Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JPMorgan: Νέες τιμές στόχοι για Alpha, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ

O αμερικανικός οίκος θέτει τιμή στόχο για την Alpha Bank το 0,84 ευρώ ανά μετοχή, για την Πειραιώς τα 2 ευρώ και για την Εθνική τα 3,92 ευρώ. Σύσταση overweight για τις πρώτες δυο, underweight για την ΕΤΕ. Τα ρίσκα.

JPMorgan: Νέες τιμές στόχοι για Alpha, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ

Με σύσταση "overweight" για την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς και "underweight" για την Εθνική Τράπεζα αρχίζει εκ νέου κάλυψη των τριών τραπεζών η JPMorgan, θέτοντας τιμή στόχο για την Alpha Bank το 0,84 ευρώ ανά μετοχή, για την Πειραιώς τα 2 ευρώ και για την Εθνική τα 3,92 ευρώ.

Ο διεθνής οίκος εκτιμά πως τα κέρδη των τριών κορυφαίων τραπεζών θα διαμορφωθούν στα 3,8 δισ. ευρώ το 2017, περίπου 30% υψηλότερα από τα προ κρίσης κέρδη των 2,9 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν το 2007. Συγκεκριμένα, προβλέπει πως τα κέρδη της Πειραιώς θα φτάσουν στο 1,3 δισ. ευρώ (+165% σε σχέση με το 2007), της Alpha Bank στο 1,2 δισ. ευρώ (52%), ενώ της Εθνικής θα υποχωρήσουν κατά 18% στο 1,3 δισ. ευρώ.

Κατά την JP Morgan, η αγορά πιθανότατα θα υποτιμήσει τις προοπτικές κερδοφορίας ενός τομέα με τόσο μεγάλη συγκέντρωση, ο οποίος επωφελείται από την ομαλοποίηση της χρηματοδότησης, την ταχύτατη μείωση του κόστους και τα μακροπρόθεσμα φορολογικά πλεονεκτήματα, μετά από συρρίκνωση 25% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, τα κεφάλαια των τραπεζών πλησιάζουν σε πιο άνετα επίπεδα, ενώ ο κίνδυνος του dilution υποχωρεί τόσο για την Alpha Bank όσο και για την Τράπεζα Πειραιώς, με τον δείκτη ιδίων κεφαλαίων προς ενεργητικό να αυξάνεται στο 9-10% το 2016-2017. Το Core Tier 1 (χωρίς τα κρατικά κεφάλαια) το 2014-2017 εκτιμάται στο 10,1%-14,9% για την Alpha Bank καιστο 10,4%-14,7% για την Πειραιώς.

Για την Εθνική Τράπεζα εκτιμάται στο 7,3%-10,7%, κι η JPMorgan σημειώνει πως τα οφέλη της προηγούμενης οργανικής κερδοφορίας (2013-2014) θα περιορίσουν το κεφαλαιακό χάσμα μέχρι το 2016-2017, ενώ υπάρχει και η επιλογή της πιθανής μερικής πώλησης της Finansbank.

Ο οίκος προβλέπει ότι τα προ προβλέψεων κέρδη των κορυφαίων τριών τραπεζών της Ελλάδας θα ανέλθουν αθροιστικά στα 20,3 δισ. ευρώ (2014-2017), και συγκεκριμένα στα 5,9 δισ. για την Alpha Bank, στα 6,5 δισ. για την Πειραιώς και στα 7,9 δισ. για την Εθνική Τράπεζα, που αντιστοιχούν στο 11,5%, 10,7% και 11,6% των καθαρών δανείων τους.

Αυξήστε την έκθεση σε ελληνικές τράπεζες

Η JPMorgan αναφέρει πως, αν και η Ελλάδα μπορεί να μην αποτελεί το συνηθισμένο growth story στις αναδυόμενες αγορές, η πρόσφατη κατάρρευση του ΑΕΠ της και η διαδικασία ομαλοποίησής του θα μπορούσαν να οδηγήσουν μεσοπρόθεσμα σε υψηλότερους του αναμενόμενου ρυθμούς ανάπτυξης, με ένα επανακεφαλαιοποιημένο τραπεζικό σύστημα και με τις επιχειρήσεις και το κράτος να ξανακερδίζουν την πρόσβαση στις γραμμές χρηματοδότησης.

Ο οίκος συνιστά στους επενδυτές να προσθέσουν την έκθεση στις ελληνικές τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους GEM/CEEMEA μέσω της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς.

Σύμφωνα με την JPMorgan, σε αντίθεση με άλλες αναδυόμενες αγορές –όπως η Ρωσία, η Τουρκία, η Κίνα, η Βραζιλία, η Ινδονησία- ή αγορές όπου η ανάπτυξη επιβραδύνεται μετά από έναν μακρύ επεκτατικό κύκλο και μετά τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων, το επιτοκιακό περιβάλλον στην Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει να υποχωρεί μετά την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους και του τραπεζικού συστήματός της, την ομαλοποίηση της χρηματοδότησης και την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές.

Έτσι, η Ελλάδα θα μπορούσε να εισέλθει σε μια πιθανή πολυετή οικονομική ανάκαμψη «ομαλοποίησης» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω περιθώριο ανόδου των αποτιμήσεων των ελληνικών τραπεζών και σε re-rating.

Τα ρίσκα για τις εκτιμήσεις

Όπως αναφέρει η JPMorgan, κίνδυνος για τις εκτιμήσεις της θα μπορούσαν να είναι:

-τα εσωτερικά-πολιτικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας πρόωρων εκλογών που θα αντιστάθμιζαν τα οφέλη της αναδιάρθρωσης χρέους

-η μεγαλύτερη του αναμενόμενου διάρκεια της ύφεσης που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην ποιότητα των assets και στα κεφάλαια των τραπεζών

-τα αρνητικά αποτελέσματα της BlackRock και η ανάγκη για επιπλέον κεφάλαια

-τα ρίσκα εκτέλεσης των συγχωνεύσεων-αναδιαρθρώσεων

-το ποσοστό του ΤΧΣ στις τράπεζες.

Από την άλλη πλευρά, θετικά θα μπορούσαν να επιδράσουν η ταχύτερη του αναμενόμενου βελτίωση της ποιότητας των assets, η ενίσχυση των κεφαλαίων και των κερδών των τραπεζών, αλλά και η καταβολή μερισμάτων νωρίτερα του αναμενόμενου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v