παρόν η αγορά μπορεί να αρκεστεί σε αντιδράσεις οι οποίες συντηρούνται σε ένα βαθμό με μόχλευση, αγορές ιδίων και δραστηριοποίηση των εχόντων προνομιακή πληροφόρηση και λιγότερο εώς καθόλου από την εισροή φρέσκων κεφαλαίων.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έδειξε ιδιαίτερα αδύναμος να ολοκλήρωσει μια ελάχιστη αντίδραση ως τις 1.030 μονάδες αφού πάνω από τις 1.000 μονάδες ήταν εμφανής η αδυναμία διατήρησης κάποιων τιμών σε δεικτοβαρείς τίτλους. Η τάση παραμένει σταθερά πτωτική και οι ταλαντωτές συνεχίζουν να βρίσκονται στα μεσοπρόθεσμα διαγράμματα τους σε υποτιμήσεις οδεύοντας προς την περιοχή της υπερβολής.

Το σενάριο της διόρθωσης παραμένει μεν σε ισχύ λόγω των ισχυρών τοπικών υποτιμήσεων και των ανοδικών αποκλίσεων στους ταλαντωτές αλλά από την άλλη πλευρά η αγορά φαίνεται ότι δεν θα ξεκινήσει μια κίνηση αυτονόμησης χωρίς την συνδρομή των ξένων αγορών παρά τις συντηρητικότερες απώλειες που καταγράφηκαν κατά την περασμένη εβδομάδα σε επίπεδο Δείκτη. Διατηρούμε την στάση αναμονής αναμένοντας κάποια αντίδραση που θα δικαιολογούσε κάποια ελάχιστα σημεία διόρθωσης από τα πρόσφατα χαμηλά.

Η αγορά έχει συμπληρώσει τέσσερις εβδομάδες αθροιστικών απωλειών 26% έχοντας αυξημένες πιθανότητες διακοπής του πτωτικού σερί κατά τις προσεχείς ημέρες".

---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 961,96 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 2,94% και ετήσιες απώλειες 31,97%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε χαμηλότερα 4,29%, ο Mid 30 με απώλειες 1,4% και ο Small Cap 80 με πτώση 4,09%.

Από τους επιμέρους κλάδους εβδομαδιαίες απώλειες μεταξύ άλλων σημείωσαν: O κλάδος Προσωπικά & Οικιακά Προϊόντα 8,64%, η Τεχνολογία 6,83%, οι Τράπεζες 5,75% και οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες 5,67%.

Εβδομαδιαία κέρδη για τους κλάδους: Εμπόριο 12,77%, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας 2,58% και Ασφάλειες 2,5%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: εβζ 37,5%, Μπουτάρης 28,57%, Μοτοδυναμική 20%, Μουζάκης 20%,Ίλυδα 19,44%, ΚΑΕ 13,34%, Ικτίνος 11,76%, Proton Bank 11,43%, Κτήμα Λαζαρίδη 10%, Avenir 10%

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Sciens (-26,92%), Logismos (-18,75%) Euromedica (-16,28%), Γενική Τράπεζα (-15,94%), ΤΤ (-14,84%), ΜΡΒ (-13,89%), AC Company (-13,33%), Pasal (-13,33%), Τεχνικές Εκδόσεις (-13,16%) και ΚΡΕΚΑ (-12,96%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v