Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Απώλειες 14,5% σε οκτώ συνεδριάσεις

Η διάσπαση απλού και εκθετικού ΚΜΟ 200 ημερών ενεργοποίησε επιθετικές πωλήσεις στη Σοφοκλέους. Σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε η μετοχή της EEE. Έσπασαν σημαντικές στηρίξεις στις περισσότερες μετοχές του FTSE 25. Στο "κόκκινο" Eurobank, ΔΕΗ, OTE. Κέρδη για Εθνική.

Πριν ακόμα ξεκινήσει η σημερινή συνεδρίαση και από τις αρχές Ιουνίου, ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. μετρούσε πέντε πτωτικές συνεδριάσεις σε σύνολο επτά και σήμερα συμπλήρωσε την έκτη με εντυπωσιακή ευκολία και με ενδείξεις "sell off" και μικροπανικού μετά τις 15.49. Η διάσπαση του εκθετικού ΚΜΟ των 200 ημερών στις 910 μονάδες και του απλού ΚΜΟ των 200 ημερών στις 891 μονάδες, ενεργοποίησε πωλήσεις από τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με αποκλειστικό γνώμονα τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Η βραχυπρόθεσμη τάση έχει γυρίσει σε πτωτική, ενώ έχουν εξανεμιστεί, για τον Δείκτη, όλα τα κέρδη του 2013, καθώς στις πρώτες οκτώ συνεδριάσεις του Ιουνίου, ο Γενικός Δείκτης μετρά απώλειες 14,53% και ο Τραπεζικός απώλειες 27%.

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν η αναμενόμενη υποβάθμιση του Χ.Α. από τον MSCI, ο πολιτικός "joker" (όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε προηγούμενα σχόλια ο Μιχαήλ Γελαντάλις) και οι φήμες που έκαναν τον γύρο της Αγοράς, σύμφωνα με τις οποίες το τίμημα για τη ΔΕΣΦΑ είναι μικρότερο του αναμενομένου και ζητήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ συμπληρωματική προσφορά.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, σε υποβάθμιση της Ελληνικής Αγοράς στις αναδυόμενες Αγορές, από την κατηγορία των ανεπτυγμένων προχώρησε ο οίκος MSCI. Όπως ανακοίνωσε ο οίκος, ο εγχώριος δείκτης MSCI Greece θα κατατάσσεται πλέον στις αναδυόμενες Αγορές στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αναθεώρησης του Νοεμβρίου 2013. Η πιθανότητα υποβάθμισης αυξήθηκε μετά την απόφαση της Coca Cola HBC να μεταφέρει το primary listing της στο Λονδίνο τον Απρίλιο.

Η Ελλάδα έγινε η πρώτη αναπτυγμένη Χώρα που υποβαθμίστηκε σε status αναδυόμενης Αγοράς από τον MSCI, ανέφερε το Bloomberg.

Αναμενόμενη χαρακτηρίζει η NBG Securities την απόφαση του MSCI να υποβαθμίσει την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της Coca Cola Hellenic να μεταφέρει το primary listing της στον LSE. Η έκθεση της Ελλάδας στις αναπτυγμένες αγορές ήταν οριακή, και την αντιπροσώπευαν στον MSCI Global μόνο δυο μετοχές, αυτές του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ. Η υποβάθμιση μπορεί να αυξήσει τις εισροές από ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Με βάση τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής, η Ελλάδα αντιπροσώπευε λιγότερο από 0,02% των συνολικών υπό διαχείριση κεφαλαίων στις αναπτυγμένες Αγορές (ή το 0,1% στο σύνολο της αναπτυγμένης Ευρώπης). Στις αναδυόμενες Αγορές η Ελλάδα πιθανότατα θα μπει σε παρόμοια κατάταξη με τις Αγορές CE3 (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία), αν και χαμηλότερη από την Πολωνία, που σημαίνει ότι θα αντιστοιχεί στο περίπου 2% των υπό διαχείριση κεφαλαίων της Αναδυόμενης Ευρώπης και περίπου 0,30% των συνολικών υπό διαχείριση κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές.

Η υποβάθμιση σημαίνει μεγαλύτερη μεταβλητότητα για την Αγορά. Το μέγεθος των κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές με βάση την εκτίμηση της NBG Securities ανέρχεται σε περίπου 15% των κεφαλαίων των αναπτυγμένων Αγορών, που σημαίνει ότι το ενδιαφέρον για την Ελλάδα μακροπρόθεσμα θα μειωθεί. Η Ελληνική οικονομία βρίσκεται στην έκτη χρονιά ύφεσης και οι προοπτικές ανάπτυξής της δεν είναι ευνοϊκές σε σύγκριση με τις άλλες αναδυόμενες χώρες.

Κατά την χρηματιστηριακή, με βάση τους κανόνες του MSCI σε ότι αφορά τα μεγέθη των εταιρειών, το free float και την ρευστότητα, εκτιμάται ότι οι υποψήφιες για συμμετοχή στον δείκτη θα είναι οι εξής εταιρείες: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Motor Oil, FF Group και Τιτάν. Θεωρεί επίσης πως πιθανότητες να συμπεριληφθούν στον δείκτη έχουν επίσης οι Μυτιληναίος και ΜΕΤΚΑ.

Εισροές ενός δισ. δολαρίων από τα funds που επενδύουν σε δείκτες αναδυόμενων Αγορών, με εκροές 194 εκατ. δολαρίων από αυτά που φεύγουν γιατί επενδύουν σε ανεπτυγμένες Αγορές, εκτιμά η HSBC ότι θα έχει το Ελληνικό Χρηματιστήριο μετά την υποβάθμισή του. Το ειδικό βάρος στον MSCI Emerging Market δείκτη εκτιμάται ότι για τη Χώρα μας θα είναι στο 0,96%. Οι μεγαλύτερες εισροές αναμένονται σε Alpha Σελίδα μετοχήςBank, Ελ. Πετρέλαια, Πειραιώς, ΔΕΗ και Εθνική, ενώ εκροές θα υπάρξουν για τις δύο μετοχές που είναι τώρα στον MSCI Global, δηλαδή τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ.

Όσον αφορά τις πιθανολογούμενες πολιτικές εξελίξεις και σύμφωνα με το πολιτικό ρεπορτάζ, σαν επικρατέστερο σενάριο έδειχνε αυτό που ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή.

"Η Ελληνική Κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με εσωτερικές έριδες και δημόσιες διαμαρτυρίες την Τετάρτη, μετά την απόφαση για το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ και ενώ το Ελληνικό Χρηματιστήριο υποβαθμίστηκε στις αναδυόμενες Αγορές", αναφέρει σε άρθρο του το Reuters. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο αυτές εξελίξεις, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, διαταράσσουν το θετικό κλίμα απέναντι στη Χώρα. Το Reuters επικαλείται αναλυτές, οι οποίοι υποστηρίζουν πως το κλείσιμο της ΕΡΤ αποτελεί πιο άμεσο κίνδυνο για την Κυβέρνηση από την υποβάθμιση του Χ.Α.

Η απόφαση του Έλληνα Πρωθυπουργού μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην Κυβερνητική συμμαχία αναφέρει ανάλυση της JP Morgan, όμως, αν ο Σαμαράς κατορθώσει να επικρατήσει, αυτό, μεσοπρόθεσμα, θα αυξήσει τον έλεγχο των αποφάσεων από την πλευρά του. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση ενέχει σημαντικά ρίσκα, καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι η κοινή γνώμη μπορεί να αντιδράσει πιο αρνητικά αντικρίζοντας τις μαύρες οθόνες της Κρατικής τηλεόρασης, απ΄ ότι θα έκανε αντιδρώντας σε άλλα σκληρά Κυβερνητικά μέτρα.

Στα ανησυχητικά και η σημαντική άνοδος του spread για το Ελληνικό ομόλογο του 2023, ενώ και το εταιρικό ομόλογο των ΕΛΠΕ βρέθηκε και πάλι κάτω από την εισαγωγή του.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η επιβεβαιωμένη διάτρηση της περιοχής στήριξης των 975 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη, άνοιξε διάπλατα το δρόμο για μια γρήγορη κατάβαση προς τον απλό κινητό μέσο των 200 ημερών στις 890 μονάδες περίπου, αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος (υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης, Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).
 
Ζητούμενο για τη συνέχεια ήταν η διατήρηση του Δείκτη πέριξ του 200άρι, στοιχείο, όπου πιθανότατα να επέφερε γρήγορη ανοδική εκτόνωση προς τις 920 μονάδες. Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που ο Δείκτης απομακρυνθεί από τις 890 μονάδες, κάτι που επιβεβαιώθηκε σήμερα, θα πρέπει να αναμένουμε συνέχιση της υπάρχουσας βραχυχρόνιας πτωτικής τάσης προς το ισχυρό επίπεδο στήριξης των 832 με 800 μονάδων.
 
Η καθοδική διάσπαση του απλού κινητού μέσου των 55 ημερών μας έδωσε έγκαιρα το σήμα πτωτικής κίνησης για τον FTSE 25, ενώ η μετέπειτα τμήση του επιπέδου των 325 με 305 μονάδων έχει ανοίξει, όπως είχαμε αναφέρει στην προηγούμενη ανάλυση, το πεδίο για μια πρώτη επαφή με τις 280 μονάδες.
 
Διαγραμματικά πάντως ο δείκτης φαίνεται μετά και το "χάσιμο" του ψυχολογικού ορίου των 300 μονάδων να έχει βάλει ρότα για τη κρίσιμη περιοχή των 276 με 260 μονάδων. Περιοχή, όπου και διέρχονται σημαντικές βραχυχρόνιες διασταυρωμένες γραμμικές στηρίξεις.
 
Η είσοδος των νέων μετοχών της Alpha Bank, που προέκυψαν μετά την ΑΜΚ προκάλεσε ένα καθοδικό "χάσμα" στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών της μετοχής, που εκτείνεται από τα 0,48 ευρώ έως τα 0,44 ευρώ, σημείο όπου και είναι η τιμή της αυξήσεως. Η βραχυχρόνια άρνηση της μετοχής να καλύψει με αυξημένο όγκο συναλλαγών το εν λόγω καθοδικό κενό θα δημιουργήσει συνθήκες μιας νέας πτωτικής κίνησης προς τα 0,36 ευρώ.
 
Εδώ όμως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η τεχνική ανάλυση υφίσταται πάνω στις αναπροσαρμοσμένες τιμές αλλά η σημερινή Alpha Bank δεν έχει καμία σχέση με την προ ανακεφαλαιοποίησης Τραπεζικό Οργανισμό, επισημαίνει ο κ. Μάνθος.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με απώλειες έκλεισαν οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, "κόκκινα" ταμπλώ σε Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στο NYSE.
 
Ξεκινώντας από την Ασία, τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες στην Ιαπωνία υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο. Απογοητευτικά ήταν παράλληλα τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Ιαπωνική Κυβέρνηση και έδειξαν ότι οι παραγγελίες βασικού μηχανολογικού εξοπλισμού υποχώρησαν 8,8% τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για πτώση των παραγγελιών κατά 8,2%. Τις πιέσεις στο Ιαπωνικό Χρηματιστήριο τροφοδότησε και η μεγάλη πτώση του δολαρίου έναντι του Ιαπωνικού γεν. Τα Χρηματιστήρια στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, την Ταιβάν και τις Φιλιππίνες έμειναν σήμερα κλειστά λόγω τοπικών αργιών.
 
Για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες, το κόστος δανεισμού σε Ιταλική δημοπρασία ετήσιων ομολόγων κινήθηκε ανοδικά και αναρριχήθηκε στο 0,96% από 0,7% στην προηγούμενη δημοπρασία.
 
Η ανησυχία των επενδυτών για τον περιορισμό της επιθετικής νομισματικής πολιτικής απ' τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες εξακολουθεί να επηρεάζει τις Χρηματαγορές ωθώντας σε σημαντικές πωλήσεις στις αποκαλούμενες "ρισκαδόρικες" Αγορές και σ' αυτές των ομολόγων. "Η παλίρροια γύρισε για το χρέος της Ευρωπεριφέρειας", λέει ο Nicholas Spiro, επικεφαλής της Spiro Sovereign Strategy "Τελευταία είχε επικρατήσει μία αίσθηση ηρεμίας στην Αγορά της Ευρωπεριφέρειας.... Ωστόσο η αύξηση παγκοσμίως στις αποδόσεις των ομολόγων και η μεταβλητότητα του τελευταίου μήνα, μας υπενθυμίζει ότι τα θεμελιώδη στοιχεία θα επανέλθουν στο προσκήνιο", σχολιάζει η Janet Henry της HSBC.
 
Η αυξανόμενη μεταβλητότητα στις Αγορές ομολόγων θα επηρεάσει πλέον και τις Αγορές της Περιφέρειας της Ευρωζώνης, σημειώνει το CNBC.
 
Εξαιρετικά ανήσυχη είναι η επενδυτική κοινότητα για την πορεία των ομολόγων παγκοσμίως, μετά και τις τελευταίες κινήσεις στο ταμπλό και την προοπτική η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed να αυξήσει το βασικό επιτόκιο. Αυτό αναφέρει η Societe Generale στην τελευταία ανάλυσή της. Σύμφωνα με τον οίκο, κλειδί στην διαμόρφωση των συνθηκών της Αγοράς παραμένει η πολιτική της Bank of Japan και το αν αυτή δείξει θετικά αποτελέσματα σχετικά γρήγορα. Εάν η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας μπορέσει να κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά μεσοπρόθεσμα, τότε μπορεί να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες. Σε διαφορετική περίπτωση η "φούσκα" στα ομόλογα θα σκάσει με απρόβλεπτες συνέπειες στις Κεφαλαιαγορές.

Οι Αγορές παγκοσμίως έχουν αρχίσει να κινούνται ανήσυχα εξαιτίας των συζητήσεων και της πίστης ότι η Fed σύντομα θα αποσύρει τα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Αυτό όμως είναι κάτι που δύσκολα θα συμβεί στις επόμενες εβδομάδες, εκτιμά η Goldman Sachs, που επισημαίνει πως ακόμα και αν η Αμερικανική ανάπτυξη επιταχυνθεί από το 2014, όπως εκτιμά και η GS, η Αμερικανική οικονομία θεωρείται αβέβαιο ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει σε πλήρη παραγωγικότητα εξαιτίας της στενότητας που παρατηρείται στην Αγορά εργασίας. Η GSεκτιμά ότι η πρώτη κίνηση μείωσης της στήριξης από τη Fed, θα έρθει στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου και μόνο αν υπάρξει κάποια συγκλονιστική μείωση της ανεργίας ή αύξησης του πληθωρισμού, η Fed θα προχωρήσει σε απόσυρση των μέτρων από το Σεπτέμβριο.
 
Έρχονται μαζικές αναδιαρθρώσεις χρέους σε όλες τις Χώρες της αδύναμης Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, προειδοποιεί εκ νέου, ο γνωστός αναλυτής της Citigroup, W. Buiter. "Προσεχώς θα πραγματοποιηθούν μαζικές αναδιαρθρώσεις χρέους στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και ίσως και στη Σλοβενία", υποστηρίζει ο Buiter.

Ταυτόχρονα προβλέπει, πως η Ευρωζώνη θα παραμείνει δέσμια της ύφεσης για αρκετό διάστημα ακόμη.
 
Οι ήχοι που δείχνουν ότι κάποιοι “ρουφούν” ρευστότητα από τις Αγορές δυναμώνουν, διαπιστώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Pimco, Mohamed El Erian, που  με σημερινό του άρθρου, που κάνει λόγο για μετατόπιση των συνθηκών ρευστότητας με τις εξής άμεσες επιπτώσεις:
 
Η μεγαλύτερη μεταβλητότητα αναγκάζει τα πιο παραδοσιακά χαρτοφυλάκια να μειώσουν τις θέσεις τους στις Αγορές με μεγάλη ταχύτητα.

Τα χαρτοφυλάκια που έχουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων προσπαθούν να επιστρέψουν στις πιο συνηθισμένες τους επενδυτικές κατηγορίες, και διαπιστώνουν ότι είναι ολοένα και δυσκολότερο να το κάνουν αυτό με τακτικό τρόπο.
Εκροές χρημάτων καταγράφονται στα αμοιβαία κεφάλαια και άλλα funds.
Υπάρχει μειωμένη προθυμία από τους dealers να προχωρήσουν στις δραστηριότητες του market making, καθώς δεν θέλουν να διατηρούν πολύ μεγάλες ανοικτές θέσεις.
 
Αυτή η μετατόπιση της ρευστότητας θα συνεχιστεί στο προσεχές διάστημα, εκτιμά ο El Erian, και παρότι συστήνει προσοχή, συμβουλεύει επίσης τους επενδυτές να αναζητήσουν τους ελκυστικούς θύλακες αξίας που θα κάνουν την εμφάνισή τους στις Αγορές.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ και ξεκινώντας από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΕΕΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank Properties, Intralot, Motor Oil, ενώ στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, Βιοχάλκο και Τέρνα Ενεργειακή.
 
Και να σκεφτεί κανείς ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, έχοντας επικεφαλής τους Τραπεζικούς τίτλους. Έτσι η μετοχή της Alpha Bank αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,4400 ευρώ (+8,64%), της Εθνικής μέχρι τα 4,1900 ευρώ (+5,01%), της Πειραιώς μέχρι τα 1,5600 ευρώ, ο Τραπεζικός δείκτης μέχρι τις 178,56 μονάδες (+4,86%) και ο Γενικός Δείκτης μέχρι τις 905,93 μονάδες (+1,12%).
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι πλην της Αττικής, οι υπόλοιποι Τραπεζικοί τίτλοι που ενεπλάκησαν οι εμπλέκονται με αυξήσεις κεφαλαίου, κινούνται χαμηλότερα από την τιμή της ΑΜΚ.
 
Το warrant της Alpha Bank, το οποίο θα πρέπει να σημειωθεί ότι διαπραγματεύεται σύμφωνα με το ωράριο του Χ.Π.Α., δηλαδή από τις 10.15 έως τις 17.20, έκλεισε στα 0,6160 ευρώ (+10%), διακινώντας 15513347 τεμ.
 
Το δικαίωμα της Πειραιώς έκλεισε στα 0,0120 ευρώ (-52%), διακινώντας 13490023 τεμ. και το δικαίωμα της Αττικής στα 0,0060 ευρώ (-70%), ενώ διακίνησε 3054364 τεμ.
 
Δύο οι "πράσινοι" τίτλοι στο ταμπλώ του 25αρη, όπου αμετάβλητες έκλεισαν οι μετοχές των Τιτάνα και Alpha Bank. Πιο συγκεκριμένα με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι μετοχές των Εθνικής (+3,51%) και ΕΥΔΑΠ (+0,36%).
 
Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για MIG (-10,26%) και ΕΧΑΕ (-8,29%). Απώλειες μεγαλύτερες του 7% για Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή και Intralot και του 6% για ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΟΤΕ, Eurobank Propertries και Motor Oil, ενώ με μικρότερες, αλλά σημαντικές, απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE25.
 
Ο Γενικός Δείκτης, μετά τις 12.20 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 863,35 μονάδες (16.21) και έκλεισε στις 867,08 με απώλειες 3,21%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 88,5 εκατ., από τα οποία τα 6,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΤΙΤΚ, ΑΡΑΙΓ, ΑΛΦΑ, ΜΛΣ).
 
Εκ νέου κακή η τελική εικόνα με 51 ανοδικές μετοχές έναντι 97 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με διπλάσιο ποσοστό πτώσης (!)
 
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ και τον τίτλο της Εθνικής, "neutral" για τη μετοχή, λόγω αβεβαιότητας, δηλώνει η Citi σε έκθεσή της όπου αποφεύγει να δώσει τιμή-στόχο για τον τίτλο.  Όπως αναφέρει ο οίκος, πολλά θα εξαρτηθούν από εξωγενείς παράγοντες, όπως το Ελληνικό μακροοικονομικό και Τραπεζικό περιβάλλον και η εξέλιξη της ποιότητας ενεργητικού. Το βασικό εργαλείο της Εθνικής για την ενίσχυση των εποπτικών της κεφαλαίων είναι οι πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού, υπογραμμίζει η Citi, σημειώνοντας ότι πιθανές πωλήσεις στην ΝΑ Ευρώπη θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα κεφάλαια της Τράπεζας έως και κατά 110 μονάδες βάσης. Όπως αναφέρει ο οίκος, η αποτίμηση της ΕΤΕ είναι "γενναιόδωρη" λόγω των προοπτικών ισχυρών κερδών για την Τράπεζα, ακόμη και στην Ελλάδα σε κάποια στιγμή στο μέλλον. Το 2014 η Citi προβλέπει ότι η Εθνική μπορεί να μηδενίσει τις ζημιές της ενώ η απόδοση ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας εκτιμάται ότι θα είναι διψήφια από το 2015 (προβλέπει RoE 12%) και μετά.
 
Στην περίπτωση της Alpha Bank, τιμή-στόχο στα 0,3 ευρώ, δίνει για τον τίτλο της Alpha η Keefe, Bruyette and Woods με σύσταση "underperform" για τη μετοχή. Ο οίκος, στην έκθεσή του, υπογραμμίζει ότι το "μαξιλάρι" κεφαλαίων πάνω από τα ελάχιστα κύρια εποπτικά κεφάλαια του 9% είναι αρκετό για να απορροφηθούν οι μελλοντικές ζημιές, τις οποίες εκτιμά περίπου στο 1 δισ. έως και τη χρήση του 2014. Η KBW προβλέπει ότι τα κέρδη προ προβλέψεων της Τράπεζας θα εμφανίσουν βελτίωση από το β' εξάμηνο του 2013 λόγω χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης και συνεργιών από τη συγχώνευση με την Εμπορική. Παράλληλα, εκτιμά ότι η Τράπεζα θα εμφανίσει ήπια κέρδη το 2014.
 
Την επανέναρξη της κάλυψης της μετοχής της Alhpa Bank, με σύσταση "hold" και τιμή-στόχο 0,514 ευρώ, γνωστοποίησε η Eurobank Equities. Η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι η Alpha Bank ολοκλήρωσε την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης με επιτυχία, ενώ αναθεωρεί τις προβλέψεις της για το 2013, αναμένοντας προσαρμοσμένες ζημίες 1 δισ. ευρώ έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ζημίες 732 εκατ. ευρώ. Επί τα χείρω αναθεωρεί η χρηματιστηριακή και τις προβλέψεις της για το 2014, περιμένοντας ζημίες 426,1 εκατ. ευρώ, 150 εκατ. ευρώ υψηλότερες σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση.
 
Στον μη Τραπεζικό 25αρη και στους περισσότερους τίτλους που τον απαρτίζουν η τεχνική εικόνα "γέρνει" επικίνδυνα.
 
Ξεκινώντας από την Coca-Cola HBC AG, σήμερα ο τίτλος έδωσε το χαμηλότερο κλείσιμο από την είσοδό του στο Χ.Α. στις 29/4. Μάλιστα ενδοσυνεδριακά υποχώρησε σημαντικά χαμηλότερα από τα 18,40 ευρώ που ήταν η τιμή εισαγωγής.
 
Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον ΟΤΕ που έχασε την στήριξη των 6,10 ευρώ και η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη 5,10 - 5,00 ευρώ.
 
Σημαντικές στηρίξεις έσπασαν καθοδικά και οι Motor Oil (7,00 ευρώ), Ελ. Πετρέλαια (6,80 - 6,70 ευρώ) και Intralot (1,87 ευρώ), με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 6,20 ευρώ για την Motor Oil, στα 5,80 ευρώ για τα Ελ. Πετρέλαια και στα 1,50 ευρώ για την Intralot.
 
Τίποτα το ιδιαίτερο, χαμηλότερα του 25αρη, πλην ίσως της περίπτωσης του Δρομέα που οι αγοραστές ανεβαίνουν αργά αλλά σταθερά.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια, με το συμβόλαιο του πρώτου μήνα να ακολουθεί τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, διατηρώντας το discount στο 0,95%
 
Οι μετακυλίσεις θέσεων σε συνδυασμό με την σχετική μεταβλητότητα, αύξησαν την συναλλακτική δραστηριότητα στα συμβόλαια του δείκτη και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (24.920 συμβόλαια).
 
Σε ρόλο θεατή τα ξένα χαρτοφυλάκια.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 21.803 - 15.644 Ιουνίου, 5.454 Ιουλίου, 445 Αυγούστου και 60 σειράς Σεπτεμβρίου- τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 290,75) κινήθηκαν μεταξύ 282,25 και 306,5 μονάδων.
 
Αυξήθηκε, σχετικά, ο δανεισμός τίτλων (55.000 ΟΠΑΠ, 6.700 Ελλάκτωρ, 14.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (931), ΟΤΕ (5.580), MIG (1.279), Μυτιληναίο (1.261), ΔΕΗ (3.852), Eurobank (5.770), Ελλάκτωρα (1.221), ΕΧΑΕ (1.008), Intralot (812), Ελ. Πετρέλαια (634), ΓΕΚ (967), Βιοχάλκο (151), Motor Oil (260), Jumbo (312), Σιδενόρ (231), Τέρνα Ενεργειακή (367), Eurobank Properties (134).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTASE Large Cap παρέμεινε σταθερή στο 47%, με την συναλλακτική δραστηριότητα να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στα συνολικά 496 δικαιώματα (335 calls και 161 puts).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8.252.452 τεμ.).
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v