Εκτόξευση ΧΑ πάνω από τις 900 μονάδες!

Λύση πακέτο με Ισπανία και ευνοϊκότερους όρους για τους μετόχους των τραπεζών «βλέπει» το Χ.Α. Λίγο πριν τις 15:00 ξεπέρασε τις 900 μονάδες. Μεγάλα κέρδη για Λαϊκή, Κύπρου, αλλά και για Alpha, Eurobank, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΕΤΕ.

Εν μέσω αντικρουόμενων εκτιμήσεων για τον χαρακτήρα της κρίσης που βιώνει η Ελλάδα το Χ.Α. επιμένει ανοδικά. Με το Γενικό Δείκτη να υπερβαίνει τις 900 μονάδες λίγο πριν τις 15:00, τον FTSE-20 προς τις 340 μονάδες (άνοδος 4,9%) και τον τραπεζικό και τον FT Mid σε ανοδικό κανάλι.

Και με τις συναλλαγές να ενισχύονται όσο περνά η ώρα, φτάνοντας περίπου στις 15.00 τα 86 εκατ. ευρώ. Από αυτά 12,2 εκατ. ευρώ έχουν αλλάξει χέρια στον ΟΠΑΠ, άλλα 14 εκατ. ευρώ στην Κύπρου, περί τα 10,3 εκατ. ευρώ στην Εθνική, σχεδόν 9 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank, ενώ ακολουθούν Πειραιώς, Λαϊκή, Eurobank, ΟΤΕ αλλά και 3E, ΔΕΗ.

Το ενδιαφέρον είναι πως συναλλαγές που φτάνουν το 3,7 εκατ. ευρώ είχαν γίνει μέχρι πριν λίγο στα Ελληνικά Χρηματιστήρια, ενώ υψηλός τζίρος πραγματοποιείται και σε Σιδενόρ, Τέρνα Ενεργειακή, Fourlis, Frigoglass, Υγεία, Αττικής, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Καλώδια.

Θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε αυτήν τη διάχυση ενδιαφέροντος, ρευστότητας σε αρκετά χαρτιά του 20άρη και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Κυρίως σε μετοχές-σηματωρούς, ότι αυτό προοιωνίζεται για τη συνέχεια.

Από τη μία η Deutsche Bank κάνει λόγο για λύση πακέτο του ελληνικού προβλήματος (με Ισπανία κ.ά.). Από την άλλη το Bloomberg εκτιμά πως η Ελλάδα βυθίζεται σε ύφεση παρόμοια με εκείνη που βίωσαν ΗΠΑ και Γερμανία τη δεκαετία του 1930, προειδοποιώντας πως η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 18,4% τα τελευταία 3 χρόνια.

Θα επιμείνουμε, ωστόσο, στα όσα αναφέρει η Αναστασία Παπαϊωάννου περί ελληνικής επανάκαμψης της Goldman Sachs. Παράμετρος που είχε αναφερθεί από το προσυνεδριακό σχόλιό μας. Ενδιαφέρον στο σχετικό θέμα της Αναστασίας έχουν και τα σχόλια χρηστών (Κωνσταντίνας Πλουμή, Gidi, Συμμέτοχου, Tony Montana).

Στο ταμπλό και πάλι, όπου η Λαϊκή αντιδρά έως 28,89%, η Κύπρου κατά 16,92% και ακολουθούν Alpha Bank, MIG, Πειραιώς, Eurobank αλλά και ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ.

Κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες επιχειρούν να προεξοφλήσουν τη λύση πακέτο του ελληνικού προβλήματος, ποντάρισμα που φαίνεται να ελκύει και άλλο βραχυπρόθεσμο χρήμα με την προοπτική προσέγγισης μετά από μήνες των 900 μονάδων.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2011 ο Γενικός Δείκτης έχει να «δει» την ευρύτερη περιοχή των 900 μονάδων, με τοπική κορυφή τις 958 μονάδες που είχαν σημειωθεί στη συνεδρίαση της 30ης/8/2011.

Ανάλογη επιστροφή προς το… υψηλότερο παρελθόν και συγκεκριμένα προς τη σημαντικότατη περιοχή των 350 μονάδων έχει να σημειωθεί για τον FTSE-20.

Όσον αφορά τις τράπεζες, θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε την Alpha Bank που προηγείται αυτής της επαναφοράς από τον τραπεζικό κλάδο. Αναφέρουμε ενδεικτικά τα 2,51 ευρώ της συνεδρίασης της 30ης Αυγούστου του 2011.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v