Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μειώνεται ο αρχικός «ενθουσιασμός» στο ΧΑ

Παρά το γεγονός ότι οι μεγάλες διεθνείς αγορές διακρατούν τα αρχικά τους κέρδη, στο ελληνικό χρηματιστήριο τζίρος και αγοραστές χάνουν τον βηματισμό τους. Ο ΓΔ έχει υποχωρήσει από το υψηλό ημέρας προς τις 840 μονάδες. Κινδυνεύει να χάσει τα 3 ευρώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Διατηρούν τα κέρδη τους οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, σε αντίθεση με το ελληνικό χρηματιστήριο που έχει υποχωρήσει αισθητά από το μέχρι στιγμής υψηλό ημέρας των 856,36 μονάδων.

Σαφής και η μείωση όσον αφορά τη ροή ρευστότητας στο σύστημα, αφού η πρώτη ώρα ολοκληρώθηκε με 14,5 εκατ. ενώ μετά από 3,5 και πλέον ώρες συνεδρίασης η μεικτή αξία συναλλαγών μόλις και ακουμπά τα 39 εκατ. ευρώ.

Η Alpha Bank φαίνεται να χάνει τα αρχικά κέρδη, επιμένει να κινείται στο «κόκκινο» ο τίτλος της Εθνικής, έχει γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο η Coca Cola ενώ συνεχίζουν με αρνητικό πρόσημο Eurobank Properties, ΜΕΤΚΑ και Motor Oil.

Ιδιαίτερα για τον τίτλο της Εθνικής, χρήζει αναφοράς το γεγονός ότι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η μετοχή ακουμπά το χαμηλό ημέρας των 3,08 ευρώ και θεωρείται βέβαιο ότι εάν συνεχίσει να κινείται «νότια» δεν αποκλείεται να μπει σε δοκιμασία η επόμενη σημαντική στήριξη στα 2,70 ευρώ.

Παραμένουν στην πρωτοκαθεδρία οι τίτλοι με θετικό πρόσημο όσον αφορά την γενικότερη εικόνα του ταμπλό, όμως η αναλογία έχει μειωθεί σαφώς χαμηλότερα από το 2 προς 1.

Από τους μέχρι στιγμής θεωρούμενους δεικτοβαρείς θετικούς πρωταγωνιστές, μόνο η ΔΕΗ διακρατεί το συντριπτικά μεγαλύτερο κόμμάτι των κερδών, ενώ έχει υποχωρήσει σχετικά από τα υψηλά ημέρας ο τίτλος της Πειραιώς.

Από τις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του 25άρη και μετά την παρέλευση τριών ωρών συνεδρίασης, μόνο η Βιοχάλκο κινείται με κέρδη μεγαλύτερα των 4 ποσοστιαίων μονάδων, όπως και η MIG.

Κέρδη μεγαλύτερα του 3% για ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Σωληνουργεία Κορίνθου και Τιτάν, ενώ οι υπόλοιπες μετοχές του 25άρη έχουν σαφώς χαμηλώσει τις αποδόσεις τους εντείνοντας την ανησυχία για το υπόλοιπο κομμάτι της συνεδρίασης.

Όπως είχε αναφερθεί και στο αμέσως προηγούμενο σχόλιο, τεχνικά ζητούμενο ήταν το κλείσιμο κοντά στο υψηλό ημέρας προκειμένου να αποφορτιστεί σχετικά η καθαρά πτωτική βραχυπρόθεσμη τάση αλλά και η απειλούμενη μεσοπρόθεσμη τάση.

Αυτό μέχρι στιγμής δεν δείχνει να το επιτυγχάνει η αγορά και είναι βέβαιο ότι εάν συνεχιστεί η διάβρωση των αρχικών κερδών τα χαρτοφυλάκια που κινούνται σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θα μεταφερθούν στην πλευρά των πωλητών .

Από εκεί και πέρα και χαμηλότερα της υψηλής κεφαλαιοποίησης κάποια σχετική κινητικότητα παρατηρείται σε Revoil, Σιδενόρ, Intracom, Υγεία και λίγες ακόμα μετοχές. Αντίθετα πολλές μετοχές βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των ημερήσιων πρωταγωνιστών με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές, όπως Μοτοδυναμική, Q&R, Κτήμα Λαζαρίδη, Euroxx, Μαΐλλης, Έλαστρον, ΕΤΕΜ, Ευρωπαϊκή Πίστη και Επίλεκτος.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v