Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Η ΕΤΕ κάνει τη διαφορά

Με αφορμή την Εθνική οι τράπεζες κάνουν τη διαφορά και οδηγούν το Χ.Α. και πάνω από τις 900 μονάδες. Ισχυρό χαρτί παραμένει, βραχυπρόθεσμα, η Πειραιώς, συνεχίζει πάνω από το 0,50 ευρώ η Alpha. Ενισχύονται Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, MIG, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ξεκίνησε με ανοδικό χάσμα, συνεχίζει υψηλότερα το Χ.Α., που μετά τα πρώτα 5΄ της συνεδρίασης πέρασε τις 900 μονάδες. Σημειολογική η κίνηση του Γ.Δ., καθότι γίνεται από νωρίς, επιχειρείται με συναλλαγές σε στοχευμένα «χαρτιά» και μέχρι στιγμής ευοδώνεται, τη στιγμή που τα κυριότερα ευρωχρηματιστήρια υποχωρούν έως 0,50%, με τον DAX στις 8.162 μονάδες.

Στην αρχική κορυφή των 905 μονάδων έγιναν κάποιες ρευστοποιήσεις, μένει όμως να δούμε τη διολίσθηση του δείκτη προς τις 898-896 μονάδες προτού καταλήξουμε σε σαφέστερη εκτίμηση.

Κατ' αρχάς, η εικόνα της συνεδρίασης (μέχρι τις 10.55-11.00) παραπέμπει σε προσπάθεια που βασίζεται περισσότερο σε εγχώρια «ισχυρά χέρια», που εμφανώς εστιάζουν στην Εθνική (έως 6,05%) και δευτερευόντως κινούνται σε επιλεγμένες μετοχές όπως ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Μυτιληναίος, Intralot κ.λπ.

Το πιο ενδιαφέρον, προσώρας, είναι το... ποντάρισμα στη μετοχή της ΕΤΕ, που με «αέρα» τα αποτελέσματα εξαμήνου και με αυξημένες συναλλαγές επιχειρεί την υπέρβαση. Κατ' αρχάς, η τιμή της μετοχής περνά και πάλι πάνω από τα 3 ευρώ. Μέχρι τις 11.05 συγκέντρωνε τον περισσότερο τζίρο από τις υπόλοιπες του κλάδου αλλά και του FTSE Large Cap.

O δε δείκτης πλησίασε οριακά προς τις 310 μονάδες, τη διάσπαση των οποίων θα πρέπει λογικά να δοκιμάσει στη συνέχεια. Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστούν βοήθειες από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ ή CCHBC, που ενδέχεται να παρασύρει και άλλες 2-4 μετοχές.

Ο τίτλος της Alpha Bank με μικρή άνοδο στο 0,507 ευρώ (στο 0,55 είναι ο καταρχήν στόχος), η Πειραιώς σημειώνει αύξηση κι άλλο προς το 1,12 ευρώ (με 5,2%), ενισχύοντας την εκτίμηση όσων βλέπουν πως παίζει με πλεονέκτημα έναντι των άλλων δύο.

Όμως, το σημαντικό είναι πως και για τις 3 τραπεζικές του 25άρη διαμορφώνονται προϋποθέσεις μόχλευσης. Γι' αυτό να συνεκτιμηθούν οι συγκριτικά υψηλότερες συναλλαγές (στα τραπεζικά χαρτιά), η επαναφορά στο προσκήνιο του κλάδου, η υπεραπόδοση της Εθνικής και ο κανόνας που έχει τεθεί. Ο κλαδικός δείκτης πάνω από τις 145 μονάδες, η Εθνική πάνω από τα 3,25 ευρώ και η Alpha Bank υψηλότερα του 0,55 ευρώ, κατ' άλλους του 0,75 ευρώ. Εύλογη η κινητικότητα και στα warrants των ίδιων μετοχών.

Οι δύο τραπεζικές του FT Mid -Eurobank και Attica Bank- ενισχύονται μεν λίγο, δεν παρεκκλίνουν όμως του στενού εύρους διακύμανσης των τελευταίων μηνών. Η συσσώρευση καλά κρατεί.

Φαίνεται πως με αφορμή την Εθνική (την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου) ο κλάδος αποκτά τις προϋποθέσεις να κάνει τη διαφορά. Να βγει μπροστά, παρασύροντας -βραχυπρόθεσμα πάντα- και άλλες μετοχές του FTSE Large Cap προς υψηλότερες τιμές.

Βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, ο FTSE 25 έρχεται αντιμέτωπος με τις 310-312 μονάδες, που είναι και το δυνατό επίπεδο αντίστασης.

Η Εθνική μετά τα αποτελέσματα δοκιμάζει κατοχύρωση του 3,06-3,08 ευρώ, που είναι η πρώτη αντίσταση. Η Πειραιώς από χθες έχει διασπάσει ανοδικά και δοκιμάζει το 1,12 ευρώ που είναι κοντινή αντίσταση, με επόμενη το 1,18 ευρώ, ενώ στήριξη έχει το 1,08 ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης είναι ο μόνος που αυτήν τη στιγμή «παίζει» διαγραμματικά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v