Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Αήττητοι οι αγοραστές το 2014

Πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις στο έτος, με αθροιστική απόδοση 10,95%. Κέρδη άνω του 2% σήμερα για ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Ελεγχόμενη διόρθωση για μετοχές του FT 25. Ανοδικά οι τράπεζες, στα 4,26 ευρώ η ΕΤΕ.

Με κέρδη έκλεισε και σήμερα το Χρηματιστήριο, παρά την έκδηλη νευρικότητα και τις εναλλαγές προσήμων.

Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι, αλλά και οι "τρεις σωματοφύλακες" (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ) "φρόντισαν" για το θετικό κλείσιμο του Δείκτη, ενώ συνεχίστηκε η κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, με αποτέλεσμα η τελική αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών να πλησιάσει το 2,5 προς 1.

Στις πέντε θετικές συνεδριάσεις του τρέχοντος έτους ο Δείκτης σημειώνει αθροιστικά κέρδη 10,95%, ενώ στις έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις που έχει καταγράψει, τα αθροιστικά κέρδη φθάνουν στο 11,39%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης είχε να "δει" από την περίοδο 14/10 έως και 22/10/2013, όταν και είχε συμπληρώσει επτά συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις.

Από την άλλη το σημερινό κλείσιμο είναι νέο υψηλό των τελευταίων 30 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 4/7/2011 (1306,45 μονάδες).

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με "ανοδική ουρά" αλλά πολύ γρήγορα επικράτησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών και ο Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 1265,9 μονάδες (-1,05%). Ακολούθησαν συνεχόμενες εναλλαγές προσήμων (οκτώ φορές), όμως μετά τις 15.19 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1290,59 μονάδες (+0,87%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1288,29 (+0,69%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1290,13 με κέρδη 0,83%.

Σχετικά μειωμένος, αλλά απόλυτα ικανοποιητικός, ο τζίρος έφθασε τα 137,6 εκατ. από τα οποία τα 13,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚ, ΑΙΟΛΚ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, ΠΕΙΡΤΠ). Το 72% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών σε μόλις οκτώ τίτλους και πιο συγκεκριμένα σε ΟΤΕ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΔΕΗ, Εθνική, Alpha Bank, Jumbo.

Η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν σχετικά ελεγχόμενης διόρθωσης για αρκετές μετοχές του 25αρη, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την μικτή εικόνα στο τελικό κλείσιμο και το γεγονός ότι δεν υπήρξε Δεικτοβαρής τίτλος που να κινηθεί μόνιμα στο "πράσινο". Αντίθετα, δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Eurobank Properties, Jumbo.

Μέσω των δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ και Σωλ. Κορίνθου.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Το νέο ανοδικό κύμα της Αγοράς βρίσκεται εν εξελίξει, με μόνο 'καύσιμο' τις προσδοκίες του επόμενου εξαμήνου που επικεντρώνονται σε πιθανές πολιτικές και δημοσιονομικές εξελίξεις", αναφέρει ο Νίκος Καυκάς.
 
Παρά το γεγονός ότι κάθε ανοδική κίνηση της Αγοράς θεωρείται ευπρόσδεκτη, δεν μπορούν να μην δημιουργήσουν προβληματισμούς η ταχύτητα και ένταση των χρηματιστηριακών αποδόσεων, των τελευταίων ημερών.
 
Επιπλέον, αν και υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις διάχυσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος, δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. συνεχίζουν να κινούνται από τους ίδιους και απόλυτα γνωστούς πρωταγωνιστές.
 
Σε περίπτωση ελεγχόμενης διόρθωσης, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό το σενάριο "αλλαγής σκυτάλης" με τις υπεραποδόσεις να σημειώνονται από τίτλους και λιγότερο "απαιτητικών" αποτιμήσεων, που ουσιαστικά έχουν υστερήσει, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση καλύτερης συμπεριφοράς και από τον Τραπεζικό κλάδο.
 
Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ, παραμένει σαν εφικτός στόχος έτους οι 1400 "plus" μονάδες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψουν υποτροπές σε πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Μάλιστα δεν αποκλείεται, αν το δύσκολο εγχείρημα εξόδου της Χώρας στις Αγορές στεφθεί από επιτυχία, το "plus" στον στόχο των 1400 μονάδων να είναι σημαντικά μεγαλύτερο.
 
Σε αντίθετη περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί, μέσα στο έτος, ελεγχόμενη υποχώρηση του Δείκτη, μέχρι τις 1050 μονάδες.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Πτωτικά έκλεισαν οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές (πλην ASX 200), μετά τα απογοητευτικά στοιχεία από την Κίνα για τον πληθωρισμό, ενώ ξεχώρισε το -1,5% του Ιαπωνικού Nikkei.
 
Μικτή η εικόνα στην Ευρώπη, όπου συνεχίζουν να ενισχύονται Μαδρίτη και Μιλάνο.
 
Μένοντας στην "Γηραιά Ήπειρο", με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε το χρηματοδοτικό της πρόγραμμα για το 2014 η Ισπανία. Στην πρώτη δημοπρασία Κυβερνητικών ομολόγων για το τρέχον έτος η Ισπανία άντλησε συνολικά 5,288 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο που είχε ανακοινώσει. Η μέγιστη απόδοση για το 5ετές ήταν 2,411%, χαμηλότερη από το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό του 2,644%.
 
Μακρά περίοδο με χαμηλό πληθωρισμό αντιμετωπίζει πιθανότατα η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναλάβει όποια δράση χρειαστεί για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, δήλωσε ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που ακολουθεί τη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια. Η ΕΚΤ διατήρησε το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο αρνητικό ρεκόρ του 0,25%, όπως αναμενόταν ευρύτατα στις Αγορές. Είχε προηγηθεί η Τράπεζα της Αγγλίας που διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο της στερλίνας στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο 0,5%, ενώ δεν προέβη σε αλλαγή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που ανέρχεται στα 375 δισ. στερλίνες. Ωστόσο διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα αργήσει η πρώτη κίνηση σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής καθώς η ανάκαμψη της Βρετανίας ξεπερνά κάθε προσδοκία.
 
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινούνται οι δείκτες στην Wall Street, κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από την Αγορά εργασίας, όπου μείωση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων εμφάνισαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Συνεχίζεται η αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στο 27,8%, από 27,7% τον Σεπτέμβριο του 2013 και 26,1% τον Οκτώβριο του 2012.
 
"Μπορεί η ΕΛΣΤΑΤ να υπολογίζει την ανεργία τον Οκτώβρη στο 27,8% η πραγματική ανεργία όμως αγγίζει το 33%.
Το 2014 ο μη ενεργός πληθυσμός θα είναι κατά 1.100.000 άτομα περισσότερος από τους απασχολούμενους με ότι αυτό συνεπάγεται" αναφέρει η ΓΣΕΕ.
 
Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιτύχει φέτος το κατόρθωμα της Ιρλανδίας και να επιστρέψει στις Αγορές, για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, εκφράζει η Commerzbank. Εκτιμά ότι το Δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι δύσκολα διαχειρίσιμο μακροπρόθεσμα, εφόσον αποτελεί το 175% του ΑΕΠ. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι σχεδόν τα 4/5 του χρέους βρίσκονται στα χέρια άλλων Κρατών και του ESM. Τα δεδομένα δεν συνηγορούν υπέρ "κουρέματος" καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο να περάσει πολιτικά στις Χώρες των δανειστών. Ο οίκος θεωρεί πιο πιθανό το σενάριο ενός τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας προκειμένου να καλυφθούν τα χρηματοδοτικά της κενά το 2014 και το 2015.
 
Με σύσταση "overweight" για την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς και "underweight" για την Εθνική Τράπεζα αρχίζει εκ νέου κάλυψη των τριών Τραπεζών η JP Morgan, θέτοντας τιμή - στόχο για την Alpha Bank τα 0,84 ευρώ, για την Πειραιώς τα 2 ευρώ και για την Εθνική τα 3,92 ευρώ. Ο διεθνής οίκος εκτιμά πως τακέρδη των τριών Τραπεζών θα διαμορφωθούν στα 3,8 δισ. ευρώ το 2017, περίπου 30% υψηλότερα από τα προ κρίσης κέρδη των 2,9 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν το 2007. Συγκεκριμένα, προβλέπει πως τα κέρδη της Πειραιώς θα φτάσουν στο 1,3 δισ. ευρώ (+165% σε σχέση με το 2007), της Alpha Bank στο 1,2 δισ. ευρώ (52%), ενώ της Εθνικής θα υποχωρήσουν κατά 18% στο 1,3 δισ. ευρώ.
 
Όπως αναφέρει η JP Morgan, κίνδυνος για τις εκτιμήσεις της θα μπορούσαν να είναι:
 
*Τα εσωτερικά-πολιτικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας πρόωρων εκλογών που θα αντιστάθμιζαν τα οφέλη της αναδιάρθρωσης χρέους.
 
*Η μεγαλύτερη του αναμενόμενου διάρκεια της ύφεσης που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην ποιότητα των assets και στα κεφάλαια των Τραπεζών.
 
*Τα αρνητικά αποτελέσματα της BlackRock και η ανάγκη για επιπλέον κεφάλαια.
 
*Τα ρίσκα εκτέλεσης των συγχωνεύσεων-αναδιαρθρώσεων.
 
*Το ποσοστό του ΤΧΣ στις Τράπεζες.
 
Αισιόδοξη εμφανίζεται για την πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, το α΄ τρίμηνο του 2014, η Exotix εκτιμώντας ότι η πορεία θα είναι ισχυρή. Επισημαίνει ότι το τρέχον έτος "μπήκε με διαθέσεις... ταύρων" για το ΧΑ ενώ θέτει το ερώτημα αν η Σοφοκλέους στοχεύει στις 1.450 μονάδες. Ξεχωρίζει ως υποστηρικτικά στοιχεία της ενδεχόμενης ανόδου την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, τις προσδοκίες για μια ανακούφιση του χρέους, αλλά και την ιδιωτικοποίηση της Eurobank. Σε ό,τι αφορά την τελευταία εκτιμά ότι η συνδρομή από Αμερικανικά κεφάλαια θα στηρίξει την προσπάθεια πώλησης η οποία "θα πάει καλά".
 
Ερχόμενοι στα πεπραγμένα στο ταμπλώ του Χ.Α., η επιτομή του “trend is our friend” και της ακολουθίας του momentum είναι η σύσταση για την Αγορά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις. Ωστόσο η βίαιη ανοδική κίνηση, απαιτεί νουνεχή διαχείριση των βραχυπρόθεσμων κερδών και γρήγορες κινήσεις σε περίπτωση σημαντικής υποτροπής του κλίματος.
 
Οι "ελαφρές ταξιαρχίες" του ταμπλώ, αργά αλλά σταθερά δείχνουν να "απαιτούν κομμάτι του ενδιαφέροντος" και αυτό είναι εξαιρετικά θετικό καθώς θα δημιουργήσει απεγκλωβισμούς και συνάμα θα αυξήσει την αγοραστική δύναμη χαρτοφυλακίων που παραδοσιακά τοποθετούνται σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων. Σε αυτή την περίπτωση, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και συνεδριάσεις με ελαφρά διόρθωση στους βασικούς δείκτες, ενώ ταυτόχρονα οι τίτλοι με θετικό πρόσημο θα τερματίζουν την συνεδρίαση μπροστά από αυτούς με αρνητικό, λόγω ανατροφοδότησης της κίνησης.
 
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος της Εθνικής και τρεις συνεχόμενες οι Πειραιώς και AlphaBank. Την ίδια ώρα συνεχίστηκε το arbitrage μεταξύ μετοχή της Alpha Bank(+2,01%) και παραστατικού τίτλου (+5,15%).
 
Μεταφερόμενοι στους "τρεις σωματοφύλακες" του Δείκτη, σε υψηλά 31 μηνών κινείται ο τίτλος της ΔΕΗ έχοντας σαν επόμενη τεχνική αντίσταση τα 12,20 ευρώ.
 
Υψηλά 29 μηνών για τον ΟΠΑΠ, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 11,80 ευρώ.
 
Υπερκέρασε, ενδοσυνεδριακά την αντίσταση των 11,50 ευρώ, όμως γύρισε και έκλεισε ελαφρώς χαμηλότερα, αφήνοντας υποσχέσεις για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, ο τίτλος του ΟΤΕ. Η μετοχή κινείται σε υψηλά 51 μηνών.
 
Πιέστηκε σχετικά ο τίτλος της Frigoglass (-2,5%). Σε αρνητικό από σταθερό υποβάθμισε το outlook των αξιολογήσεων της Frigoglass η Moody΄s. O διεθνής οίκος επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "Β1" της εταιρείας. Η υποβάθμιση του outlook σχετίζεται με τα αδύναμα λειτουργικά αποτελέσματα το γ΄ τρίμηνο και την εκτίμηση της Moody΄s ότι αυτά παρέμειναν αδύναμα και στο υπόλοιπο του έτους. Ο διεθνής οίκος αναμένει κάποια ανάκαμψη για την Frigoglass καθώς ο όμιλος εφαρμόζει ένα πρόγραμμα περικοπής δαπανών.
 
Χαμηλότερα του 25αρη, συνεχίζει ψηλότερα ο Βογιατζόγλου με "καύσιμο" από την τεράστια επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,92 ευρώ ανά μετοχή, τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Ιντρακόμ, ενώ συνεχίζεται η κίνηση - ασανσέρ στον Δρομέα.
 
Οκτώ στα οκτώ, "γράφουν" οι αγοραστές σε Ιασώ και Ιντρακάτ, ενώ τουλάχιστον εντυπωσιακή κρίνεται η κίνηση της Αεροπορίας Αιγαίου που "φλερτάρει" με υψηλά 73 μηνών (!)
 
Συνεχίζονται τα πονταρίσματα για πιθανές μετοχικές ανακατατάξεις στην Forthnet που δείχνει να επιστρέφει στα πρόσφατα υψηλά, ενώ οι πιθανολογούμενες εξελίξεις στον κλάδο και οι τρέχουσες αποτιμήσεις δείχνουν να έχουν αφυπνίσει και την HOL.
 
Με τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και εντυπωσιακά "αθόρυβα" κινείται ο Κυριακίδης. Απόλυτα ελεγχόμενη η προσφορά παρά το γεγονός ότι η μετοχή κινείται σε υψηλά 73 μηνών (!)

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, ενώ με διαφορετικές ταχύτητες κινήθηκαν οι συναλλαγές, καθώς μειώθηκαν στο συμβόλαιο του δείκτη και αυξήθηκαν σημαντικά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.839 συμβόλαια).
 
Σχετικά υποδεέστερη η κίνηση του συμβολαίου, έναντι της υποκείμενης, που είχε σαν αποτέλεσμα να μηδενίσει το premium και να κλείσει στην θεωρητική του τιμή.
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.544 - 5.006 Ιανουαρίου, 996 Φεβρουαρίου και 542 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 424,25) κινήθηκε μεταξύ 416 και 426,25 μονάδων.
 
Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (1.029.000 Alpha Bank, 8.600 ΕΧΑΕ, 15.000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.853), ΔΕΗ (999), Alpha Bank (8.834), Εθνική (3.636), Πειραιώς (3.830), Μυτιληναίο (639), ΟΠΑΠ (835), MIG (3.772), Motor Oil (115), ΓΕΚ (309), Ελ. Πετρέλαια (346), Ελλάκτωρα (205), ΕΧΑΕ (260), Intralot (368), Jumbo (120),Frigoglass (143), Μέτκα (101), Eurobank Properties (117).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, χαμηλότερα κινήθηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE-25 με 1.081 τεμάχια να αλλάζουν χέρια (419 calls και 662 puts) ενώ μικρή αύξηση (στο 36%) παρατηρήθηκε στην τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (14.472.022 τεμ.), Εθνική (2.149.130 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v