Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξάνεται η πίεση για το Γενικό Δείκτη

Αυξάνονται οι πιέσεις για το Γενικό Δείκτη μετά το πρώτο μέρος της συνεδρίασης. Ανοδικά κινείται η ΕΤΕ, υποχωρεί κατά 4% η Πειραιώς. Το επιτυχημένο placement αποτιμά η αγορά. Σε ικανοποιητικά επίπεδα ο όγκος συναλλαγών.

Ανάσα από το επιτυχές placement της Πειραιώς παίρνουν οι τράπεζες. Προς τις 190 μονάδες αντιδρά αρχικά ο κλαδικός δείκτης, ωθώντας την αγορά έως τις 1.171,25 μονάδες, πρωτού στη συνέχεια υποχωρήσει προς τις 1.154 μονάδες

Στα πρώτα 20΄-25΄ της συνεδρίασης οπότε και άλλαξαν χέρια πάνω από 25 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου τα 11,5 εκατ. στη μετοχή της Πειραιώς.

Η μετοχή της Πειραιώς αντέδρασε έως το 1,62 ευρώ, για να γυρίσει πτωτικά με πωλήσεις έως το 1,53. Ακολούθησαν η διόρθωση της Alpha Bank, δευτερευόντως το γύρισμα του ΟΠΑΠ και η πίεση του FTSE 25 έως τις 386,25 μονάδες.

Το πρώτο μέρος της συνεδρίασης χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταβλητότητα για μετοχές-σηματωρούς του 25άρη.

Σε αντίθεση με τον FTSE 25, ο FT Mid, δείκτης σηματωρός, έφτασε να ενισχύεται έως 0,93% προς τις 1.186 μονάδες. Όλες οι μετοχές του, πλην της ΧΑΛΚΟΡ, με περισσότερες ή λιγότερες συναλλαγές, επιχειρείται να αντιδράσουν ανοδικά. Από τις Eurobank, Attica Bank και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέχρι τις ΣΙΔΕΝΟΡ, Intracom, Fourlis, Υγεία, Πλαστικά Θράκης.

Το παιχνίδι όμως παίζεται στον 25άρη, με την Πειραιώς να διαμορφώνει την τάση για τον κλάδο και την Εθνική να επανέρχεται, και πάλι, πάνω από τα 4 ευρώ και εν συνεχεία να χάνει πάλι το συγκεκριμένο επίπεδο.

Σε σχετικό θέμα αναφέρονται λεπτομέρειες για το placement της Πειραιώς, για την προσεκτική προεργασία από την πλευρά της Deutsche Bank και της JP Morgan.

Στη συνέχεια θα ανεβάσουμε στον Εκηβόλο διάγραμμα του τραπεζικού δείκτη, χρήσιμο κατά την εκτίμησή μας και για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Οι όροι του placement προφανώς και επηρεάζουν τη διακύμανση της μετοχής της Πειραιώς, διαμορφώνουν δε σε κάποιον βαθμό και την πορεία του FTSE 25.

Σημειωτέον όμως πως στη μετοχή της Εθνικής οι μέχρι τώρα κινήσεις γίνονται από τα 3,98 έως τα 4,11 ευρώ, καθώς η μετοχή άνοιξε με ανοδικό χάσμα. Στο 0,651-0,664 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, με μάλλον μέτριες συναλλαγές.

Σχετική κινητικότητα, με τους αγοραστές να υπερισχύουν, και ανοδική φορά για τις μετοχές των ΕΧΑΕ, Frigoglass, Intralot, MIG, Jumbo.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως θα χρειαστεί ώρα και συναλλαγές για να σταθεροποιηθεί η μετοχή της Πειραιώς, και να εξισορροπήσει ο κλαδικός δείκτης. Εάν διατηρηθεί πάνω από τις 188-190 μονάδες, τότε η προσπάθεια αντίδρασης μπορεί να έχει τύχη.

Εάν συνδράμουν βέβαια και ο ΟΤΕ κι ο ΟΠΑΠ και σταθεροποιηθεί πάνω από τα 10 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v