Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Ψάχνει σημείο ισορροπίας

Στο επίκεντρο της Σοφοκλέους οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις αλλά και το θέμα της ΔΕΠΑ. Σημείο αναφοράς οι 280 μονάδες για τον FTSE 25. Προβληματίζουν οι ρευστοποιήσεις ξένων σε μη τραπεζικά χαρτιά-σηματωρούς. Στο επίκεντρο η ΕΤΕ.

Με τηλεφωνική επικοινωνία και ενδεχομένως με συνάντηση των τριών αρχηγών θα επιχειρηθεί να εκτονωθεί η κυβερνητική κρίση, και το Χ.Α. αποτυπώνει όλη αυτή την κατάσταση στη γενναία διόρθωση των τελευταίων ημερών.

Στις 867 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 294 ο FTSE Large Cap, με τον Mid στις 1.050 και μόνον τον Τραπεζικό να αντιδρά ελαφρώς προς τις 172 μονάδες. Με συναλλαγές 80,6 εκατ. ευρώ και 72,9 εκατ. τεμαχίων. Αποθαρρυντική ένδειξη οι συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις ξένων οίκων (κυρίως των 2-3 γνωστών αμερικανικών) όχι τραπεζικών τίτλων αλλά μετοχών εταιρειών, που σύμφωνα με όσα γράφτηκαν για το Roadshow της Νέας Υόρκης θα έπρεπε να προσελκύουν ήδη κάποιους πρώτους αγοραστές.

Το ότι συγκεκριμένα αμερικανικά σπίτια μειώνουν θέσεις τους - αντί να τις ενισχύουν - ομολογώ πως με προβληματίζει περισσότερο από την εικόνα που παρουσιάζει η τρικομματική κυβέρνηση ή η κόντρες(;) των τριών αρχηγών.

Η εξέλιξη στη ΔΕΠΑ δεν είναι τόσο απλή και οι συνέπειές της δεν κρύβονται πίσω από τις τελευταίες εξελίξεις με αφορμή την ΕΡΤ ή τη μερική σιγή των ΜΜΕ. Συν τοις άλλοις και τα νεότερα από το μέτωπο του ΔΕΣΦΑ δεν ήταν αυτά που θα περίμενε το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο.

Το Χ.Α. είναι πολύ ευαίσθητο μέσο, προεξοφλεί, καταγράφει όσα διαδραματίζονται παρασκηνιακά για να έρθουν αργότερα στη δημοσιότητα. Ηδη εχθές το βράδυ 2-3 πολιτικοί αναλυτές άφηναν να εννοηθεί,πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αναφέροντας μάλιστα ως πιθανή ημερομηνία τη 14η Ιουλίου. Τόσο προχωρημένα σενάρια δηλαδή... Προφανώς όλη αυτή η ρευστότητα κι η επιφυλακτικότητα λειτουργούν ανάλογα και στην αγορά και καταγράφονται σε δείκτες-αισθητήρες όπως θεωρούνται ο χρηματιστηριακός, της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων κ.ά.

Βουτιά κατά 14,5% μέσα σε μόλις οκτώ συνεδριάσεις δεν είναι δα και μικρή διόρθωση, όταν μάλιστα συντελείται σε μία περίοδο όπου η κυβέρνηση επέτεινε την επικοινωνιακή της πολιτική και έκανε σημαία της το Greovery.

Δεν είναι τυχαίο πως το Reuters στοχεύει κέντρο, κάνοντας λόγο για επιστροφή της επιφυλακτικότητας τη στιγμή που η απόδοση του 10ετούς περνά και πάλι σε διψήφιο ποσοστό, την ώρα που πολλά ξένα χαρτοφυλάκια «ρευστοποιούν» ελληνικές θέσεις τους αντί να τις ενισχύουν.

Έμπειρος παράγοντας σημείωνε εχθές το βράδυ πως δεν είναι δυνατόν το Χ.Α. να έχει μεγαλύτερες απώλειες από το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σε μία φάση που υποτίθεται πως μιλούσαμε για επιτυχημένο Roadshow, για ζωηρό ενδιαφέρον των ξένων και για ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός ήταν ειλικρινής στη χθεσινή ομιλία του στο ΕΒΕΑ, έθετε το πρόβλημα επί του τύπου των ήλων παραδεχόμενος πως η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά παραμένει, ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι τεράστιας σημασίας διαδικασία (προφανώς), αλλά η επαναχρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας αργεί ακόμη. Γι' αυτό και οι συνεχείς αναφορές στη σπουδαιότητα των χρηματοδοτήσεων- εγγυήσεων της ΕΤΕπ κατά τη μεταβατική περίοδο. Λίγο ως πολύ στην ίδια γραμμή και ο διοικητής της ΤτΕ.

Θα επιμείνουμε πως τα αποτελέσματα των εταιρειών κατέδειξαν το δομικό πλέον πρόβλημα ολόκληρων κλάδων της οικονομίας μας, τις συνέπειες του οποίου δεν μπορούν να αντέξουν επί μακρόν πολλές επιχειρήσεις, ακόμη και ισχυροί, παραδοσιακοί όμιλοι.

Είναι παράδοξο πως η αγορά δεν βουλιάζει από τα τελευταία υψηλά (των 1.152 μονάδων στις 17/5) τόσο λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αλλά εξαιτίας των πωλήσεων σε μη τραπεζικούς τίτλους.

Δεν είναι τυχαίο πως με αφορμή και την εξέλιξη στη ΔΕΠΑ ενεργοποιήθηκαν μετά από καιρό εντολές πώλησης σε μετοχές εταιρειών που σχετίζονται είτε άμεσα είτε έμμεσα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Το πρόγραμμα, παρά την προσπάθεια του Γ. Στουρνάρα και των επιτελών του, να φανεί πως υλοποιείται εκτρέπεται, και μάλιστα στην προσπάθεια πώλησης των λεγόμενων «ασημικών» . Εάν μάλιστα είναι βάσιμη η πληροφορία μας πως πωλητής στη ΔΕΗ είναι μεταξύ άλλων το αγγλικό fund Silchester τότε χρήζει μεγαλύτερης προσοχής.

Σημειώνεται ότι σήμερα ολοκληρώνεται η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας.

Από τεχνική πλευρά η διόρθωση του 25άρη στις 294 μονάδες δεν θα έπρεπε να μας κάνει επιφυλακτικούς, καθώς λίγο ως πολύ η υπαναχώρηση του FTSE Large Cap προς τις 280 προβλεπόταν σε ένα από τα 2-3 σενάρια που συνεκτιμούσαν οι ειδικοί της αγοράς. Όμως οι μέρες είναι «πονηρές», πολύ «πονηρές» όπως το euro2day επισημαίνει τις τελευταίες 2-3 ημέρες.

Και γι' αυτό οι συνεδριάσεις κι οι κινήσεις στο παρασκήνιο απαιτούν αυξημένη προσοχή, ετοιμότητα και συνεχή παρακολούθηση.

Προσώρας η ευρύτερη περιοχή των 280 μονάδων παραμένει σημείο αναφοράς για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση κι η επιστροφή του Χ.Α. στα χαμηλά των τελευταίων δύο μηνών μπορεί να είναι ένας απλός καθοδικός κυματισμός και τίποτε περισσότερο.

Θα θέλαμε πολύ να είναι έτσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v