Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: «Παράθυρο» για αλλαγές στα warrants

Πώς η διάθεση μετοχών της Eurobank σε ιδιώτες μπορεί να φέρει μείωση των τιμών άσκησης των warrants. Η ενδεχόμενη "χασούρα" του ΤΧΣ και η αρχή αναλογικότητας. Τι ζητούν οι τράπεζες. Τι στάση "υιοθετεί" η τρόικα.

Τράπεζες: «Παράθυρο» για αλλαγές στα warrants

Αλλαγές στο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης και ειδικότερα στην τιμή άσκησης των warrants αναμένεται να ζητήσουν οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών,  επ’ ευκαιρία του θέματος που ανοίγει η ιδιωτικοποίηση της Eurobank.

Παρότι η κυβέρνηση, οι αρχές, η DG Comp και η τρόικα δεν έχουν συμφωνήσει επίσημα στον τρόπο ιδιωτικοποίησης της τράπεζας, και επομένως δεν υπάρχει απτό σχέδιο, οι άλλες συστημικές τράπεζες αφήνουν να εννοηθεί ότι θα τεθεί αίτημα αναλογικότητας.

Θεωρούν ότι οι όποιες ρυθμίσεις εφαρμοστούν για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank θα πρέπει να έχουν γενική ισχύ. Να ισχύσουν, δηλαδή, για το σύνολο των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς διαφορετικά παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας.

«Τα αποτελέσματα της πράξης για τη Eurobank πρέπει να ισχύσουν για όλους», αναφέρει στο Euro2day.gr στέλεχος μεγάλης τράπεζας, σημειώνοντας ότι η ιδιωτικοποίησή της είναι ευκαιρία για επανεξέταση όλου του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης, υπό το πρίσμα της μέχρι τώρα εμπειρίας αλλά και της βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος.

Το έντονο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες υποβοηθά, σύμφωνα με τον ίδιο, να υιοθετηθεί μια λογική που να υπηρετεί την ταχύτερη ιδιωτικοποίησή τους με -μερική- εξόφληση του Δημοσίου.

Κλειδί η τιμή διάθεσης για τη Eurobank

Όπως γίνεται αντιληπτό, κλειδί για όσα θα διαδραματιστούν τους επόμενους μήνες είναι η τιμή στην οποία θα μπουν στη Eurobank οι ιδιώτες επενδυτές. Αν είναι χαμηλότερη από την τιμή κτήσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τότε θα ανοίξει αυτόματα η συζήτηση για οριζόντια ρύθμιση, που να ισχύει και στις υπόλοιπες τράπεζες.  

Θεωρείται δεδομένο, αν και επίσημα δεν το δηλώνει ακόμη κανείς, ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα τεθεί θέμα μείωσης των προκαθορισμένων τιμών άσκησης των warrants. «Αν το ΤΧΣ πωλήσει κάτω από την τιμή κόστους στη Eurobank, αυτό θα πρέπει να ισχύσει και για τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες», αναφέρουν στελέχη της αγοράς.

Από αυτήν την άποψη, οι αποφάσεις για τη Eurobank αποτελούν οδηγό για το αν η κυβέρνηση και η τρόικα αποδεχθούν να εισπράξουν λιγότερα από όσα έβαλαν για να στηρίξουν τα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου αξιοποιώντας την ευνοϊκή επενδυτική συγκυρία να πάρουν πίσω γρηγορότερα τα χρήματα των φορολογουμένων.

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο μπήκε στη Eurobank σε τιμή που αντιστοιχούσε σε περίπου 1,5 φορά το book value της τράπεζας. Μετά, δε, την εισφορά του Τ.Τ. και την εξαγορά της Proton η τιμή κτήσης του υπολογίζεται ότι έπεσε στη 1,3 φορά το book value της νέας Eurobank.

Ο μόνος τρόπος για να βρεθούν αξιόπιστοι ιδιώτες επενδυτές πρόθυμοι να μπουν σε αντίστοιχα νούμερα στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank είναι να δοθούν και σε αυτήν την περίπτωση warrants.

Η στάση της τρόικας

Η τρόικα πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση καθώς το επικαιροποιημένο μνημόνιο αναφέρει ότι η συμφωνία ιδιωτικοποίησης της Eurobank πρέπει να δομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει κίνητρο για απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού. 

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιώτες που θα συμμετάσχουν στην αύξηση ενδέχεται να λάβουν παραστατικούς τίτλους, δηλαδή warrants, που να ενσωματώνουν δικαίωμα αγοράς ως και του συνόλου των μετοχών που θα παραμείνουν στα χέρια του Ταμείου.

Στόχος της τρόικας και της κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με κορυφαίους παράγοντες, η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας να γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε το ΤΧΣ να μην αναγκαστεί να χάσει προς το παρόν λεφτά.

«Το πιθανότερο είναι ότι η ιδιωτικοποίηση της Eurobank θα γίνει με... αρχιτεκτονική που να μεταθέτει σε ορίζοντα διετίας τι ποσοστό κεφαλαίων μπορεί να ανακτήσει το ΤΧΣ», αναφέρουν στελέχη που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία.

Θέμα αναλογικότητας και για την αρνητική καθαρή θέση

Με δεδομένο, πάντως, ότι η ιδιωτικοποίηση της Eurobank θα επιχειρηθεί σε δύο βήματα, αφού, δηλαδή, θα έχει καλυφθεί ήδη η αρνητική καθαρή θέση και το κοινό κεφάλαιο (τουλάχιστον 6% του σταθμισμένου ενεργητικού) από το ΤΧΣ, είναι πιθανόν να εγερθεί από άλλη πλευρά θέμα αναλογικότητας.

Κλειδί και εδώ είναι το αν η δομή της ιδιωτικοποίησής της θα καλύπτει το σύνολο των κεφαλαίων που έχει βάλει το ΤΧΣ απευθείας και με εισφορά περιουσιακών στοιχείων (Τ.Τ., Proton).

Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με την Alpha Bank, την Εθνική και την Πειραιώς η Eurobank δεν προχώρησε τον περασμένο Ιούνιο σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με συμμετοχή των ιδιωτών. Η αύξησή της καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο εν συνεχεία εισέφερε σε αυτήν το νέο Τ.Τ. και τη νέα Proton, αυξάνοντας τη θέση του και βελτιώνοντας την τιμή κτήσης του.

Το ΤΧΣ και η διοίκησή της θα πρέπει να προχωρήσουν σε μερική ιδιωτικοποίησή της ως τον Απρίλιο του 2014 με βάση όσα ορίζει το μνημόνιο.  Το εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης θα λάβει χώρα αφού ολοκληρωθούν τα stress tests (στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2014) και γνωστοποιηθούν οι τυχόν νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Στόχος είναι μαζί με την είσοδο των ιδιωτών να καλυφθούν και πιθανές νέες κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας, όπως αυτές θα οριστούν από την ΤτΕ, με βάση το stress test στο οποίο υποβλήθηκε.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day η διοίκηση της Eurobank ζήτησε από την DG Comp να διενεργηθεί η ιδιωτικοποίηση μέσω αύξησης κεφαλαίου, στην οποία θα συμμετάσχει και το ΤΧΣ πέραν των ιδιωτών, αίτημα που αντιμετώπισε θετικά η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v