Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Όλη η αλήθεια για τα warrants

Η πρόταση JP Morgan και Lazard για επαναγορά των warrants, η πρόσθετη επιβάρυνση του ΤΧΣ και η απροθυμία της κυβέρνησης. Προηγούνται δύσκολες αποφάσεις για Eurobank. Η στάση της τρόικας και η κρίσιμη συνάντηση.

Τράπεζες: Όλη η αλήθεια για τα warrants
Στα συρτάρια αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών «αναπαύεται», προς το παρόν, η πρόταση που υπέβαλαν δύο ξένες επενδυτικές τράπεζες για αλλαγές στο καθεστώς των warrants, καθώς τυχόν εφαρμογή της αυξάνει βραχυπρόθεσμα το κόστος του ΤΧΣ και φέρνει αντιμέτωπη την κυβέρνηση με επώδυνες πολιτικά αποφάσεις.

Η Lazard και η JP Morgan, ενεργώντας ως σύμβουλοι του ΤΧΣ για την πώληση της Eurobank, κατέθεσαν στην αρμόδια επιτροπή για αλλαγές στον νόμο ανακεφαλαιοποίησης πρόταση που αλλάζει ριζικά το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, προβλέποντας, μεταξύ άλλων, και τρόπους απαγκίστρωσης του ΤΧΣ από τα warrants.

Ειδικότερα, προτείνεται το Ταμείο να μπορεί να προχωρά σε προαιρετικές δημόσιες προτάσεις στους κατόχους των warrants Εθνικής, Πειραιώς και Alpha, με αντάλλαγμα μετοχές αυτών των τραπεζών, οι οποίες προσφέρονται με μικρό discount, σε σχέση με την τρέχουσα ή τη μεσοσταθμική τους τιμή.

Για παράδειγμα, με βάση την πρόταση, το Ταμείο θα μπορεί να προτείνει στους κατόχους warrants της Alpha την ανταλλαγή ενός warrant με δύο μετοχές της σε τιμή ελαφρώς χαμηλότερη της τρέχουσας. Με τον τρόπο αυτό θα χρησιμοποιήσει ως και 2,4 δισ. μετοχές Alpha από αυτές που κατέχει, απελευθερώνοντας τις υπόλοιπες 6,7 δισ. μετοχές από τα... δεσμά των warrants.

Στόχος είναι να καταστεί περισσότερο ευέλικτη η δομή ιδιωτικοποίησης της Εθνικής, της Πειραιώς και της Alpha, αλλά και να προσαρμοσθεί στις τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου που εισηγούνται η Lazard και η JP Morgan ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank.

Το αποτέλεσμα, όμως, της πρότασης προκαλεί σημαντική επιβάρυνση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς αν εφαρμοσθεί το Ταμείο θα «πληρώσει» για να αποσύρει τα warrants, αυξάνοντας έτσι τη μέση τιμή κτήσης του.

Αν, για παράδειγμα, το Ταμείο χρησιμοποιήσει για την επαναγορά του συνόλου των warrants μιας τράπεζας το 25% των μετοχών που κατέχει, για να «ρεφάρει» θα πρέπει να πωλήσει σε αρκετά υψηλότερες αποτιμήσεις το υπόλοιπο 75%.

Γιατί δεν εξετάζεται τώρα η πρόταση

Προς το παρόν η πρόταση των Lazard – JP Morgan δεν έχει καν συζητηθεί, καθώς αφενός προηγείται η οριστικοποίηση του τρόπου ιδιωτικοποίησης της Eurobank, αφετέρου η κυβέρνηση δεν δείχνει πρόθυμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος μιας απόφασης, που θα επιταχύνει την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, με αντάλλαγμα υψηλότερο κόστος για το ΤΧΣ και το Δημόσιο.

Όπως έχει γράψει το Euro2day η κυβέρνηση δείχνει να προσανατολίζεται σε αλλαγές στον νόμο ανακεφαλαιοποίησης που θα ισχύσουν μόνο για τη Eurobank και όχι για το σύνολο των συστημικών τραπεζών.

Άλλωστε, όπως υπενθυμίζουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η Lazard και η JP Morgan έπρεπε να υποβάλουν προτάσεις για τροποποιήσεις στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο οι οποίες να διευκολύνουν την ιδιωτικοποίηση της Eurobank μια και ενεργούν ως σύμβουλοι πώλησης. Αν αυτές θα έχουν ευρύτερη ισχύ είναι θέμα της κυβέρνησης, σε συνεργασία με το ΤΧΣ και την τρόικα.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η δομή άσκησης των warrants θα πρέπει πρώτα να δοκιμαστεί (σ.σ.: η πρώτη περίοδος ξεκινά στις 10 Δεκεμβρίου με την Alpha) και μετά να εξετασθούν τυχόν βελτιώσεις ή αλλαγές.

Οι δύσκολες αποφάσεις για τη Eurobank και η στάση της τρόικας

Από μόνη της, άλλωστε, η υπόθεση της Eurobank απαιτεί δύσκολες αποφάσεις καθώς είναι πιθανόν η ιδιωτικοποίησή της να διενεργηθεί σε αποτίμηση χαμηλότερη της τιμής κόστους που έχει το ΤΧΣ και επομένως να υπάρξει ζημία αποτίμησης.

Όπως έγραψε χθες το Euro2day η τρόικα δείχνει να συναινεί στην πρόταση του ΤΧΣ να ιδιωτικοποιηθεί η Eurobank, μέσω αύξησης κεφαλαίου, δεν έχουν κλειδώσει, όμως, ακόμη κρίσιμες λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα σε ποια τιμή θα διενεργηθεί η αύξηση κεφαλαίου.

Η Lazard και η JP Morgan εισηγούνται να διενεργηθεί μελέτη αποτίμησης της Eurobank, για να προσδιορισθεί η δίκαιη αξία της. Με δεδομένο ότι το ΤΧΣ κάλυψε και την αρνητική καθαρή θέση της τράπεζας όταν έβαλε τα 5,8 δισ. ευρώ, η μελέτη αποτίμησης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βγάλει δίκαιη αξία χαμηλότερη της αξίας κτήσης του Ταμείου.

Θα αποδεχθεί η τρόικα τη διάθεση ποσοστού ως 25% της Eurobank από το ΤΧΣ με... χασούρα;

Οι ενστάσεις που είχε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ για την ιδιωτικοποίηση μέσω αύξησης κεφαλαίου εστιάζουν ακριβώς σε αυτό το σημείο. Αν πρέπει, δηλαδή, να διατεθεί τώρα ποσοστό της Eurobank με ζημία ή να τρέξει πρώτα ένα γενναίο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετά να επιχειρηθεί η ιδιωτικοποίησή της.

Επιπρόσθετα, δεν έχει καταστεί σαφές αν η τρόικα θεωρεί ότι οι υποψήφιοι στρατηγικοί επενδυτές (Fairfax, σχήμα Third Point-Eaglevale-Rothschild, Apollo) πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας.

Όλα αυτά θα συζητηθούν κατά την αυριανή κρίσιμη συνάντηση μεταξύ της διοίκησης του ΤΧΣ και των επικεφαλής της τρόικας, στην οποία αναμένεται να επισημανθεί για άλλη μια φορά ότι την κύρια ευθύνη του εγχειρήματος της ιδιωτικοποίησης την έχει το ΤΧΣ ως μεγαλομέτοχος και όχι η διοίκηση της τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v