Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση... ανάκαμψη στο Χρηματιστήριο

Ανοδικά επιχειρεί να κινηθεί το ΧΑ μετά τις αρχικές πιέσεις και την επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων. Με θετικό πρόσημο Alpha Bank, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή. Απώλειες καταγράφουν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα.

Μουδιασμένο ξεκίνημα, αλλά το Χ.Α. βρήκε τρόπο να περάσει και πάλι σε θετικό έδαφος. Οι βασικοί δείκτες διόρθωσαν αρχικά και υποχώρησαν προς τις πρώτες στηρίξεις τους. Μετά από μία ώρα συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης διόρθωνε προς τις 1.278 μονάδες, ο FTSE προς τις 420, με τις τράπεζες να κρατούν σχετικά, και τον FT Mid χαμηλότερα στην περιοχή των 1.245 μονάδων.

Λίγο μετά τις 12:00, η εικόνα άλλαξε και πλέον ο Γενικός Δείκτης κινείται πάνω από τις 1.290 μονάδες.

Οι συναλλαγές κυμαίνονται στα 54 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου 5 εκατ. ευρώ σε ένα πακέτο της Πειραιώς (2.716.388 στο 1,695 ευρώ) και ένα μικρότερο (86.000 τμχ.) στη Frigoglass. Πρακτικά ο καθαρός τζίρος διαμορφώνεται σχεδόν στα χθεσινά επίπεδα, δηλαδή δεν θεωρείται αυξημένος, μέχρι αυτήν την ώρα.

Άλλωστε οι μέχρι τώρα συναλλαγές γίνονται σε αποδεκτές τιμές, η σχέση εισροών - εκροών θεωρείται λογική και ελέγξιμη.

Συγκριτικά καλή η εικόνα στις τράπεζες, αναμενόμενη, φυσιολογική και επιβεβλημένη η διόρθωση στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Στις «περιφερειακές» μετοχές του 25άρη υπερισχύουν ελαφρώς οι πωλητές, με τη μεγαλύτερη διόρθωση να περιορίζεται σε 2-3 συγκεκριμένες μετοχές και για συγκεκριμένους λόγους.

Στα 4,18-4,27 ευρώ κυμαίνεται η μετοχή της Εθνικής με απώλειες έως 1,25% και μάλλον υψηλό τζίρο. Στο 0,71 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, ενώ τα warrants της υποχωρούν λίγο προς το 1,41 ευρώ. Στο 1,70 ευρώ συνεχίζεται η βραχυπρόθεσμη ανοδική αντίδραση της Πειραιώς.

Αναμενόμενες οι ρευστοποιήσεις στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ (εκτενής η αναφορά μας στο προσυνεδριακό σχόλιο του Euro2day.gr), με τη μετοχή του ΟΤΕ έως τα 11,23 ευρώ (-2,20%), του ΟΠΑΠ στα 10,55 (-1,95%) και της ΔΕΗ κατά 1,69% χαμηλότερα προς τα 11,63 ευρώ.

Για τους λόγους που αναφέραμε εκτενώς η κατοχύρωση θέσεων σε αυτούς τους τρεις τίτλους ήταν σχεδόν... αναπόφευκτη, ενώ αυτό που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί στη συνέχεια είναι η ανθεκτικότητα των βραχυπρόθεσμων στηρίξεών τους. Προσώρας η τεχνική εικόνα και των τριών δεν ξεφεύγει από το πλαίσιο της ελεγχόμενης οπισθοχώρησης.

Τέρνα Ενεργειακή, Folli Follie Group, Intralot και ΜΕΤΚΑ είναι οι λίγες (πέραν των τραπεζικών) που επιμένουν ανοδικά και έχουν αγοραστές και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Τεχνικά ελεγχόμενη η διολίσθηση και του FT Mid, με τη Eurobank να κάνει την υπέρβαση (+3,23% στο 0,574 ευρώ), με ικανοποιητικές συναλλαγές. Ήταν εξαρχής γνωστό και δικαιολογημένο πως η μετοχή δεν θα αφηνόταν να ταλαιπωρηθεί χρηματιστηριακά. Άλλωστε το πραγματικό free float της διευκολύνει τη διακύμανσή της.

Το σημαντικότερο είναι να συνεχίσουν να επικρατούν ψύχραιμες σκέψεις και κινήσεις (τουλάχιστον χρηματιστηριακά), σημείωνε έμπειρος παράγων, ο οποίος θεωρεί ιδιαίτερα προσεκτική τη στάση των ξένων πελατών του.

Η χρηματιστηριακή αντίδραση της μετοχής της Eurobank βοηθά την κατάσταση, ενώ η μερική κατοχύρωση γενναιόδωρων βραχυπρόθεσμων αποδόσεων συμβάλλει στην προσεκτική στάση των «ισχυρών χεριών».

Από τον FT MID διατηρείται η βραχυπρόθεσμη ανοδική φορά για τη μετοχή του ΥΓΕΙΑ (έως το 0,448), αλλά και οι μέτριες αγορές στους τίτλους των ΕΥΑΘ και Attica Bank.

Στις 11.40 με συναλλαγές 30,8 εκατ. ευρώ ο Γ.Δ. υποχωρούσε στις 1.280 μονάδες ( -0,71%) και ο FTSE κατά 0,76% στις 421 μονάδες.

Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε πως από τη μέχρι τώρα κίνηση η αγορά είναι λίγο πιο βαριά απ΄ ό,τι εχθές την ίδια ώρα. Καθώς εχθές όταν είχε δει τα χαμηλά της είχαν γίνει περί τα 3 μ- ε 3,5 εκατ. ευρώ συναλλαγές- κατοχύρωσης θέσεων και οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ ήταν ήδη σε ανοδική φορά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v