Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα επίπεδα των πρώτων στηρίξεων η Σοφοκλέους

Διόρθωση μέχρι τις πρώτες στηρίξεις για το Χ.Α. που περιμένει τις πολιτικές εξελίξεις. Κράτησαν οι 850 μονάδες για το Γ.Δ. και «παλεύει» τις 320 μονάδες ο FTSE-20. Αυξημένος ο τζίρος με κατοχύρωση θέσεων κυρίως στις τράπεζες.

Τα... απόνερα των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων επιχειρούν να μαζέψουν στο Χ.Α. Λίγο ως πολύ προδιαγεγραμμένη η διόρθωση από τις τελευταίες τοπικές κορυφές, ωστόσο εύγλωττο το ενδιαφέρον για τη μέτρηση της έκτασης της διόρθωσης.

Προσώρας οι 855 και οι 319 μονάδες είναι τα χαμηλά ημέρας (των πρώτων 30΄-35΄της συνεδρίασης), με την τεχνικότητα των βασικών δεικτών να μην εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία. Τουλάχιστον μέχρι τις 11.05 όπου οι απώλειες για τον Γ.Δ. είχαν μαζευτεί έως τις 865 μονάδες και για τον 20άρη έως τις 325 μονάδες.

Σε αυτό το διάστημα, οι συναλλαγές είχαν ξεπεράσει τα 19,2 εκατ. ευρώ (μάλλον υψηλές για αρχή διορθωτικής συνεδρίασης), με 4,3 εκατ. ευρώ να αλλάζουν χέρια στην Εθνική.

Από την αρχή... επιστρατεύθηκε η (ελάχιστο στα 16,75 ευρώ), που με την κεφαλαιοποίηση των 6,21 δισ. ευρώ και με τη στάθμιση-βαρόμετρο καθίσταται απαραίτητη για την αρχή της ημέρας.

Στη συνέχεια ακολούθησε ο ΟΠΑΠ, με τους αγοραστές να ανεβαίνουν έως τα 5 ευρώ και σήμερα με αυξημένες συναλλαγές. Στη μετοχή του Οργανισμού φέρεται να έχουν ολοκληρωθεί οι αγορές και το χτίσιμο θέσης από το λονδρέζικο fund, κινήσεις όμως γίνονται κυρίως από αμερικάνικα σπίτια. Η Goldman Sachs έχει και σήμερα παρουσία.

Στις τράπεζες, οι ρευστοποιήσεις και οι απώλειες ήταν σημαντικές, με τις συναλλαγές να παραπέμπουν σε μαζικότερη του αναμενομένου κατοχύρωση υπεραξιών. Περί τα 15 εκατ. ευρώ έφτανε ο τζίρος στις τραπεζικές μετοχές του δείκτη, με την Πειραιώς να κάνει πάνω από 3 εκατ. τεμάχια και να διορθώνει έως το 0,582 ευρώ.

Έως τα 2,23 ευρώ υποχώρησε η Εθνική, έως τα 2,15 ευρώ η Alpha Bank και έως το 1,19 ευρώ η Eurobank. Σημειωτέον πως η Alpha Bank έδειξε τη συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά εχθές (μεταξύ των τεσσάρων θεωρούμενων συστημικών τραπεζών), με τους πωλητές να επικρατούν προς το τέλος της συνεδρίασης.

Χαμηλότερες τιμές για ΟΤΕ, ΔΕΗ, δεν προσφέρουν, μέχρι τώρα τουλάχιστον, τις απαραίτητες βοήθειες, ενώ ευμετάβλητη παραμένει η φορά για Βιοχάλκο, Μυτιληναίο και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ανάλογη εικόνα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον δείκτη να υποχωρεί προς τις 950 μονάδες, παραμένοντας ωστόσο αρκετά υψηλότερα της τελευταίας στήριξης (μέχρι πρόσφατα αντίστασης ) των 870 μονάδων.

Η συμπεριφορά του FT Mid παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον εδώ και καιρό, καθώς έχει προηγηθεί της αγοράς λειτουργώντας σαν... προπομπός της ανοδικής αντίδρασης που ακολούθησε.

Πάντως, μέχρι τις 11.10 η διακύμανση μετοχών-σηματωρών, όπως θεωρούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Intralot, EXAE και ακόμη άλλες 2-4, δεν παραπέμπει σε ακύρωση της μέχρι και τα υψηλά της 22ας - 23ης/10 ανοδικής φοράς τους.

Σημειωτέον πως στις 11.14 ο τζίρος ξεπερνούσε τα 24 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v