Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Διόρθωση το Νοέμβριο πριν το year-end rally!

Ποία είναι τα πιθανά επίπεδα που θα κορυφώσει ο αμερικάνικός δείκτης S&P 500 στο τέλος του έτους. Τι βλέπουν για τις ευρωπαϊκές μετοχές και τις αγορές του Νότου αλλά και τι εκτιμούν βραχυπρόθεσμα για το χρυσό.

UBS: Διόρθωση το Νοέμβριο πριν το year-end rally!

Η ομάδα τεχνικής ανάλυσης της UBS διατηρεί τη μεσοπρόθεσμη άποψη για τον αμερικανικό δείκτη S&P 500 αμετάβλητη.

"Από κυκλική ματιά, η διάσπαση του υψηλού των 1.709 μονάδων του Αυγούστου, ανοίγει ένα νέο ανοδικό παράθυρο στα τέλη Δεκεμβρίου, που θα οδηγήσει σε νέα σημαντική κορυφή για το δείκτη S&P 500.

Οποιαδήποτε διόρθωση ή πισωγύρισμα στις τιμές στο πρώτο μισό του Νοεμβρίου θα έχει καθαρά διορθωτική μορφή και η τιμή στόχος για το Δεκέμβριο είναι οι 1.780 μονάδες", υποστηρίζουν οι Michael Riesner και Marc Müller, τεχνικοί αναλυτές της UBS.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή περιφέρεια, που έχει μπει για τα καλά στα ραντάρ, όπως αναφέρει ο οίκος, «κινείται πλάγια».

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, όμως, έχουν κατακτήσει νέα υψηλά επίπεδα και ο βασικός παράγοντας της ανόδου είναι οι τραπεζικές μετοχές της περιφέρειας, κίνηση που την παρακολουθούμε και στην εγχώρια αγορά μετοχών.

Ωστόσο, οι ηγέτες του κλάδου κινούνται πλάγια και αυτό δεν συνήθως δεν είναι μια βιώσιμη κατάσταση ανόδου.

Για το δείκτη DAX, μετά την επίτευξη του αρχικού στόχου που ήταν οι 8.850 μονάδες, η UBS επισημαίνει ότι κρίσιμη πλέον στήριξη είναι το προηγούμενο υψηλό των 8.770 μονάδων. Μια διάσπαση της, θα μπορούσε να δώσει σήμα αντιστροφής για 2-3 εβδομάδες και επιστροφή το Νοέμβριο προς την περιοχή των 8.457 μονάδων πριν ξεκινήσει το επόμενο ράλι του Δεκεμβρίου και τις 9.100 μονάδες.

Αναφορικά με τον ευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 50, το επιθετικό ανοδικό σκέλος έχει χαρακτηριστικά αγοραστικού πανικού, τα οποία είναι συνήθως δείγματα εξάντλησης μιας κίνησης. Κατά την άποψη των δύο αναλυτών, η περιοχή αντίστασης των 3.000 και 3.070 μονάδων -τα υψηλά του 2011- είναι ένα δύσκολο επίπεδο.

Παρότι η αντιστροφή των τιμών δεν έχει έρθει ακόμη, η ημερήσια ορμή έχει πλησιάσει ακραία επίπεδα.

Ένα πρώτο σήμα αντιστροφής θα ήταν ένα κλείσιμο στο ημερήσιο διάγραμμα κάτω από το ψυχολογικό όριο των 3.000 μονάδων, με τις 2.855 μονάδες ως βραχυπρόθεσμη στήριξη.

Τακτικά, ωστόσο, το μεγαλύτερο των ευρωπαϊκών δεικτών κινούνται στο «κύμα 5», γεγονός που υποδηλώνει ότι παρά τα νέα υψηλά επίπεδα σε όλους τους δείκτες της Ευρώπης, είμαστε στο δρόμο σχηματισμού μιας σημαντικής τακτικής κορυφής, την οποία θα ακολουθήσει μια σημαντική διόρθωση το Νοέμβριο, πριν από την έναρξη του επόμενου ράλι στο τέλος του έτους.

 

Για το χρυσό, εξηγούν ότι ανεξάρτητα από το τι βλέπουν μεσοπρόθεσμα, σε βραχυπρόθεσμη βάση, τόσο το πολύτιμο μέταλλο όσο και η πλατίνα έχουν φθάσει τις τιμές στόχους που έχουν προβλεφθεί στην πτωτική τους κίνηση και με την εικόνα των υπερπωλημένων επίπεδων, περιμένουν να αρχίσει μια βραχυπρόθεσμη αναπήδηση στις τιμές.

Σε όρους τακτικής στρατηγικής, οι αναλυτές της UBS προτείνουν αγορά χρυσού και μετοχών ορυχείων στη διάσπαση των 1.330 δολαρίων ανά ουγγιά μέσα στο ράλι του Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v