Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ορατό το ενδεχόμενο κατοχύρωσης κερδών

Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το 2014 η χθεσινή με την αγορά προς τις 1.300 μονάδες. Ζητούμενη η επιβεβαίωση των στηρίξεων με σημαντικές τις 415 για τον FTSE και τις 195/193 για τις τράπεζες. Κινητικότητα στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση.

Έγινε και το 5 στα 5 στη χθεσινή συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.289,98 μονάδες, τον FTSE στις 424,22, τον FT Mid στις 1.254,18 μονάδες και στην περιοχή των 200 τον τραπεζικό. Ειδικότερα, η εικόνα του κλαδικού δείκτη έχει -εκ των πραγμάτων- ακόμη πιο βαρύνουσα σημασία σε αυτήν τη συγκυρία. Υψηλότερα των 195 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών σημαίνει αυξημένη ασφάλεια για τη βραχυπρόθεσμη τάση του κλάδου και κατ΄επέκταση ενός σημαντικού τμήματος της αγοράς. Και της στάσης των «ισχυρών χεριών» μετά μάλιστα την τελευταία παρέμβαση της JP Morgan.

Ωστόσο εκ των εξελίξεων είμαστε υποχρεωμένοι να παραμένουμε ιδιαίτερα προσεκτικοί και ανά πάσα στιγμή... έτοιμοι.

Τα νεότερα από το μέτωπο του ΤΤ είναι πιο σύνθετα, καθώς όπως σημειώνεται σε σχετικό θέμα του euro2day προκαλούνται τριγμοί στο σύστημα. Αναμφίβολα η εξέλιξη του ποινικού σκέλους της υπόθεσης θα επηρεάσει ανάλογα και το χρηματιστήριο και τις τράπεζες σε μία ευαίσθητη λόγω της ΑΜΚ της Eurobank φάση της αγοράς.

Άλλωστε από το χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο του euro2day δινόταν ιδιαίτερο βάρος σε αυτήν την παράμετρο, γεγονός που μας υποχρέωσε να κινηθούμε πολύ προσεκτικά και πολύ συντηρητικά από την αρχή της συνεδρίασης.

Το ίδιο ισχύει και για σήμερα, με το... δέλεαρ των υψηλών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών να καραδοκεί. Εχθές οι ρευστοποιήσεις-κατοχύρωση περιορισμένων θέσεων στα πρώτα 30-45΄ της συνεδρίασης δεν ξεπέρασαν τα 3 με 3,5 εκατ. ευρώ στο βάθεμα της διόρθωσης και στην υποχώρηση του 25άρη προς τις 415,54 μονάδες. Με βάση τη χθεσινή εικόνα της αγοράς και τα τελευταία χθεσινοβραδινά νεότερα, ζητούμενο παραμένει η διασφάλιση των κεκτημένων του τελευταίου ανοδικού κύκλου. Το μόνο που αλλάζει είναι πως ανεβαίνει λίγο η στήριξη για τους βασικούς δείκτες, που ειδικότερα για τον Γ.Δ. θεωρείται η περιοχή των 1.265-1.270 μονάδων και οι 415 για τον FTSE.

Εκτός από τις τράπεζες, που για ευνόητους λόγους παραμένουν στο προσκήνιο (...χρήσιμη η παρέμβαση της JP Morgan καθώς έβγαλε και αγορές) στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ ο πήχης ανέβηκε ψηλότερα.
Στα 11,48 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 11,53 ευρώ. Στα 10,76 με υψηλό ημέρας στα 10,84 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ. Και για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 11,83 - 11,93 ευρώ. Ήδη η απόδοση των τριών (στις πρώτες πέντε συνεδριάσεις του χρόνου) διαμορφώνεται στο 18,72% για τον ΟΤΕ, στο 11,27% για τον ΟΠΑΠ και στο 9,54% για τη μετοχή της ΔΕΗ. Αποδόσεις... έτους μέσα σε μόλις πέντε ημέρες και απόλυτα δικαιολογημένα ισχυροί και μικρότεροι επενδυτές και παίκτες θα δοκιμάσουν να... εκταμιεύσουν ένα μέρος των θέσεών τους.

Άλλωστε Σαββατοκύριακο έρχεται και όπως φαίνεται η υπόθεση του Τ.Τ. θα παραμείνει πολύ ψηλά στην επικαιρότητα. Σε αυτές τις δύο νεκρές χρηματιστηριακά μέρες δεν ξέρεις κιόλας τι μπορεί να προκύψει, που μέχρι τη Δευτέρα θα μπορούσε να επιβαρύνει ή να ελαφρύνει το κλίμα.

Λογικά και σήμερα τα πρώτα 15΄-45΄ θα είναι κρίσιμα για τη βραχυπρόθεσμη τάση για τη συνέχεια της συνεδρίασης. Εστίαση στις τρεις τραπεζικές μετοχές του FTSE αλλά και στη Eurobank, που επείγεται για την ΑΜΚ. Επιβεβαίωση στηρίξεων (για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ) προφανώς είναι ζητούμενη, με σημαντικά επίπεδα τιμών πέριξ των 11-11,10, των 10,25-12,30 και των 11,50-11,60 ευρώ αντίστοιχα.

Σε περιφερειακούς τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης η κατάσταση δείχνει μέχρι στιγμής ελέγξιμη με τη ροή εκροών-εισροών να μην εμπνέει ανησυχία. Μάλιστα θα λέγαμε πως σε συγκεκριμένα χαρτιά υπάρχουν σταθερές εντολές αγορών (ασχέτως των μέχρι εχθές εξελίξεων). Ειδικότερα, σε Ελλάκτωρ (3,75 ευρώ), Τέρνα Ενεργειακή (4,72 ευρώ), Ελληνικά Πετρέλαια (8 ευρώ) και σε ακόμη 2-3 οι αγοραστές είχαν μέχρι και εχθές τον πρώτο λόγο. Όπως στις μετοχές του FT Mid (Intracom, ΕΒΖ, MLS, Autohellas, Πλαστικά Θράκης, Σαράντη). Αλλά και σε μετοχές από άλλες κατηγορίες (Forthnet, Αεροπορία Αιγαίου, ΒΟ.ΣΥΣ., Δρομέας, HOL).

Στα τρέχοντα των ημερών προσμετρώνται η υποβάθμιση του outlook της Frigoglass από τη Moody's (κατά 2,50% στα 5,45 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές διόρθωσε η μετοχή), η αύξηση της τιμής-στόχου στα 29,4 ευρώ για τη μετοχή του FFG από την IBG (στα 25,40 ευρώ με +0,08%), η αναθεώρηση στα 12,5 ευρώ της τιμής-στόχου για τον τίτλο του ΟΤΕ, η ισχυροποίηση της θέσης του York Capital στο Μ/Κ της ΓΕΚ Τέρνα και οι εξελίξεις από το μέτωπο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ και των θυγατρικών της.

σ.σ.: Η ψευδαίσθηση της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη το σημερινό θέμα των Financial Times. Ενδιαφέρον από κάθε άποψη. Και χρήσιμο, καθώς οδεύοντας προς τις εκλογές του Μαΐου το Βερολίνο (και οι σύμμαχοι του) θα επιχειρεί να παρουσιάζει μία πιο χαλαρή εικόνα, να καλλιεργεί την ψευδαίσθηση πως η κατάσταση βελτιώνεται και πως η γερμανική συνταγή είναι εν τέλει μονόδρομος και μοναδική... θεραπεία.

Διαβάζοντας τα γερμανόφωνα ΜΜΕ, καταλαβαίνει κάποιος την έκδηλη ανησυχία του Βερολίνου στην προοπτική θεαματικής ενίσχυσης των ευρύτερα εννοούμενων αντιευρωπαϊκών δυνάμεων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v