Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Διστακτικές κινήσεις στα υψηλά

Ήπιες μεταβολές για το Γενικό Δείκτη που διαμορφώνεται στα επίπεδα των 1.280 μονάδων. Αγοραστές σε Εθνική, Alpha και Πειραιώς, υπεραπόδοση για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή. Πτώση καταγράφουν Coca Cola, Motor Oil, Tιτάνας.

Λίγο έως πολύ αναμενόμενη η εικόνα της αγοράς στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης. Προς τις 1.265 μονάδες κατά 1,02% υποχωρούσε λίγο πριν από τις 10.55 ο Γενικός Δείκτης, κατά 1,15% προς τις 415 μονάδες ο FT 25.

Η προσπάθεια που καταβλήθηκε στα πρώτα λεπτά ούτε σοβαρή ήταν, ούτε στηρίξεις είχε, με συνέπεια ο Γ.Δ. να γυρίσει ύστερα από το αρχικό 1.282,51, μετά τις 10.37, χαμηλότερα.

Η μετοχή όπου είχαμε κατ' αρχάς ένδειξη της διάθεσης των ισχυρών χεριών ήταν αυτή του ΟΤΕ, καθώς άνοιξε με καθοδικό κενό από τα 11,17 ευρώ, για να υποχωρήσει προς τα 10,99 ευρώ.

Ενδιαφέρουσα χαρακτηρίζεται η συμπεριφορά, τουλάχιστον στην αρχή, των τριών τραπεζικών μετοχών, ενδεχομένως και λόγω της έκθεσης της JP Morgan που θέτει νέες τιμές-στόχους για τους τρεις τίτλους.

Επίσης ενδιαφέρουσα η θέση της JP Morgan, μόλις μία μέρα μετά το θετικό για την Αθήνα δημοσίευμα των Financial Times που επί της ουσίας αποτελεί απάντηση στις απαξιωτικές αναφορές κυρίως του Der Spiegel.

Λεπτομέρειες που καλό είναι να τις συνεκτιμούμε παρακολουθώντας τη φυσιολογική και εντός απόλυτα αποδεκτών τεχνικών ορίων διόρθωσης της αγοράς.

Στα πρώτα 30΄-35΄ δίνεται η αίσθηση πως τα ισχυρά χέρια εκλαμβάνουν τις τελευταίες εξελίξεις ως αφορμή για κατοχύρωση μέρους κερδοφόρων θέσεών τους και όχι ως αίτιο και λόγο για αποχώρησή τους από την ελληνική αγορά. Το πιθανότερο είναι πως θα τους βρούμε αγοραστές σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα.

Από τη μέχρι τώρα στάση τους τα ισχυρά χέρια δείχνουν πως έχουν κάνει τις επιλογές τους, δηλαδή προεξοφλούν ποια επιχειρηματικά συμφέροντα και νέοι πόλοι εξουσίας θα έχουν λόγο στην επόμενη μέρα.

Στις 11.00-11.05 είχαν γίνει 16,6 εκατ. ευρώ, από τα οποία 2,6 εκατ. στην Alpha Bank (0,70 ευρώ) και 2,2 εκατ. στο warrant της έως το 1,41 ευρώ.

Σταδιακά ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς στα δεικτοβαρή χαρτιά των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, πέραν των τριών τραπεζικών, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι απώλειες και ο Γ.Δ. να επανέλθει προς τις 1.275 μονάδες.

Στο 0,32% είχαν περιοριστεί οι απώλειες για τον FT 25, με αγοραστές και σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, MIG και Ελληνικά Πετρέλαια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v