Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πού στόχευσαν οι αγοραστές

Αντέδρασε προς τις 840 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με σημαντική όμως υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας. Απώλειες 5,8% για Εθνική, 1,3% για Alpha. Υπεραπέδωσαν ΔΕΗ, Βιοχάλκο και Σωληνουργεία Κορίνθου. Τελευταία μέρα για τις ΑΜΚ Πειραιώς, Αττικής.

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, να υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 856,36 μονάδων (+3,06%) και ο τζίρος να δείχνει ότι παγιώνεται σημαντικά χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ, βοηθούσης και της εποχικότητας, όμως η συνεδρίαση - προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης είχε αρκετές ενδιαφέρουσες κινήσεις, έστω και απόντος του Τραπεζικού κλάδου.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, μπορεί και αυτό να έδειξε στην αρχή της συνεδρίασης ότι θέλει να συνδράμει στην ανοδική αντίδραση, όμως γρήγορα οι εκεί αγοραστές έμειναν από δυνάμεις. Έτσι, ενώ η μετοχή της Alpha Bank αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,4150 ευρώ (+6,41%), της Εθνικής μέχρι τα 3,34 ευρώ (+2,77%), της Πειραιώς μέχρι τα 1,42 ευρώ (+13,6%) και ο Τραπεζικός δείκτης μέχρι τις 156,33 μονάδες (+3,93%), η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, με τις Εθνική και Alpha Bank να κλείνουν με αρνητικό πρόσημο και την Πειραιώς σημαντικά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας.

Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει η εικόνα του τίτλου της Εθνικής, που ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 2,93 ευρώ (-9,85%), για να ανακάμψει σχετικά στην συνέχεια. Η μετοχή έχασε και την στήριξη των 3,18 ευρώ και δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στα 2,70 ευρώ.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλό, ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι σήμερα ήταν η τελευταία μέρα για τις ΑΜΚ των Πειραιώς και Αττικής, με την μετοχή της δεύτερης να κινείται με αρνητικό πρόσημο στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, παρά τις εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η Attica Bank θα καλύψει τον κεφαλαιακό στόχο των 400 εκατ. ευρώ και θα είναι η μόνη Ελληνική τράπεζα που δεν θα έχει μέτοχο το ΤΧΣ στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Ενδεικτικό, της σιγουριάς είναι το γεγονός ότι η διοίκηση της Attica Bank ενημέρωσε την Τράπεζα της Ελλάδος ότι θα καλύψει εντός των χρονοδιαγραμμάτων τα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας.

Από εκεί και πέρα συνεχίστηκε και σήμερα ο υψηλός συγκεντρωτισμός, όσον αφορά τον τζίρο, καθώς μόλις τρεις τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι ΑΛΦΑΤΠ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ απέσπασαν το 68% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Το warrant της Alpha Bank έκλεισε στα 0,6060 ευρώ (-2,26%) διακινώντας 28540760 τεμ., τα περισσότερα από αυτά υπό μορφή προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, δεν "είδαν" θετικό πρόσημο οι Eurobank Properties, Motor Oil και αρνητικό πρόσημο οι MIG, Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Σωλ. Κορίνθου.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στην Ασία, προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης από τις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και τις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street, ενώ μπαράζ καθησυχαστικών δηλώσεων καταγράφεται από κεντρικούς τραπεζίτες.

"Η κατάλληλη διαχείριση της ρευστότητας θα βοηθήσει τη διατήρηση λογικής ανάπτυξης στα κεφάλαια και τη συνολική κοινωνική χρηματοδότηση της Κίνας και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα διαχειριστεί τη ρευστότητα με ευέλικτο τρόπο. Θα σταθεροποιήσει τις προσδοκίες και θα καθοδηγήσει τα επιτόκια σε «λογικά επίπεδα»" δήλωσε ο Ling Tao, αντιπρόεδρος του υποκαταστήματος της Κεντρικής Τράπεζας στη Σαγκάη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πολύ μακριά από το να τερματίσει τη διευκολυντική νομισματική πολιτική, δήλωσε ο Benoit Coeure, στο συνέδριο Euromoney, στη Βρετανική πρωτεύουσα. Ο Coeure, ο οποίος είναι μέλος του 6μελους εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σημείωσε πως δεν θέλει να δώσει οποιαδήποτε ένδειξη για αλλαγή στη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη στο άμεσο μέλλον. Παράλληλα σημείωσε πως υπάρχουν και άλλα μέτρα, συμβατικά και μη συμβατικά "που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εάν δικαιολογείται".

Ο απερχόμενος διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Mervyn King δήλωσε πως θα ήταν ανόητο για τις Κεντρικές Τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκιά τους μέχρι η οικονομία να βρεθεί σε καλύτερη κατάσταση.

Προειδοποίηση προς τους επενδυτές που επιχειρούν να αναστείλουν τα σχέδια της FED για την μείωση των αγορών ομολόγων απεύθυνε ο R. Fisher. Μέσω συνέντευξης στους Financial Times το μέλος της FED (Dallas Federal Reserve) τόνισε ότι η αντίδραση των Αγορών στις ανακοινώσεις της προηγούμενης εβδομάδας ήταν αναμενόμενη. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Τράπεζας της Mινεάπολις (Minneapolis FED) ανέφερε πως δεν ανησυχεί για τη βραχυπρόθεσμη αντίδραση των Αγορών απέναντι στις κινήσεις της FED. Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα τον απασχολούσε αν αυτή η αντίδραση διαρκούσε περισσότερο.

H επεκτατική νομισματική πολιτική παραμένει κατάλληλη για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. "Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, η σταθερότητα των τιμών παραμένει διασφαλισμένη και το συνολικό οικονομικό outlook απαιτεί μια επεκτατική πολιτική" υποστήριξε.

Οι Κεντρικές Τράπεζες πρέπει να κατευθυνθούν σταδιακά προς την επιβράδυνση της λήψης μέτρων για την ώθηση της Παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, προειδοποιεί η Διεθνής Τράπεζα Διακανονισμών (BIS) μετά το σήμα της Αμερικανικής Federal Reserve ότι θα μειώσει σύντομα το ρυθμό της αγοράς ομολόγων της. Η BIS μέσω της ετήσιας έκθεσης της καλεί τα μέλη της να επαναπροσδιορίσουν την προσοχή τους στον πληθωρισμό και να πιέσουν τις Κυβερνήσεις να λάβουν περισσότερα μέτρα ώστε να επιστρέψουν στην ανάπτυξη.

Μάλλον αποθαρρυντικά τα μηνύματα από την Ευρωζώνη, ενώ σχετικά καλύτερες ήταν οι ειδήσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Σημαντική άνοδος στο κόστος δανεισμού καταγράφηκε σήμερα στη διπλή δημοπρασία ομολόγων της Ιταλίας. Συγκεκριμένα, η Ρώμη άντλησε 1 δισ. ευρώ από πενταετείς τίτλους ΒΤΡ με τη μέση απόδοση να ενισχύεται στο 2,91% από 1,83% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του περασμένου μήνα. Επίσης, άντλησε 3,5 δισ. ευρώ από διετή ομόλογα με μηδενικό κουπόνι. Η μέση απόδοση εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2012, στο 2,403% από 1,11%.

Η εκτίναξη των Ιταλικών αποδόσεων ήλθε σαν συνέχεια των διαρροών της έκθεσης της Mediobanca που αναφέρει ότι αν δεν προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, η Ιταλία μπορεί να βρεθεί αναγκασμένη να αντιμετωπίσει "μερική χρεοκοπία" και να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

Καθησυχαστικός για το κόστος δανεισμού της Περιφέρειας της Ευρωζώνης δηλώνει ανώτατο στέλεχος της Standard & Poor's παρά την πρόσφατη άνοδο των επιτοκίων. Ο λόγος για τον Montz Kraemer, επικεφαλής του τμήματος Κρατικής ανάλυσης για την περιοχή ΕΜΕΑ, ο οποίος δήλωσε ότι το κόστος δανεισμού των Χωρών της Περιφέρειας της Ευρωζώνης, βρίσκεται ακόμη σε μεγάλη απόσταση από τη ζώνη κινδύνου.

Η οικονομία της Ολλανδίας συρρικνώθηκε περισσότερο απ' όσο αναμενόταν στους τρεις πρώτους μήνες του έτους. Το Ολλανδικό ΑΕΠ μειώθηκε 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Προβλεπόταν ότι θα συρρικνωθεί 0,1%. Σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, η συρρίκνωση ήταν 1,8%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν τον Μάιο 3,6%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι παραγγελίες θα αυξηθούν 3%.

Οι τιμές των Αμερικανικών σπιτιών εκτινάχθηκαν τον Απρίλιο, εμφανίζοντας την μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο στην ιστορία και την μεγαλύτερη ετήσια άνοδο σε επτά χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας των S&P/Case-Shiller. Ο δείκτης τιμών, που καλύπτει 20 μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ, αυξήθηκε 2,5% τον Απρίλιο από τον Μάιο, που είναι αύξηση ρεκόρ. Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012 οι τιμές αυξήθηκαν 12,1%.

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος, που καταρτίζει το Ιδιωτικό Ινστιτούτο Ερευνών Conference Board, ανήλθε στο 81,4 τον μήνα Ιούνιο. Πρόκειται για το υψηλότερο μέγεθος από τον Ιανουάριο 2008. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 76, περίπου.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

---Στρατής Πολυχρονέας

Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις ενέτειναν τις ανησυχίες των επενδυτών και η σημερινή συνεδρίαση ήταν περισσότερο αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα, αναφέρει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Ανησυχίες που έχουν να κάνουν όχι μόνο με την πολιτική αβεβαιότητα, αλλά και με το χρηματοδοτικό κενό που τείνει να δημιουργηθεί (άγονος διαγωνισμός ΔΕΠΑ) και γενικότερα την πορεία των αποκρατικοποιήσεων (καθυστερήσεις και στη συμφωνία με την Emma Delta για τον ΟΠΑΠ), καθιστώντας δύσκολη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων.

Εντύπωση μάλιστα προκάλεσε και το ότι αυτές οι πολιτικές εξελίξεις έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερα σημαντικής ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, για την οποία "απαιτείται" και η συνδρομή ξένων κεφαλαίων.

Τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα και τα δημοσιονομικά κενά που εντοπίζονται για το β΄ 6μηνο του 2014, αν όχι και από φέτος, με τους στόχους που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, δεν επιτρέπουν καμία καθυστέρηση, αλλά ταχύ βηματισμό προκειμένου να επιτευχθεί ο βασικός στόχος της απομείωσης του Δημοσίου χρέους από τον επίσημο τομέα μέσα στο 2014, ή και νωρίτερα. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης με τις Αγορές είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο και χρονοβόρο που μπορεί να καταστραφεί πολύ γρήγορα, όπως μια πυρκαγιά που καίει ένα δάσος.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., η βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. παραμένει πτωτική και πάρα πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν θα αντέξει η στήριξη στις 820 μονάδες. Σε περίπτωση πτωτικής διάτρησης, η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 790 μονάδες, όμως θα έχει γυρίσει σε πτωτική, πλέον και η μεσοπρόθεσμη τάση.

---Απόστολος Μάνθος

Λίγο πριν το κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου ο Γενικός Δείκτης φλερτάρει με τη ζώνη στήριξης των 832 με 800 μονάδων δείχνοντας προς το παρόν βραχυχρόνιες ενδείξεις "λείανσης" της έντονης πτωτικής κίνησης από τις 930 μονάδες, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η διατήρηση του Δείκτη πάνω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, καθώς η οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη καθοδική τμήση θα ανοίξει διαγραμματικές συζητήσεις για μια πιθανή κατάβαση έως το επόμενο ισχυρό επίπεδο στήριξης των 760 με 735 μονάδων "θολώνοντας" ολοκληρωτικά το ανοδικό τοπίο. Τεχνικά όμως θεωρούμε ως πιο εφικτό το σταθεροποιητικό σενάριο ισχυροποίησης της περιοχής στήριξης των 800 μονάδων δίνοντας έτσι την ευκαιρία ενός "πατήματος" αγορών, όπου θα θεμελιώσει ως μετέπειτα στόχο -με τη βοήθεια των ανακεφαλαιοποιημένων Τραπεζών- τις 950 μονάδες.

Σε απόσταση αναπνοής βρέθηκε ο FTSE25 με το όριο στήριξης, των 276 με 260 μονάδων, εκμηδενίζοντας έτσι την προηγούμενη ανοδική κίνηση από τις 250 στις 410 μονάδες. Το επίπεδο όμως των 260 μονάδων δεν θα πρέπει να διαρραγεί καθοδικά, καθώς θα προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς στο ανοδικό σενάριο επανάκτησης της περιοχής "κλειδί" των 330 μονάδων, ενώ θα ανοίξει την "όρεξη καθόδου" προς τις 240 μονάδες.

Αντιθέτως η εκδήλωση μιας γρήγορης πτωτικής επαφής με τις 270 μονάδες με την ακόλουθη συνδρομή μιας έντονης ανοδικής εκτόνωσης θα προσθέσει σημαντικούς πόντους στο προαναφερθέν ανοδικό σενάριο κίνησης προς τις 325 με 330 μονάδες επαναφέροντας το αγοραστικό ενδιαφέρον εν μέσω Καλοκαιρινής εποχικότητας, είναι η εκτίμηση του υπεύθυνου τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Επιστροφή στην ελληνική πραγματικότητα

Επιστρέφοντας στα Ελληνικά δρώμενα, σοβαρές επιφυλάξεις για την αντοχή τόσο της Κυβέρνησης όσο και της Κοινωνίας εκφράζει σε άρθρο της η "Wall Street Journal". Στο δημοσίευμα επισημαίνεται μεν ότι "Η Κυβέρνηση συνασπισμού της Ελλάδας προς το παρόν επιβίωσε από την απότομη έξοδο του ελάσσονος εταίρου της", σημειώνεται ωστόσο πως "Μια Κυβέρνηση, η οποία θα κινδυνεύει με κατάρρευση κάθε φορά που θα προσπαθεί να "κόψει το λίπος", δεν φαίνεται πιθανό να είναι σε θέση να εξαντλήσει την τετραετία την ώρα μάλιστα που εκκρεμούν δεσμεύσεις λιτότητας απέναντι στην τρόικα". Στο ίδιο άρθρο, εκτιμάται πως η ηρεμία στην Ελλάδα μοιάζει να φτάνει στο τέλος της. "Η δυνατότητα της Ελλάδας για μεταρρύθμιση και αναδιάρθρωση της οικονομίας της, σκοντάφτει απέναντι στην πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα μιας Χώρας η οποία βρίσκεται στο 6ο έτος ύφεσης" αναφέρει το άρθρο.
 
Το εύθραυστο πολιτικό κλίμα αλλά και το αντίξοο ξένο περιβάλλον καθιστούν δύσκολη μια εκτίμηση για την πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αναφέρει η Exotix, που δεν αποκλείει να συνεχίσει πτωτικά, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Exotix στην Ελλάδα είναι δύσκολο να βρεθεί "καταφύγιο" όμως θα αναζητούσε ευκαιρίες (value opportunities) σε μετοχές εταιρειών με εξαγωγικό προσανατολισμό. Ξεχωρίζει τις Motor Oil, METΚA, Intralot, Frigoglass αλλά και τον Τιτάνα. Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις εκτιμά πως η νέα Κυβέρνησηθα παραμείνει στην εξουσία τουλάχιστον έως το Καλοκαίρι του 2014.
 
Σαφώς λιγότεροι οι "κόκκινοι" τίτλοι στα ταμπλώ του 25αρη, όπου "ξεχώρισαν" οι Εθνική (-5,85%), Eurobank Properties (-3,69%), Motor Oil (-2,08%). Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Alpha Bank, Frigoglass, Folli Follie Group, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και αμετάβλητη η μετοχή της ΕΧΑΕ.
 
Η τελευταία έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, αλλά συνεχίζει να "συγκινεί" τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με γνώμονα τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Έτσι, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, κομβικό σημείο θεωρείται η στήριξη των 5,70 - 5,60 ευρώ, προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω διόρθωση. Κύρια αντίσταση στα 6,33 ευρώ, ανοδική διάτρηση της οποίας θα επαναφέρει το αγοραστικό σήμα.
 
Μένοντας στον 25αρη, δύο ήταν οι τίτλοι που κέρδισαν τις εντυπώσεις και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ και Σωλ. Κορίνθου.
 
Η μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού "επιχορηγήθηκε" από την έκθεση της Goldman Sachs, που αναβάθμισε την σύσταση σε "buy", αυξάνοντας παράλληλα την τιμή στόχο για το επόμενο 12μηνο στα 9,7 ευρώ. Και αυτό καθώς εκτιμά πως οι χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων θα βελτιώσουν την κερδοφορία της.
 
Ο τίτλος παραμένει σε βραχυπρόθεσμο πτωτ6ικό κανάλι, με την πρώτη αντίσταση να εντοπίζεται στα 7,54 ευρώ και την αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης στα 8,52 ευρώ.
 
Επόμενος θετικός ημερήσιος πρωταγωνιστής ο τίτλος της Σωλ. Κορίνθου, καθώς από το πρωί ξεκίνησαν τα δημοσιεύματα για πιθανή θετική εξέλιξη όσον αφορά τον αγωγό ΤΑΡ.
 
Πληροφορίες που μετέδωσαν διαδικτυακοί τόποι από το Βουκουρέστι και τις οποίες αποδίδουν σε Κυβερνητικές πηγές της Ρουμανίας, μιλούσαν για επιλογή του αγωγού ΤΑΡ από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ ως του αγωγού που θα μεταφέρει το Αζέρικο αέριο στην Ευρώπη, έναντι του ανταγωνιστικού του Nabucco.
 
τις 28 Ιουνίου ο αγωγός ΤΑΡ αναμένεται να ανακοινωθεί από την κοινοπραξία ShahDeniz (που αποτελείται από τις BP, Socar και Total), ως αυτός που κέρδισε το διαγωνισμό για να μεταφέρει το Αζέρικο αέριο μέσω Ελλάδας και Αλβανίας και σε όλη την Αδριατική Θάλασσα μέχρι το νότο της Ιταλίας". Τα παραπάνω ανέφερε στο πρακτορείο "New Europe", καλά πληροφορημένη πηγή που βρίσκεται κοντά στην Κυβέρνηση του Baku.
 
Επίσης, αντιπροσωπεία της κοινοπραξίας Shah Deniz θα βρεθεί αύριο στην Αθήνα και θα ενημερώσει το Μέγαρο Μαξίμου για τα αποτελέσματα της επιλογής μεταξύ του TAP και του Nabucco West.  Σύμφωνα με πληροφορίες –κι αυτό έχει τη δική του σημασία – η αποστολή θα αποτελείται από τον αντιπρόεδρο της ΒΡ Al Cook και τον πρόεδρο της Soccar R. Abdullayev ή τον αντιπρόεδρο Elshad Nasirov. Σημειώνεται ότι επίσης αύριο αναμένεται να υπογραφεί η επίσημη συμφωνία (host government agreement) μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και του κονσόρτσιουμ του ΤΑΡ.
 
Σύμφωνα με την εταιρεία του ΤΑΡ, το έργο κατασκευής των σωλήνων θα απαιτήσει 400.000 τόνους χάλυβα για την περίοδο των 3 ετών κατασκευής. Για ευνόητους λόγους την κίνηση της Σωλ. Κορίνθου ακολούθησε και η μητρική Σιδενόρ.
 
Ο τίτλος της ΣΩΛΚ είναι από τις ελάχιστες μετοχές του 25αρη που παραμένουν σε ανοδικό βηματισμό, ο οποίος θα ανεβάσει στροφές αν υπερκεραστεί η αντίσταση των 2,57 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο τίτλος της Σωλ. Κορίνθου είχε διόλου ευκαταφρόνητη προσφορά και υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 2,46 ευρώ.
 
Χαμηλότερα του 25αρη, ο τίτλος της Eurobank μπορεί να υποχώρησε από το υψηλό ημέρας των 3,07 ευρώ, αλλά οι αγοραστές έκαναν το 4Χ4 και η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε τα 11 δισ ευρώ (!)
 
Από εκεί και πέρα, επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Δρομέας και Αλουμύλ, κινητικότητα σε ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Χαλκόρ, Αεροπορία Αιγαίου και ΕΛΒΑΛ, ενώ ίσως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο της Προοδευτικής (!)     

---ΧΠΑ

 Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης, που συνδυάστηκε με σημαντικό κάθισμα των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (7.976 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα με καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη αύξησε το premium στο 1,73%.Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.123 - 3.803 Ιουλίου, 24 Αυγούστου και 296 σειράς Σεπτεμβρίου- τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 285) κινήθηκαν μεταξύ 280,25 και 287,25 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (15.000 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (161), ΟΤΕ (1.547), MIG (888), Μυτιληναίο (488), ΔΕΗ (1.339), Ελλάκτωρα (106), ΕΧΑΕ (199), Intralot (537), ΓΕΚ (1.076), Σιδενόρ (147), Βιοχάλκο (116), Eurobank (768), Ελ. Πετρέλαια (162).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά των δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης οι επενδυτές δήλωσαν απόντες αφού σημειώθηκαν μόλις 99 δικαιώματα (34 calls και 65 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα περιορίστηκε στο 47%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (6.197.157 τεμ.).

Το Δ.Σ του ΧΑ αποφάσισε την εισαγωγή των παρακάτω νέων Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) και Δικαιωμάτων Προαίρεσης (ΔΠ) και των αντίστοιχων ημερομηνιών έναρξης διαπραγμάτευσης αυτών:

A/A

Εταιρεία

Σύμβολο Υποκείμενου τίτλου
(Αγορά Παραγώγων)

Παράγωγο Προϊόν

Ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης

ΣΜΕ

ΔΠ

1

«ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.»

ALPHA*

X

X

27/6/2013

2

«ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ»

ETE*

X

X

27/6/2013

 

*Από την ίδια ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των Προϊόντων ΣΜΕ και ΔΠ θα εισαχθούν και τα αντίστοιχα Προϊόντα Δανεισμού επί των συγκεκριμένων μετοχών.

Χαρακτηριστικά ΣΜΕ και ΔΠ

1. Τα ειδικότερα χαρακτηριστικά των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης - ΣΜΕπαρατίθενται στον ακόλουθο πίνακα:

Σύμβολο Υποκείμενου Τίτλου

Σειρές

ISIN Code Υποκείμενου Τίτλου

Commodity Code

Ελληνικό

Αγγλικό

ΑΛΦΑ

ALPHA

ALPHA3I

GRS015013006

11

ALPHA3L

ALPHA4C

ALPHA4F

ΕΤΕ

ETE

ETE3I

GRS003003019

101

ETE3L

ETE4C

ETE4F

 

2. Τα ειδικότερα χαρακτηριστικά των Δικαιώματα Προαίρεσης (ΔΠ) θα εισαχθούν έξι (6) λήξεις για το κάθε προϊόν :

- Τρείς (3) κοντινοί μήνες λήξης

- Τρείς (3) από τον τριμηνιαίο κύκλο (Μαρ-Ιουν-Σεπ-Δεκ) εκτός των κοντινών μηνών.

Πιο αναλυτικά, στο σύστημα διαπραγμάτευσης θα υπάρχουν διαθέσιμες σειρές για τις λήξεις: Ιουλίου 13, Αυγούστου 13, Σεπτεμβρίου 13, Δεκεμβρίου 13, Μαρτίου 14, Ιουνίου 14.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v