Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητούμενο το κλείσιμο άνω των 980 μονάδων

Οι πέντε συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις για το Γ.Δ. αυξάνουν το δέλεαρ για κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Ιδεώδες σενάριο το κλείσιμο του Δείκτη άνω των 980 μονάδων, με μεγαλύτερη συμμετοχή από τους ημερήσιους πρωταγωνιστές.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 977,34 μονάδες, με κέρδη 4,05%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ενισχύθηκε κατά 2,7 δισ. ευρώ.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η στήλη στο σημερινό προσυνεδριακό της σχόλιο βάζει τον πήχη σχετικά χαμηλά, καθώς από το χθεσινό κλείσιμο του Δείκτη ο minimum στόχος απέχει λιγότερο από τρεις μονάδες.

Όμως, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι ο Γενικός Δείκτης έρχεται από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ότι η χθεσινή άνοδος ήταν η τρίτη μεγαλύτερη από την αρχή του χρόνου - οι αμέσως μεγαλύτερες σημειώθηκαν στις 9/4 (+5,72%) και στις 8/5 (+6,06%).

Σχετικά επιφυλακτικοί δηλώνουν για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση αρκετοί παράγοντες της αγοράς, τονίζοντας αφενός το υψηλό δέλεαρ για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών και αφετέρου το γεγονός ότι για αρκετές συνεδριάσεις το ενδιαφέρον σχεδόν μονοπωλείται από τον τραπεζικό κλάδο.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που φροντίζουν να υπενθυμίσουν ότι σε αρκετές από τις προηγούμενες ανοδικές προσπάθειες, στις οποίες ηγήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, χωρίς να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι δεικτοβαρείς τίτλοι, η συνέχεια έκρυβε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής ξεπερνά τα 7,67 δισ. ευρώ, της Πειραιώς τα 6,75 δισ. ευρώ και της Alpha Bank τα 6,23 δισ. ευρώ, και θεωρείται βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα έρθουν εκθέσεις συγκριτικών αποτιμήσεων για τις ελληνικές τράπεζες.

Μεταφερόμενοι στις ξένες αγορές, θετικά έκλεισαν τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς επαληθεύτηκαν και με το παραπάνω οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τη βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα, η οποία αυξήθηκε τον Αύγουστο και σε ετήσια βάση κατά 10,4% από 9,7% τον Ιούλιο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο 9,9%.

Θετικό ξεκίνημα δείχνουν και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, ο FTSE 25 πλησιάζει τη σημαντική αντίσταση της ζώνης των 337-340 μονάδων, ενώ η πρώτη κοντινή στήριξη έχει αναρριχηθεί στις 329 μονάδες και η κύρια στήριξη στις 324.

Συμπερασματικά, και επειδή οι πιθανότητες για κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στη σημερινή συνεδρίαση δείχνουν αυξημένες, ιδεώδες σενάριο θα είναι το κλείσιμο του Γ.Δ. υψηλότερα των 980 μονάδων, με ταυτόχρονη συμμετοχή πολύ περισσότερων τίτλων στην εν εξελίξει ανοδική προσπάθεια.

Σε περίπτωση επικράτησης του ιδεώδους σεναρίου, οι 1.000 μονάδες (καθαρά ψυχολογικό όριο) δεν πρόκειται να αποτελέσουν σοβαρή αντίσταση στην κίνηση του Δείκτη.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v