ΧΑ: Αντιμέτωπο με τις 900 μονάδες

Με τα τοπικά υψηλά των 800 (ΓΔ) και 350 μονάδων (FT 20) έρχεται αντιμέτωπο το ΧΑ. Ζητούμενη η απορρόφηση της προσφοράς-κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων υπεραξιών και η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων.

Σε ανατροφοδοτούμενη άνοδο αναφερόταν εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τις τράπεζες να ωθούν έστω και ενδοσυνεδριακά το Χ.Α. πάνω από τις 900 μονάδες.

Τελικές τιμές στις 894 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 336,5 o FTSE 20, με τοπική κορυφή (ημέρας) τις 344,6 μονάδες. Δηλαδή, από τεχνικής πλευράς, πολύ κοντά στην κρίσιμη ζώνη πέριξ των 350, που από μερίδα διορατικών αναλυτών και παικτών θεωρείται εδώ και καιρό ισχυρό σημείο αναφοράς.

Στον Εκηβόλο (της 19ης/10) είχαμε ανεβάσει σχετικό διάγραμμα του 20άρη (από την ομάδα ανάλυσης της eZMarket), κάνοντας λόγο για... αρμονική εξέλιξη του σχηματισμού. Σημειωνόταν δε η εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση της ανοδικής διάσπασης ΚΑΙ των 350 μονάδων (με αυξημένες συναλλαγές), προκειμένου να ενισχυθεί το ενδεχόμενο της προσέγγισης των 438 μονάδων.

Περιοχή που είναι κατά την τεχνική προσέγγιση αρκετών ισχυρότατο σημείο αναφοράς, καθότι σχετίζεται με τη μακροπρόθεσμη κίνηση της αγοράς και την όλη διαδικασία διόρθωσης που ξεκίνησε από το ιστορικό υψηλό του Σεπτεμβρίου 1999 και της τοπικής κορυφής των αρχών του 2000. Με ενδιάμεσο βέβαια τον ανοδικό σχηματισμό - αντίδραση που σηματοδοτήθηκε από τα χαμηλότατα -πυθμένα- της 31ης/3 2003 και έφτασε έως τα επίσης τοπικά υψηλά το φθινόπωρο του 2007.

Αυτή είναι η ευρύτερη κι η μακροπρόθεσμη εικόνα, όπου το Χ.Α. αφομοιώνει, προεξοφλεί και προλαβαίνει τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, με τη νέα προσπάθεια αντίδρασης -αυτήν τη φορά- από τα ιστορικά ελάχιστα.

Θυμόμαστε τις 471,35 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη (απόδοση 52,5% στο 3μηνο), τις 167,8 για τον 20άρη (απόδοση 60,57% την ίδια περίοδο), την αντίδραση προπομπό του ιχνηλάτη δείκτη FΤMid (από τα ελάχιστα των 453 μονάδων - απόδοση 64,52% στο 3μηνο) και με καθυστερημένο τον τραπεζικό κλάδο.

Ο δείκτης του τελευταίου, από τη στιγμή όπου διέσπασε ανοδικά την πρώτη ισχυρή αντίσταση (των 340 μονάδων - σχετικό διάγραμμα του κλαδικού δείκτη από τον calculator-analysis.gr στον Εκηβόλο της 8ης/10), οδηγεί την τελευταία ανοδική κίνηση προεξοφλώντας κατ' αρχάς μία συνολική λύση πακέτο (με την Ισπανία κ.λπ.) και ευνοϊκότερο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης και α.μ.κ. τουλάχιστον των συστημικών τραπεζικών ομίλων.

Σε αυτήν τη συγκυρία, ζητούμενη παραμένει η επιβεβαίωση (ή όχι) της δυναμικής της αγοράς, υψηλότερα των 900 μονάδων για τον Γ.Δ. και βεβαίως των 350 για τον 20άρη, καθώς εμφανής είναι η κινητικότητα σε αρκετά επιχειρηματικά μέτωπα.

Από τις εξελίξεις στον ΟΠΑΠ, όπου ο Γιώργος Παπανικολάου αποκαλύπτει το colpo grosso με τα... λαχεία, τα νεότερα από την πλευρά της ΔΕΗ (και από την αγορά ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του διαγωνισμού για ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ), μέχρι τη συνένωση δυνάμεων Olympic Air - Αεροπορίας Αιγαίου. Αλλά και όσα αποκαλύπτει για τους οδικούς άξονες ο Φώτης Κόλλιας σε σχετικό θέμα του.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v