Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσπάθεια ανακατάληψης των 900 μονάδων

Μόνιμα σε θετικό έδαφος κινήθηκε ο ΓΔ. που έκλεισε στις 893 μονάδες. Στο υψηλό ημέρας ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση Ελ. Πετρέλαια και ΟΛΠ και στο χαμηλό ημέρας οι Βιοχάλκο, Eurobank Properties, Frigoglass. Τι δείχνουν τα τεχνικά σημάδια.

Μετά από τρεις συνεχόμενες "κόκκινες" συνεδριάσεις, σήμερα ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 900,85 μονάδες (+2,25%), στις 17.00 βρέθηκε στις 896,43 μονάδες (+1,75%) και τελικά έκλεισε στις 893,77 μονάδες με κέρδη 1,45%, ενώ απόλυτα οριακή ενίσχυση παρουσίασε ο τζίρος.

Αρκετές οι βοήθειες από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, καθώς δεν "είδαν" καθόλου το αρνητικό πρόσημο οι Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.
Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια και ΟΛΠ και στο χαμηλό ημέρας οι Βιοχάλκο, Eurobank Properties, Frigoglass.

Ξεπέρασε το 2 προς 1 η τελική αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, όμως στις πρώτες 17 θέσεις των θετικά διακριθέντων, δεν υφίσταται τίτλος με πενταψήφιο όγκο συναλλαγών.

Τίποτα το εντυπωσιακό χαμηλότερα του 25αρη, όπου συνέχισε να διακρίνεται η Q&R, κάτι πήγε να κάνει η Έλτον βοηθούμενη από τα ικανοποιητικά αποτελέσματα και στο εξάμηνο, σχετική αύξηση της κινητικότητας στο τελευταίο 6λεπτο στον Ικτίνο, ενώ με αργούς ρυθμούς ανεβαίνει ο αγοραστής στο Ιατρικό.

Συμπερασματικά, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν ανοδική αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα, που δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια, μέχρι την επόμενη σημαντική κίνηση των πωλητών στο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Πάντως, τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια που κινούνται με γνώμονα τα τεχνικά χαρακτηριστικά, θα περίμεναν κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 956 μονάδων και του FTSE25 υψηλότερα των 328 μονάδων. Μέχρι τα παραπάνω επίπεδα, δεν έχουν λόγους ιδιαίτερης ανησυχίας όσοι διατηρούν θέσεις "short" στην εγχώρια Αγορά.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η είσοδος σε περίοδο έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων οδηγεί την ψυχολογία των Αγορών και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, μοιραία, ακολουθεί την έντονη μεταβλητότητα, παραμένοντας σε χαμηλούς τζίρους, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
 
Αυτό που θα "διαβάσουν" περισσότερο οι Αγορές δεν είναι η επικείμενη επέμβαση στην Συρία, αλλά το πόσο θα διαρκέσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις.
 
Βέβαια η ψυχολογία, όσον αφορά το Χ.Α., έχει και δευτερεύουσες προσλαμβάνουσες, οι οποίες αφορούν το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών και τα επιμέρους αποτελέσματα εξαμήνου ων εισηγμένων εταιρειών.
 
Από το 27% των εισηγμένων που έχουν δημοσιεύσει μέχρι στιγμής αποτελέσματα, οι ζημιογόνες εταιρείες παραμένουν σε πλειοψηφική ισχύ (53%), ο κύκλος εργασιών και τα λειτουργικά αποτελέσματα είναι μειωμένα κατά 7%, ενώ η καθαρή κερδοφορία υποχωρεί κατά 41%.
 
Τεχνικά, η Αγορά έχει δώσει σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται μόνο με υπέρβαση των 915 μονάδων, σε κλείσιμο.
 
Με αυτά τα δεδομένα και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec., ιδιαίτερη σημασία αποκτά το roadshow στο Λονδίνο, 5,6 και 7/9, στο οποίο ήδη σημειώνεται ρεκόρ προσέλευσης ενδιαφερομένων.   
 

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Προσπάθεια αλλαγής κλίματος στις διεθνείς Αγορές, με "πράσινα" ταμπλώ σε Ασία, Ευρώπη (πλην DAX που την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές σημειώνει οριακές απώλειες 0,1%) και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
 
Από πλευράς επιμέρους μετοχών, ξεχωρίζει η Vodafone Group. Η Βρετανική εταιρεία επιβεβαίωσε σήμερα ότι είναι σε συνομιλίες με την Αμερικανική Verizon Communications Inc. για να πουλήσει το 45% που κατέχει στην κοινοπραξία των δύο εταιρειών, Verizon Wireless, με την εταιρεία να διευκρινίζει πάντως ότι δεν είναι βέβαιο πως θα επιτευχθεί συμφωνία.
 
Αντίθετα ρευστοποιούνται βραχυπρόθεσμα κέρδη σε πετρέλαιο και χρυσό.
 
Περιορισμένα περιθώρια ανόδου στα Χρηματιστήρια "βλέπει" προς το παρόν η μηνιαία έκθεση της Deutsche Bank.
Για τον S&P ο στόχος είναι στις 1.675 μονάδες για το 2013, για το 2014 όμως δίνει στόχο τις 1.850 μονάδες. Στα τρέχοντα επίπεδα, με τα προβλεπόμενα κέρδη του 2014 διαπραγματεύεται με P/E 13,9. Επιλογές κλάδων:
τεχνολογία, βιομηχανία και χρηματοοικονομικός κλάδος. Μείωση θέσεων σε ενέργεια και τηλεπικοινωνίες.
 
 
Για την Ευρώπη, για τον Stoxx 600 δίνει στόχο για το 2013 τις 315 μονάδες και το 2014 τις 340. Ο Stoxx 600  διαπραγματεύεται με βάση τα προβλεπόμενα επίπεδα του 2014 σε P/E 12,3. Για τον FTSE 100 ο στόχος του 2013 είναι οι 6.575 μονάδες και το P/E του για το 2014 11,6. Επιλογές, ο χρηματοοικονομικός κλάδος, ο κατασκευαστικός, τηλεπικοινωνίες, χημικά και media. Μείωση θέσεων σε τρόφιμα και ποτά.
 
Για τη Γερμανία, ο στόχος για τον DAX για το κλείσιμο του 2013 είναι οι 8.000 μονάδες. Διαπραγματεύεται για το 2014 σε ένα P/E της τάξης του 11. Επιλογές: κλάδος αυτοκινήτων, κατασκευαστικός, ασφαλιστικός, μείωση θέσεων σε βιομηχανία, μεταποίηση, τρόφιμα και ποτά. Προτείνει στροφή κεφαλαίων στις Γερμανικές μετοχές μέσω των δύο μεγαλυτέρων ETFs που συσχετίζονται με τον EuroStoxx 50 και τον DAX.
 
Για την Κίνα προβλέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, κάτι που θα ενισχύσει την πορεία της οικονομίας που θα βοηθηθεί και από τη γενικότερη ανάκαμψη στο β' εξάμηνο του έτους σε Ευρώπη και Αμερική. Στόχος για τον MSCI Κίνας για το 2013 οι 75 μονάδες. Επιλογές: υπηρεσίες, τράπεζες, εταιρείες αερίου και υψηλής τεχνολογίας. Μείωση θέσεων σε ενέργεια και κατασκευές.
 
Επιμένει σε πτώση του ευρώ η Credit Suisse με στόχο το 1,33- 1,3298, που εάν διασπαστεί θα οδηγήσει στην περιοχή του 1,32 - 1,3186. Εκεί αναμένει να υπάρξει rebound, ενώ ο κινητός μέσος όρος βρίσκεται στο 1,3142.
 
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το Αμερικανικό ΑΕΠαναπτύχθηκε 2,5% στο β΄ τρίμηνο σύμφωνα με την αναθεωρημένη μέτρηση της Αμερικανικής Κυβέρνησης. Οι αναλυτές περίμεναν ανάπτυξη 2,3%. Στην προηγούμενη εκτίμηση του Υπουργείου Εμπορίου, εμφανιζόταν ανάπτυξη 1,7%.
 
Η βελτιωμένη εικόνα αποδίδεται κυρίως στην πρόσθετη επιτάχυνση των εξαγωγών και την μικρότερη ανάπτυξη τα ων εισαγωγών.
 
Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν 6.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, στα Ταμεία ανεργίας εμφανίστηκαν 331.000 νέοι άνεργοι. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν 332.000 αιτήσεις από 337.000 στην προηγηθείσα εβδομάδα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα Ελληνικού ενδιαφέροντος, η Φινλανδία, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ πιέζουν την Ελλάδα να αποδεχθεί τη σύσταση ενός fund με έδρα το Λουξεμβούργο το οποίο -υπό ξένη διοίκηση- θα αναλάβει την αξιοποίηση κρατικής γης, μεταδίδουν οι Financial Times, τη στιγμή που η Κομισιόν παραμένει περισσότερο επιφυλακτική. Άλλωστε, όπως σημειώνεται, πρόκειται για θέμα το οποίο θα προκαλέσει πολιτικές εντάσεις.
 
"Δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος να αποφασίσουμε για το είδος και το εύρος ενός ενδεχόμενου νέου πακέτου βοήθειας (ενν. για την Ελλάδα), θα το συζητήσουμε του χρόνου", δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απορρίπτοντας σχετικό αίτημα της Αντιπολίτευσης. Ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην "Westfallen Blatt", επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο "κούρεμα" του Ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι "το αποφάσισαν πανηγυρικά οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, θα πρέπει να σταματήσουμε να παριστάνουμε συνεχώς ότι δεν ισχύει" και χαρακτήρισε "συκοφαντικούς ισχυρισμούς" τις δηλώσεις του πρώην Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ ότι η Κυβέρνηση προετοιμάζει ένα "μεγάλο ψέμα" σε σχέση με την Ευρωδιάσωση, το οποίο θα φανεί μετά τις εκλογές.
 
Την αποκάλυψη ότι σε έγγραφο του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών από τον Σεπτέμβριο του 2012, επισημαίνεται ότι "η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα 77,7 δισεκατομμύρια ευρώ", κάνει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα "Bild". Οι Σοσιαλδημοκράτες επιμένουν ότι ο κ. Σόιμπλε συγκαλύπτει την αλήθεια, επικαλούμενοι, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, το περιεχόμενο εγγράφου που φέρει την υπογραφή του Υφυπουργού Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ και στο οποίο τονίζεται ότι από την Ελλάδα, για την περίοδο 2015-2020, λείπουν 77,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Από εκεί και πέρα και καθώς θεωρείται απόλυτα βέβαιο πως όσο πλησιάζουν οι Γερμανικές εκλογές οι δηλώσεις - εκτιμήσεις θα πληθαίνουν με γεωμετρική πρόοδο, απόλυτα συγκρατημένοι δηλώνουν οι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας πως μέσα σε όλα θα πρέπει να προστεθεί και το επερχόμενο  φορολογικό μπαράζ, για την είσπραξη μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες του ποσού των 7  δισ   ευρώ στοιχείο, όπου είναι πολύ πιθανό να επιτείνει το πρόβλημα "λειψυδρίας" στην ήδη αφυδατωμένη εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά. Στην όλη επιφυλακτικότητα, έρχεται να προστεθεί και η  αλλαγή συμπεριφοράς και πλεύσης  των ξένων Αγορών, τόσο στις αναδυόμενες όσο και στις αναπτυγμένες, με τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία να φαντάζει σα μια καλή δικαιολογία για ένα καθοδικό "pullback" από τα πρόσφατα  υπεραγορασμένα επίπεδα.
 
Επτά οι "κόκκινοι" τίτλοι στο ταμπλώ του 25αρη και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (-2,64%), Eurobank Properties (-0,29%), Intralot (-1,3%), Motor Oil (-0,14%), Jumbo (-0,12%), Frigoglass (-1,5%), Folli Follie Group (-1,66%).
 
Στην "πράσινη" πλευρά, τα μεγαλύτερα κέρδη για τον ΟΛΠ (+5,4%). Ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα του 2% οι Alpha Bank, EEE, Πειραιώς, ΔΕΗ (λόγω και ικανοποιητικών αποτελεσμάτων), Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ και Τιτάν και με μικρότερα κέρδη οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.
 
Ο τζίρος έφθασε τα 31,9 εκατ. από τα οποία τα 1,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ).
 
Ικανοποιητική, μόνο όσον αφορά την αναλογία, η τελική εικόνα, με 93 ανοδικές μετοχές, έναντι 40 πτωτικών, ενώ 21 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.
 
Στα επιμέρους και όπως προαναφέρθηκε, ο τίτλος του ΟΛΠ έκλεισε στο υψηλό ημέρας, ενώ αύριο βράδυ λήγει η προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κυβέρνησης και Cosco για τις αλλαγές στη σύμβαση παραχώρησης και την επένδυση στον προβλήτα ΙΙΙ του Πειραιά με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν πως υπήρξε άνωθεν παρέμβαση ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με κάθε τρόπο ώστε να προχωρήσει η επένδυση των 224 εκατ. ευρώ.
 
Ο τίτλος βρίσκεται σε βραχυπρόθεσμο καθοδικό κανάλι, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 17,54 ευρώ και την αλλαγή βραχυπρόθεσμης τάσης με την υπέρβαση των 17,67 ευρώ.
 
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο της Πειραιώς που έκλεισε στο μέσον της ημερήσιας διακύμανσης.
 
Τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε η Τράπεζα, δεν θα έχουν ιδιαίτερη επίδραση στην Αγορά, καθώς ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες, εκτιμά η NBG Securities. Σύμφωνα με την ανάλυση, τo κόστος χρηματοδότησης και η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού βελτιώθηκε και η διοίκηση εκτιμά ότι δεν θα αποκαλυφθούν σοβαρές κεφαλαιακές ελλείψεις από τον έλεγχο της Blackrock.
 
Οι προβλέψεις για τα καθυστερούμενα δάνεια ήταν μικρότερες, αλλά η διοίκηση παραμένει επιφυλακτική για το μέλλον. Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 3% και ο δείκτης Coer Tier I διαμορφώθηκε στο 8,3%. Επίσης, η ενοποίηση του ομίλου προχωρά με γρήγορα βήματα και ενδεχομένως θα ολοκληρωθεί νωρίτερα του αναμενόμενου, σημειώνει η χρηματιστηριακή. Σημειώνεται, ότι η σύσταση της NBG Sec. για τη μετοχή της Πειραιώς είναι "underperform" και τιμή - στόχος το 1,00 ευρώ ανά μετοχή.

----ΧΠΑ

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, που πρέπει να δείξει ότι δεν ήταν απόλυτα τεχνικού χαρακτήρα, με τις συναλλαγές να αυξάνονται στα συμβόλαια του δείκτη και να βυθίζονται ακόμη περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (6.091 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου με καλύτερη συμπεριφορά, σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αύξησε το premium στο 1,30%, όμως οι τελευταίες πράξεις έγιναν σημαντικά χαμηλότερα (με premium 0,30%).
 
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.592, 3.584 Σεπτεμβρίου, 6 Οκτωβρίου και 2 σειράς Νοεμβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 310) κινήθηκαν μεταξύ 303 και 311,25 μονάδων.         
 
Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (723), ΔΕΗ (694), Alpha Bank (1.917), Εθνική (1.042), Πειραιώς (700), ΟΠΑΠ (180).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE παρέμεινε στο 45%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν αισθητά βελτιωμένος, στα 1803 δικαιώματα (1306 calls και 497 puts).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (4.723.035 τεμ.), Εθνική (1.516.530 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v